Toplantının açılışını yapan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Genel Sekreter Yardımcısı Önder Karaoğlu, AB Müktesebatına uyum çerçevesinde 14 Ocak 2011 tarihinde yeni Türk Ticaret Kanunu’nun kabul edildiğini ve Temmuz 2012 itibariyle yürürlüğe gireceğini belirterek kanunla sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, limitet ve anonim şirketlere web sayfası yapma zorunluluğu getirildiğini söyledi.

               Kanun geçmeden önce 40 gence SODES kapsamlı “Gençlere Bir Gelecek Tasarlamak” projesiyle eğitim verdiklerini hatırlatan Karaoğlu “ BTSO bütün odalar içerisinde KOBİ Web Portalı projesini ilk kez yürüten bir oda. Projeyle kanuni yükümlülük yerine getirileceği gibi firmaların kurumsal gelişimine katkı sağlayacağız. KUDAKA’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.”dedi.

            Toplantının açılışında konuşmasını yapan KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan projenin bölge için çok önemli projelerden biri olduğunu belirterek “ Böyle bir projenin kayda geçirilmesine vesile oldukları için BTSO yönetim kurulu üyelerine, proje koordinatörü Önder Karaoğlu’na teşekkür ediyorum. Projeyi sadece web sitelerini kurmak için düşünmeyin. Tabi bu da önemli kuşkusuz. Her biriniz kendi web sitenizi kurmaya çalışsanız en az 5 bin, 10 bin lira ücret ödemeniz gerekiyor.

               Bu sistemle ücretsiz bir şekilde web sitelerine sahip olacaksınız. Bu projenin bir amacı, diğer önemli bir faydası da bu portalı kendi aranızda iletişim kurmak için, kendi aranızda ürün almak, satmak, ortak iş yapmak için aracı olarak kullanabilirsiniz. Erzincan ve Erzurum bu projenin proje ortaklarıdır. Oradaki işletmelere de hitap eden bir projedir. Proje TRA-1’i (Erzurum, Erzincan, Bayburt) kapsayan bir proje. KUDAKA personeli Serdar Karaoğlu bir firmayla birlikte portalın yapılandırmasını oluşturmaya çalıştı. Oluşturulan web sitelerinin içeriğinin değiştirilme ve yenilenmesi imkânı var.

               Sitede arama motoru var. Çok amaçlı kullanılabilecek bir site. Bu site hem ürünlerinizi pazarlayabilmeniz, aranızda işbirliğini geliştirip kurmanız, hem da sağlıklı bir veriye sahip olmanız anlamında bir aracı olacak. Bunun sürdürülebilirliği çok önemli. Bu da Sanayi ve Ticaret Odalarımızın gayretlerine bağlı. Sanayi ve Ticaret Odalarımızın önemli bir görev üstlendiğini biliyoruz. Herhangi bir sıkıntınız olduğunda proje koordinatörü Önder Karaoğlu sizlere yardımcı olacak. Projenin bütün bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.”diye konuştu.

             BTSO Başkanı İbrahim Yumak ise oda olarak bilişimle çok ilgili bir kurum olduklarını vurgulayarak “ Web Portalı projesiyle gelişmiş olan ülkelerdeki çağdaş yöntemler ne ise Türkiye ve Bayburt’ta aynı yöntemleri uygulama şansını yakalayacağız. Bu projeyle ortak bir elden firmaların web sahibi olmalarını bir avantaj olarak görüyorum. BTSO olarak üyelerimize doğrudan bir destek verme şansımız yok. İmkânları bu şekilde üyelerimizle paylaşmaya çalışıyoruz. Alacağımız teknik bilgilerle dünyaya entegrasyon konusunda daha ilgili hale gelebiliriz.

             Bu tür çalışmalarla dünyanın dört bir yanına ürün satıp ürün alabilme şansımız var. Dr. Rıfat Altan beye projeyi uygulama konusundaki destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bayburt KUDAKA temsilcisi Hasan İskender beye de teşekkür ediyorum. Hasan Bey’in Bayburt’tan daha fazla proje çıkması konusundaki gayretlerini takdir ediyor ve bunun artmasını diliyorum.”dedi

               Konulara ilgili davranarak gelişmeyi yol ve yöntem edindiklerini kaydeden Yumak “ Değerli basın mensupları. Kusursuz hiçbir şey yoktur. Yaptığımız işlerin takdiri ve takdimi konusunda bizi teşvik ederseniz başka türlü işlere de cesaret etme şansımız olur. Yapılan işlerin takdiri ve takdimi konusunda yerel basından destek istiyorum. Bu bölgede çok küçük oda olmamıza rağmen bu tür işlere öncülük ediyor olmamız Bayburt açısından büyük bir avantajdır.”

                     TRA-1 BTSO öncülüğünde geliştirilen, Erzurum ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odaları ortaklığında yürütülen ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projemizin genel hedefini TRA1 Düzey II Bölgesinin (Bayburt, Erzincan, Erzurum) dış ticaret kapasitesinin, ihracat potansiyelinin ve pazarlama altyapısının artırılmasına katkı sağlamak oluştururken projenin özel hedefini ise TRA1 Bölgesinde (Bayburt, Erzincan, Erzurum) faaliyet gösteren işletmelerin internet dünyasında yerlerini almalarını sağlamak suretiyle kurumsal gelişimlerine, tanıtım, pazarlama ve satış çalışmalarına destek sağlamak oluşturuyor.

                Oda olarak tüm sosyal faaliyetlerin içinde olmaya çalıştıklarını kaydeden Yumak, “ Özellikle Bayburt adına yapılan tüm faaliyetleri destekliyoruz. Yurt içi yurt dışı çalışmalarına yüksek seviyede katılmaya çalışıyoruz. Eğitim ve ticaretle ilgili altyapı çalışmalarına son derece ilgili davranıyoruz.”dedi.

                  Taş ve Mermer projesi hakkında da bilgi veren Yumak, “ Taş ve mermer projesi özel idare ile planlanan daha sonra bir ara kesintiye uğrayan proje. Bu proje odamızın % 50.5 hâkim ortak olması şartıyla yaklaşık 9,5 milyon Euro’luk bir proje. Bunu uygulamaya çalışıyoruz. Projemiz % 99 kabul edildi. Yakın bir gelecekte projemizi imzalayacağız. Uluslar arası yüzde 100 hibe şeklinde bir destek alacağız.

                 Önümüzdeki yıl 20 bin metrekare üzerine organize sanayi bölgesinde kapalı alan ve daha değişik mekânlar oluşturmak suretiyle taş ve mermer sektörüne teknolojik altyapı oluşturacak bir proje. Bayburt için büyük bir kazanım olacak. Biz Bayburt adına yapılması gereken her şeyi en ince ayrıntılarına kadar düşünüp yapmaya çalışıyoruz. Başarılı çalışmalarımızın artarak devam etmesi dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum”