Toplantıya; Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Selçuk Coşkun, İl Emniyet Müdürü Celal Aydoğan,Belediye Başkan Vekili Kadir Ekşi,AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi,Partililer ve çok sayıda emniyet mensubu katıldı.
             Prof.Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, konuşmasında başkanlık sistemiyle ilgili her konuyu her yaş ve kültürden kişilerin anlayacağı tarzda anlatarak , Başkanlık sisteminin Türkiye Cumhuriyeti Devleti için uygun bir sistem olduğunu örneklerle anlatmaya çalıştı.

             Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Kabul edelim, etmeyelim AK Parti'nin önerisi başkanlık sitemidir. Eğer uzlaşmayla bir anayasa yazılacaksa bunu müzakere etmek zorundayız" dedi.

             Türkiye'de başkanlık sistemi değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu ifade eden Hakyemez, "Bunu değerlendirirken kavramsal ve anlatarak gitmek lazım. Çünkü bu, basit bir hükümet sistemi meselesidir. Bir ülkenin siyasi sistemiyle alakalı problem değildir. İster parlamenter rejim olsun, ister başkanlık rejimi olsun, bu ikisi de demokratik siyasi sitemin içerisindedir" diye konuştu.

          Hakyemez, "Birincisi parlamenter rejim, ikincisi başkanlık rejimi. Bu ikisi de kendi içinde tutarlıdır, demokrasiyle de hukuk devletiyle de uyumludur. Bir de bunun karışımı olan Fransa örneğinde olduğu gibi yarı başkanlık sistemi vardır" dedi.

         Hakyemez, "1982'deki hükümet sisteminin temel sıkıntılı noktalarından, hatta önemli noktalarından bir tanesi şu; yürütme diye bir devlet organı var. Devlet dediğimiz, teşkilatlanmış bir siyasi yapıdır. İnsanların yönetimi işiyle ilgilenir ve devletin içerisinde üç önemli organ bulunur. Kural koyan organ olan yasama organı, yani bizde Türkiye Büyük Millet Meclisi. Kuralları uygulayan yürütme organı, yani bizde Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu.Diğeri de kurallara göre uyuşmazlıkları çözmeye çalışan yargı organı. Demokratik siyasi sistemlerde yargı her zaman bağımsız ve tarafsızdır, yasama, yürütmeden ayrıdır. İster başkanlık sistemi olsun, ister parlamenter rejim olsun yargı her zaman bu ikisinden ayrıdır. O zaman hükümet sistemi demokratik ülkelerde daha ziyade yasama ve yürütme ile alakalıdır."

            Hakyemez, "İşte bizde şimdiye kadar parlamenter rejim belli şekillerde uygulanmaya çalışılıyordu. Adalet ve Kalkınma Partisi, parlamenter rejimi doğru görmediği için başkanlık sistemini öneriyor. Türkiye'de uygulanan şeklinde sıkıntılar olduğunu sezdiği için siyasal bir tercih ama başka partiler de parlamenter rejimi önerdi. Bu da siyasi bir tercih, ikisine de saygı duyulması gerekir" diye konuştu.

             Hakyemez, başkanlık sistemini Adalet ve Kalkınma Partisi'nin önerdiğini açıklayarak "Bunu başka bir parti de önerebilirdi. Fakat öyle bir noktaya geldik ki bu fevkalade tehlikeli, öcü gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bu doğru bir şey değil.'Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda hükümet sistemi konusu gündeme geldiğinde başkanlık sistemini müzakere etmeyiz' diyen partiler bile var. Hani anayasa uzlaşmayla yazılacaktı- Hani anayasada her parti kendi görüşünü özgürce önerebilecekti- Kabul edelim, etmeyelim, AK Parti'nin önerisi başkanlık sitemidir. Eğer uzlaşmayla bir anayasa yazılacaksa bunu müzakere etmek zorundayız.

          Bu, Recep Tayyip Erdoğan tarafından önerildiği için karşı çıkılıyor ama zannetmeyin ki bu sorun bugüne özgü bir sorundur. Bunun geçmişte de aynısı yaşandı. Özal, başkanlık sistemini önerdiği zaman aynı şekilde, bu sistem tartışılmadan yargısız infaza tabi tutuldu. Onun için bu sistemin öncelikle halk tarafından bilinmesi lazım."