Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye için bütünlüklü bir stratejiye ihtiyaç olduğunu söyleyerek 'Sınırımızda görmek istemediğimiz üç grup var: Suriye rejimi, IŞİD ve PKK. Bunların tümü Türkiye'nin düşmanıdır' dedi. Davutoğlu, BBC'nin uluslararası başmuhabiri Lyse Doucet'in Kobani'deki gelişmeler, IŞİD ve Suriye konularındaki sorularını cevapladı. Başbakan Davutoğlu, 'Birkaç yüz peşmergenin kente geçişi, Kobani'deki savaşın gidişatını değiştirir mi?' sorusuna ise şu cevabı verdi: 'Açık konuşmak gerekirse bu yeterli olmaz fakat Kobani'nin yalnız olmadığını göstermek bakımından psikolojik olarak önemli.'

 

TÜRKİYE BUNA HAYIR DEMEZ

 

Davutoğlu, "Peşmerge ve ÖSO, birliklerimini göndermeye hazır olduklarını söylediğinde, biz de evet dedik. Diğer ülkeler ve Amerikalılar ve Avrupalılar kendi birliklerini göndermek isterlerse Türkiye buna asla hayır demez. Eğer onlar kara birliklerini göndermek istemiyorsa Türkiye'nin sınırda aynı riskleri alarak birlik göndermesini nasıl bekleyebilirler?' dedi. 'Türkiye'yi IŞİD'le çok yakın ilişkisi olmakla suçluyorlar' yorumu üzerine ise Davutoğlu, 'Öncelikle kavramları doğru kullanmalıyız. Onlar İslami değiller. IŞİD hem Türkiye'ye hem de İslam dünyasına ideolojik bir tehdit' cevabını verdi.

 

BÜTÜNLÜKLÜ STRATEJİ

 

ABD'nin Suriye politikasıyla ilgili ise Davutoğlu, Suriye için bütünlüklü bir stratejiye ihtiyaç olduğunu belirtti. Davutoğlu, 'Türkiye şimdiye kadar 1,6 milyon sığınmacı kabul etti. Bu rakam, neredeyse Birmingham, Glasgow, Manchester ve Liverpool'un toplam nüfusuna eşit. İngiliz, Avrupa ve Amerikan kamuoyu artık bunun bir sınırı olduğunu anlamalı' dedi.

 

EĞİT- DONAT SÜRECEK

 

Davutoğlu ayrıca şunları söyledi: 'Eğit ve donat programı çoktan başladı. Hatta Kobani krizinden bile önce başladı ve devam edecek. Eğit ve donat bizim bütünlüklü stratejimizin bir parçasıdır. Tek çözüm yolu bunun hızlanmasıdır. Bunun hızlanmasını istiyoruz. Türkiye'nin kendi öncelikleri ve bu önceliklerine bağlı riskleri var. Biz müttefiklerimizin bu endişelerimizi anlamasını istiyoruz. Sınırımızda görmek istemediğimiz üç grup var: Suriye rejimi, IŞİD ve PKK. Bunların tümü Türkiye'nin düşmanıdır.'

 

Yabancı savaşçıya asla izin vermedik

'Sınırınızdan cihat yanlılarının geçişini durdurmak için daha fazlasını yapamaz mıydınız?' sorusuna karşılık Davutoğlu, şunları kaydetti: 'Biz yabancı savaşçıların Suriye'ye geçişine izin vermedik. İstihbarat servislerinin iddialarından bahsediyorsunuz. Böyle bir şey ileri süremezler. Türkiye'nin bu gruplarla işbirliği yaptığına ya da bağı olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Onlar sınırımızda Türkiye için bir tehdittir."

 

Türkiye'nin kapıları her zaman açık

 

Lübnan'ın acil durumlar dışında artık mülteci kabul etmeyeceğini açıkladığını, Türkiye'nin de aynısını yapmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin böyle bir şey yapmayı düşünmediğini, tarihi bağlardan dolayı Türkiye'nin her zaman sığınmacılara kapılarını açtığını kaydetti. Davutoğlu, 'Saddam, Kürtleri katlederken sınırımızı açtık. Miloseviç, Boşnakları katlederken yine kapılarımızı açtık. Bulgaristan'da Türkler katliama uğrarken onları kabul ettik. Dolayısıyla tarihi bir gelenek olarak kapılarımız tüm mağdurlara açıktır' dedi. Ahmet Davutoğlu, Kobani'nin düşmesi halinde barış sürecinin sona ermesinden ve Türkiye'de şiddet içeren protestoların alevlenmesinden endişelenip endişelenmediğinin sorulması üzerine, 'Hayır. Biz Kobani'den gelen tüm sığınmacıları kabul ettik. Daha ne yapabiliriz? Türkiye vatandaşı Kürtler bizim Kobani ve Kürtlere yardım ettiğimizi çok iyi biliyorlar' dedi.