Bilginin en büyük güç olduğu günümüz dünyasında okuyan, üreten ve sürekli kendini geliştiren nesiller yetiştirerek,insanlarımızın yaşam düzeylerinin iyileşmesini sağlayıp, çağı yakalayabiliriz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) in Nisan 2013’de yayınladığı eğitim verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranı % 5.08 dir. Yani, yaklaşık 4 milyona yakın insanımız okuma-yazma bilmiyor. İstatistik veri sonuçları, içler acısı bir durumdur. Bu oranın kabarık olması, büyük ölçüde, ülkenin toplumsal ekonomik ve en önemlisi siyasi hayatına önemli etkileri kaçınılmazdır. Hâlbuki en önemli yatırım nitelikli insana yapılan yatırımdır, değil mi? Neden mi, çünkü: Düşük orandaki eğitim, siyaset alnını da olumsuz etkilemektedir. Oysa eğitim, bilinçli seçme ve seçilme yaşantıları sağlayarak, ülkenin toplumsal yaşantılarına katkıda bulunmaktadır.
Eğitim oranın bu düzeyde düşük olması, bilinçsiz seçmenliği de beraberinde getirmesi kaçınılmazdır. Diğer bir ifadeyle, mevcut eğitim oranıyla bilinçli üreticiler ve tüketiciler yetiştirmek mümkün değildir. Sizlere soruyorum, okuma- yazması olmayan eğitimsiz birey, oyunu ülke sorunlarını bilerek kullanabilir mi? Tekrarlıyorum, oyunu bir başkasının etkisinde kalmadan kullanabilir mi? O kişi, sadece bugünü kurtarmaya bakar ve midesini düşünür… Bugünü kurtardı mı tamam, yarına Allah kerim kanaati hakimdir!..
Okuyucularımın,Bayburt’un eğitim istatistiklerini merak ettiğinizi değil mi? Okuyun göreceksiniz, şöyle: İnsani Gelişmişlik Endeksine Göre,“Türkiye’nin Bölgesel Farklılıkları,” araştırmasında; ‘Bayburt, Türkiye’de endeks değerlerinin en düşük olduğu İl olarak karsımıza çıkmaktadır,’ denilmektedir.Araştırmanın devamında, “Bölge’de en yüksek doğumda yaşam beklentisi Bayburt 71,4, Okur-yazar oranında ise aksi bir durum söz konusu olmuş, en düşük olduğu il % 57’lik oranla Bayburt’ta tespit edilmiştir,” denilmektedir.
Yine benzer bir istatistik çalışmayı, Erzurum İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılmış. Yaptırılan bu araştırmaya göre ise, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadınların eğitim seviyesinin Türkiye ortalamasının çok altında olduğu tespit edilmiş. Araştırma verilerine göre: Okuma-yazma bilmeyen kadın ortalamasının Türkiye genelinde 4,02 olmasına karşılık, bu oranın Erzurum’da 4,18 , Erzincan’da 4,10, Bayburt'ta 5,19, Ağrı'da 3,11, Kars'ta 4,30, Iğdır'da 3,25 ve Ardahan'da 3,83 olduğunu belirtilmiş. 
Komşu illere baktığımızda görüyoruz ki, eğitilmeyen, eğitimi ihmal edilip, eğitimsiz bırakılan kadınlarının en yüksek olduğu il Bayburt. Yazık değil mi? Neden bir tedbir alınmaz? Mesela,önceki yıllardan hatırlıyoruz, Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer’in eşi Sayın Semra Sezer’in himayesinde sürdürülen eğitime destek kampanyası Van’da yürütülmüştü.
Nitekim Sayın Başbakanımızın liderliğinde Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde, ana ve kız çocuklarının daha eğitimli hâle getirilmesi gayesiyle “Ana-Kız Okuldayız Okuma Yazma Kampanyası” 06.06.2008 tarihinde başlatılmıştı.Başarıyla yürütülen: “Okuma yazma” kampanyası, Bayburt’ta tekrardan başlatılamaz mı?
Okumayı bir ibadet bilen bir neslin çocuklarıyız.Toplumu oluşturan bireylerin eğitim düzeyinin yükseltilmesini bir vazife bilip; insanlarımızın yaşam kalitelerinin artması için: “Türkiye Okuyor” Projesi çerçevesi içinde, ilimizde bir kampanya başlatabilir miyiz?Sayın valim, bu konuda ne düşünüyorsunuz?