Muhalefetin İç Güvenlik Paketi Yasa Tasarısı’na “özgürlüklerin kısıtlanacağı” gerekçesiyle karşı çıkmalarının, özgürlüklerin beşiği sayılan ABD ve Batı’daki örneklerle kıyaslandığında geçersiz bir söylem olduğu ortaya çıktı.
İNGİLTERE’DE MOLOTOFA MÜEBBET HAPİS!
İngiltere’de yürürlükte olan 1875 yılına ait Patlayıcılar Hakkında Kanun’un 3. maddesinde, kanunun barut ve diğer patlayıcılar hakkında getirdiği yaptırımlarda, molotofkokteyli, “diğer maddeler” içinde değerlendiriliyor. Kanunda “Her kim, kötü niyetli olarak ve hukuka aykırı şekilde patlayıcı bir madde ile bireylerin hayatını tehlikeye atacak veya mala ciddi şekilde zarar verecek nitelikte patlamaya sebebiyet verirse, kişilere veya mala bir zarar verilip verilmediğine bakılmaksızın müebbet hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü var. Molotof bulundurmak ise 14 yıldan müebbete kadar hapisle cezalandırılıyor.
MOLOTOF, ABD’DE PATLAYICI HÜKMÜNDE
ABD’de kayıt dışı molotof bulundurmak, taşımak, üretmek, satmak, kullanmak yasak ve ağır cezası var. Cezalar eyaletten eyalete değişiyor. Örneğin Michigan eyaletinde 4 yıldan başlayan hapis, 2 milyon dolara kadar para cezası öngörülüyor. Gösterilerde molotofun cana ve mala yönelik kullanılması durumunda bu cezalar artıyor. Kanada’da molotof yasak. Patlayıcı maddeyle ilgili ağır cezalar, molotof için de uygulanıyor.