Bayramlaşma törenine Vali Mükkerem Ünlüer, Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Mete Memiş, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Ferhat Özbaş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“Buruk Geçireceğimiz Bir Bayramı İdrak Ediyoruz”

Bayramlaşma töreninde Zahit Mahalle Muhtarı Mahmut Orun’un hoş geldiniz konuşması sonrası bir konuşma yapan Belediye Başkanı Memiş, İslam coğrafyasındaki kan ve gözyaşına dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Buruk geçireceğimiz bir bayramı idrak ediyoruz. Bunu son zamanlarda sıkça ifade ettik. Ramazan buruktu, bayramımız da buruk. İstanbul coğrafyasında kan döküldü, dökülmeye de devam ediyor. Hemen yanı başımızda, Kuzey Irak’ta, Suriye’de, Mısır’da, özellikle Gazze ve Filistin’de ve Doğu Türkistan’da Müslüman kardeşlerimiz kan ve gözyaşı içerisindeyken bizim neşeyle bir bayram geçirmemiz mümkün değildir. Cenabı Allah’tan duamız ve niyazımız odur ki, bu İslam coğrafyasında dökülen kanın bir an önce durması ve Müslümanlar olarak bizlerin de birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize kavuşmamızdır. Yoksa biz ayrılığa düşer, tefrika içerisinde olursak bu zalimler hep güçlü olacaktır. Müslüman âlemi zayıf düşecektir. Bu da zulümlerin devam etmesine sebep olacaktır.  Bu anlamda Allah’a yalvarıyoruz ki, ya Rabbi bizim kardeşliğimizi pekiştir, dostluğumuzu artır, bundan sonraki bayramlarımızı neşe ve sürur içerisinde idrak etmemizi sağla. Bu duygu ve düşüncelerle bayramınızı tebrik ediyorum. Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

 “Bayramın Hürmetine Bu Zulümler İnşallah Sona Erer”

Milletvekili Bünyamin Özbek ise, “Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Çok sıcak günlerde farz olan ibadetimizi yerine getirdik. Türkiye olarak huzurlu bir şekilde bayrama erişmiş olduk. Belediye başkanımızın da dediği gibi, maalesef İslam coğrafyasında Ramazan, oruç demeden zulümlerin olduğu bir Ramazan’ı geride bıraktık. Dua ediyoruz ki, bu bayramın hürmetine bu zulümler inşallah sona erer. Hem İslam âlemi rahatlamış olur hem de Türk coğrafyasında yaşanan zulümler sona ermiş olur. Ama maalesef yıllardır bakıyoruz ki, bu coğrafyada değişik zulümler var. Acaba Müslümanlar olarak bizde de hata var mı? Birlik ve beraberliğimiz çok mu zayıf? Bunları da bilemiyoruz. İnşallah bu çekilen çile ve acıların neticesinde kardeşlerimizi öbür dünyada Allah cennetiyle mükâfatlandırır. Bizim gözümüzde bu kardeşlerimiz şehittirler. İnşallah bu kardeşlerimiz Allah katında da şehittirler. Ben tekrar Bayburt’un ve İslam âlemini bayramını tebrik ediyorum” dedi.

Konuşmasında mahalle odalarının önemine de değinen Milletvekili Özbek, “Mahalle odalarımız, köy odalarımız düğünlerimizde, cenazelerimizde, bayramlarımızda kapıları açılır. İnsanlar burada birlik ve beraberlik içerisinde bayramlarını idrak ederler. Düğünlerde mutluluklar, cenazelerde ise acılar paylaşılır. Bayburt’un örf ve âdeti bakımında çok güzel bir geleneğidir. Bu odamızı da mahallemize kazandırdığından dolayı Abdullah ağabeyimize (Küfeoğlu) çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu geleneğimiz böyle devam eder” şeklinde konuştu.

Bayburt’taki Bu Birlik ve Beraberliğinizin Tüm İslam Coğrafyasına Yayılmasını Diliyorum

Vali Mükkerrem Ünlüer de Bayburt’taki mahalle odaları kültürünü takdirle karşıladığını dile getirerek, “Diğer illerde olmayan bu odalarımızda İnsanlar oturup samimi bir şekilde meseleleri çözebilirler. Mahalle odaları sosyal hayat için çok önemli bir şey. Kim başlatmışsa Allah ondan razı olsun” dedi.  Konuşmasının devamında İslam coğrafyasındaki kan ve gözyaşına dikkat çeken Vali Ünlüer, “Belediye başkanımız ve milletvekilimizin de dediği gibi çok buruk bir bayram geçiriyoruz. İçimiz acıyor, yüreğimiz kanıyor. İnşallah böyle bir bayram son olur; daha güzel daha mutlu bayramlar yaşarız. Bayburt’taki bu birlik ve beraberliğinizin tüm İslam coğrafyasına yayılmasını diliyorum. Biliyorsunuz ateş çemberi olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Etrafımız hep istikrarsız ülkelerle dolu. Bunun için bizim birlik ve beraberliğimize daha çok ihtiyacımız var, istikrara ihtiyacımız var. İnşallah Bayburt ülkemizde bunun örneğini en güzel şekilde gösteriyor. Bundan dolayı tüm Bayburtluları kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“Bayburt, Şehrimizde Bulunan Göçmenlere Oldukça Hayır ve Hasenatta Bulundu”

Son olarak söz alan Göç İdaresi Bayburt İl Müdürü Hüsnü Yağmur, “Ramazan boyunca ilimizde bulunan göçmenlere yardım ettiğinizden dolayı Göç İdaresi Müdürü olarak hepinize teşekkür ediyorum.   Bayburt, şehrimizde bulunan göçmenlere oldukça hayır ve hasenatta bulundu. Bu topraktan çok güzel şeyler çıkıyor. Bu toprak çok mümbit bir toprak; kahramanlarıyla, ilim adamlarıyla, âşıklarıyla, her şeyiyle çok güzel bir toprak; Bayburt’ta bunun numune-i timsalidir” dedi.

Konuşmaların ardından mahalle sakinleri tarafından yapılan ikramla geleneksel bayramlaşma sona erdi. Öte yandan çıkışta kapıda bekleyen çocuklarla bayramlaşan Belediye Başkanı Memiş, onlara harçlık vermeyi de ihmal etmedi.