Bayburt Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli Rabia Kadıoğlu Parkı'nın iki kilometrelik yürüyüş alanındaki çöpleri toplayarak çevre duyarlılığı adına temsili bir temizlik örneği sergilerken BEKDER üyeleri ise farkındalık adına Çoruh’ta rafting botlarını da kullanarak temizlik yaptı.

 BEKDER üyeleri ayrıca üzerinde “Çevreyi Hor Gören, Geleceği Zor Görür” yazılı pankart taşıyan motorlu paraşütle Çoruh üzerinde uçuş yaparak görenlerin çevreye duyarlılığını artırmaya çalıştı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Saka, dünyadaki hızlı sanayileşme ve bilinçsiz tüketime dikkat çekerek, "Dünyada ki hızlı sanayileşme bilinçsiz tüketim ve doğal kaynakların hızlı şekilde tahrip edilmesi sonucu özellikle kirlik alanında doğanın artık özümsemeyeceği sınırlara dayanan kirlilik beraberinde birçok çevresel sorunları özellikle sağlık açısından birçok çevresel sorunları ortaya çıkarmıştır.

 Çevre sadece kurumların belediyelerin başka şeylerin sorumluluğunda değil özellikle esas olan burada kirletmemek kirletilen şeyi temizlemekten ziyade kirletmemek. Çoruh, bizim için büyük bir nimet. Bayburt için büyük bir nimet. Yani insanlarımızdan istirham ediyoruz. Çerini çöpünü Çoruh’a atmasınlar. Çoruh dediğimiz gibi eski haline gelsin. Balıkların yaşadığı bütün canlıların yaşadığı temiz bir şekle bürünsün. Temennimiz bu "dedi.

BEKDER Başkanı Mete Emir ise Çoruh’ta yapıkları temizlikle insanların çevreye duyarlılıklarına dikkat çektiklerini belirterek:

 " Günümüze gelişmişliğin önemli ölçülerinden bir tanesi de insanların çevreyle olan ilişkisi. Gelişmişliği sadece ekonomik veriler üzerinden değerlendirmek günümüzde çok doğru bir tavır ve düşünce olarak değerlendirilmiyor. Bu nedenle çevre ile ilgili duyarlıklarımızı çevre ile ilgili hassasiyetlerimizi fırsat buldukça ifade etmek durumundayız.

 Bayburt’un en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan BEKDER olarak ilimizde çevre duyarlılığını geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. 2008’den bu yana çabalarımız devam ediyor. Önemsediğimiz hususlardan bir tanesi de Çoruh. Çünkü Çoruh sınır aşan bir suyumuz ve sınır aşan sular şehirlerin kartvizitleri gibidir. O su ne kadar temizse siz o kadar temizsiniz. Üzülerek ifade etmek istiyorum Çoruh’la şehrimizdeki insanların ilişkisi pek arzu edilen değil. Çoruh’u çöplüğümüz gibi kullanıyoruz

Arkadaşlarımız 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle sembolik bir çevre temizliği yaptılar suyun içerisinde. Plastikten metale kadar birçok atık çıkardılar. Bunları biz attık, attığımızda bu atıklar yok olmuyor maalesef. Bizim Bayburtlular olarak Çoruh’la olan ilişkimizi gözden geçirmemiz lazım. Bu konudaki duyarlılığımızı geliştirmemiz lazım. Çoruh’u bize yakışır bir şekilde kullanmamız lazım. Burada yaşayan canlılar var. Buranın ekosistemini, fauna yapısını yok edecek, değiştirecek, bozacak fiillerden hepimizin kaçınması gerekiyor.

5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle tüm hemşerilerimizi çevrenin temiz tutulması ve çevrenin korunması ile ilgili bireysel sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze de yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. "