İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, yaptığı açıklamada, çok köklü kavimlerden izler taşıyan Bayburt'un kültür turizmi yönünden zengin olduğunu dile getirerek, kentin ortasından geçen Çoruh Nehri ve doğal klima havasıyla turizmde adından söz ettirecek kapasite ve kalitede olduğunu söyledi.

Kent merkezinde yalçın kayalıklar üzerinde, şehre hakim bir tepede binlerce yıl önce inşa edilen ve birçok savaşa tanıklık eden Bayburt Kale'sinin ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirten Akbulut,

"Bu kale hem Türkiye'nin üçüncü büyük kalesi hem de ikinci büyük üç hisarlı kalesi. Henüz kalenin onarımını bitirip arkeolojik kazılarını yapamadık. Bunun planları ve projeleri devam ediyor ancak bu haliyle bile gelen insanların dikkatini fazlasıyla çekiyor. Bunun yanında şehir merkezinde Selçuklu dönemine ait Ulu Cami, Kırkçeşmeler, Taşhan ve Şehit Osman Türbeleri, ziyaretçilerin gezebilecekleri kültürel değerlerimizden. Kuzey kesimlere baktığımızda Bayburt'un bakir yaylaları karşımıza çıkmakta. Bu yaylalar eko turizm, kuş gözlemciliği açısından çok zengin. Diğer taraftan Aydıntepe ilçemizde Yeraltı Şehri var. Demirözü ilçemizdeki Ferahşat Bey Camisi ve Medresesi, şelaleler, son yıllarda yaylalarda yapılan göletler gibi her yönüyle ziyaretçilerimizin dikkatini çekebilecek güzellikler ilimizde mevcut."

- "Baksı Müzesi, Türkiye müzeciliğinde bir milat"

Akbulut, Bayburt'un turizm anlamında artık kendini aşmaya başladığını ifade ederek,

 "Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın ilimize kazandırdığı Baksı Müzesi, bana göre Türkiye müzeciliğinde bir milat olacak. 2014 yılı Müze Ödülünü alan Baksı Müzesi, günümüze kadar gelen müzecilikten daha farklı bir müze anlayışı içerisinde. Yerel el sanatlarıyla çağdaş sanatları bir araya getirmek amacıyla yapılan müze, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Baksı Müzesi yabancıların daha çok dikkatini çekiyor ve bizi de bu sevindiriyor. Çünkü ilimize yabancı turistin gelmesi bizim için çok önemli" diye konuştu.

Bayburt'u yerli turistlerin daha çok tercih ettiğini kaydeden Akbulut, şunları söyledi:

"2013 yılında kentimize 25 bin ile 30 bin arasında yerli, 2 bin 700 ile 3 bin arasında da yabancı ziyaretçi geldi. Bu rakamlar tam gerçeği de yansıtmayabilir. Çünkü ilimizde henüz turizm enformasyon bürosu gibi faaliyetler yok. Dolayısıyla bu rakamlar belki de iki katıdır. Sonuç olarak her geçen yıl ziyaretçi sayımız artmakta."

Akbulut, 2014 yılının 6 aylık döneminde Bayburt'a gelen yerli ve yabancı turist sayısının geçen yılın toplamını geçtiğini belirterek, "Bu yıl 50-60 bin yerli, 8-10 bin civarında da yabancı turist bekliyoruz. Baksı Müzesi'nin 2014 Avrupa Müze Ödülü'nü alması, Bayburt'un turizmde dünya gündemine girmesini sağladı. Bundan sonra inşallah her geçen gün Bayburt için daha iyi olacak" ifadelerini kullandı.