Tüketiciler Birliği Bayburt Şube Başkanı Hayrettin Dilek, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

 

Tüketicilerin bankalardan kredi kullandığında dosya masrafı, kredi tahsis değerlendirme ücreti, vb. ücretler adı altında, Mahkemelerin "Dosya Masrafı alınamaz" kararlarına rağmen, tüketiciyle müzakere edilmeden, bankalar tarafından çeşitli kesintiler yapıldığı bilinmektedir.

 

Bu durumun; 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun sözleşmelerdeki haksız şartlar başlıklı 6. maddesine göre, satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşullarının haksız şart olduğunu, taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı olmadığını, eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.

 

Tüketicilerimizin bankalar tarafından yapılan bu tür kesintilerle ilgili haksız bir uygulamaya maruz kalınması durumunda, öncelikle kredi veren bankaya başvuruda bulunularak söz konusu kesintilerin iade edilmesinin talep edilmesi gerekir. Başvuru yapılan banka tarafından bu talebe olumsuz cevap verilmesi veya cevap verilmemesi halinde, hiç bir masraf ödemeksizin ikamet edilen yerdeki veya söz konusu hizmeti sağlayan bankanın bulunduğu yerdeki İllerde Ticaret İl Müdürlüğü, İlçelerde ise Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, kredi dosya masrafını belgeleyen dekontu ile birlikte başvuruda bulunulması gerekir.

 

Alınan tüm ev kredisi, araç kredisi ve tüketici kredisi için kredi masraf iadesi istenebileceğini ve derneğimiz bu tür haklarını aramak isteyen vatandaşlarımıza bilgilendirme konusunda yardımcı olacağını tekrar etmek isteriz.

Saygılarımızla,

Hayrettin Dilek