“GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ” BAYBURT ÖLMÜŞ AĞLAYANI YOK ..!!

            Milliyetçi Hareket Partisi Manisa Milletvekili Erkan Akçay, MHP Antalya eski Milletvekili ve MKYK Üyesi Hüseyin ile birlikte Bayburt’ta bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve ilk izlenimlerinin hiç iyi olmadığını söyleyerek, “Görünen köy kılavuz istemez misali Bayburt’unun temel sorunlarını az çok bildiğimiz kanaatindeyiz. Gerek il yönetimimiz gerekse ziyaret ettiğimiz vatandaşlarımızın ortak tespitleri var. Belki ağır karşılanabilir ama gerçeği ifade ettiğini düşünüyorum ben. Bayburt ölmüş, ağlayanı yok adeta” dedi.

       MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, MHP Antalya eski Milletvekili ve MKYK Üyesi Hüseyin Yıldız ile birlikte geldiği Bayburt’ta Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek açıklamada bulundu.

                   3 gün boyunca Bayburt’ta çeşitli ziyaretler gerçekleştireceklerini ve vatandaşlarla bir araya geleceklerini ifade eden Akçay, Bayburt sorunlarını yerinde tespit ederek TBMM’ye taşıyacaklarını söyledi. Akçay, Bayburt’un göç vererek kan kaybeden bir şehir olduğunu ve en temel sorunun işsizlik olduğunu ifade ederek, “Ama devletin işsizlik rakamlarına bakarsan Bayburt abat olmuş, yüzde 4,7 görünüyor TÜİK rakamlarına göre. Türkiye ortalamasının yüzde 10,5 olduğu, genç işsizlerde yüzde 21’lere dayandığımız bir ortamda bu olumlu gibi görünen rakam tabi ki göç vermesinden kaynaklanan bir durum” dedi.

           Bayburt’un hak ettiği kamu yatırımlarını alamadığını ve kamu yatırımlarından 81 il içerisinde en az pay alan il olduğunu da söyleyen Akçay, 2012 yılı Kalkınma Bakanlığı kamu yatırımları verilerine göre rakamlar vererek, Bayburt’un tarımda 79., eğitimde 80., sağlıkta 67., ulaştırmada ise 79. ve enerjide 59. olduğunu belirtti.

          Akçay, Bayburt’ta vatandaşlarla bir araya geldiklerini en önemli talebin Trabzon-Erzincan demiryolu hattına Bayburt’un da bağlanması olduğunu belirttiği konuşmasında,“Trabzon-Erzincan demiryolunun Bayburt’tan geçilmesi talebini gördük. Bunu fevkalade önemsedik. Bizde bunu gerek Ulaştırma bakanlığının gerekse hükümetin ve TBMM’nin gündemine taşıyacağız. Bu konuda da hükümeti uyaracağız.  Hakikaten bu Bayburt’un makûs talihini düzeltecek hususlardan birisidir. Çünkü yatırımların en önemli belirleyicilerinden birisi de ulaşım faktörü. O bakımdan demiryolunun Bayburt’tan geçirilmesini çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

        Ülke gündemine de değindiği konuşmasında, MHP’nin 21 Haziran 2013 tarihinde ‘birlik’ adı ile Erzurum’da yapacağı mitinge Bayburtluları davet eden Akçay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Tahmin ettiğimden daha olumsuz şartlarda bir Bayburt gördüm”

          “MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin organize etmiş olduğu bir program çerçevesinde MHP Genel Başkan yardımcıları, milletvekilleri ve MYK üyeleri ile Edirne’den Kars’a kadar Anadolu’nun şehirlerini her hafta ziyaretler düzenliyoruz. Bizlerde bu sebeple buradayız. 3 gün boyunca burada çalışmalar yapacağız. Bugün başladık. Vatandaşlarımız ziyaret ediyoruz. Hem Bayburt’un sorunlarını tespit edeceğiz, hem de vatandaşlarımızla yakın temas kurarak elde ettiğimiz sonuçları da hem Sayın Genel Başkanımıza sunmak hem de TBMM’de gündeme getirmek düşüncesindeyiz. Bundan sonra da bu yakın temaslara devam edeceğiz. Tabi ilk tespitlerimizi paylaşmak istiyoruz.

          Hani görünen köy kavuz istemez misali Bayburt’un temel sorunlarını az çok bildiğimiz kanaatindeyiz. Gerek il yönetimimiz gerekse ziyaret ettiğimiz vatandaşlarımızın ortak tespitleri var. Belki ağır karşılanabilir ama gerçeği ifade ettiğini düşünüyorum ben, Bayburt ölmüş ağlayanı yok adeta. Bende gerçekten tahmin ettiğimden daha olumsuz şartlarda biz Bayburt gördüm.”

“En temel sorunu işsizlik ve göç”

          “Eğer bir yerde sürekli nüfus azalıyorsa orda bir kan kaybı var demektir. Çünkü bir yerin dinamizmini çalışan genç nüfus belirler. Ve biz biliyoruz ki son yıllarda sürekli nüfusu azalan bir şehir. 150 bilerden, 120 binlerden 76 bine kadar düşmüş. En temel sorunu işsizlik galiba. Ama devletin işsizlik rakamlarına bakarsan Bayburt abat olmuş yüzde 4,7 görünüyor, TÜİK rakamlarına göre. Türkiye ortalamasının yüzde 10,5 olduğu genç işsizlerde yüzde 21’lere dayandığımız bir ortamda bu olumlu gibi görünen rakam tabi ki göç vermesinden kaynaklanan bir durum. En temel sorunu bu işsizlik ve göç olarak değerlendiriyoruz.”

“Bayburt hak ettiği kamu yatırımlarını alamıyor”

             “Ve şunları da ifade etmek istiyorum biz Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri olarak gelmeden evvelde bazı çalışmalar yaptık. Bayburt’un en önemli sorunlarından biri de hak ettiği kamu yatırımlarını alamamasıdır. Bir tarım ve hayvancılık şehri olan Bayburt bir kere tarım ve hayvancılık bakımında devletin kamu yatırımından pay alamamaktadır. Hiç kimse bize bir takım tarımsal destekleri filan söylemesin. Şimdi bugün ülkenin Fransa’da Fransız hayvancılığına yaptığı destekler nedeniyle Fransa’dan liyakat nişanı alan bir tarım bakanımız var. Ben Tarım Bakanı'nı Bayburt’a davet ediyorum. Ve bazı hayvancılık yapan Bayburtlu vatandaşlarımız dediler ki ‘Tarım Bakanı Bayburt’a da gelsin biz de ona bir nişan verelim.’ Bu da üstümüzde kalmasın. Ayrıca Sudan’da 5 milyon dönüm toprak kiralayan Türkiye ve tarım ülkesi Türkiye’nin acı gerçeği var.

              Bir ülke kendi topraklarını 10 yılda 3 milyon dönümünü ekmekten biçmekten vazgeçerken, eğer siz bunları en ucuz işçilikle petrolün işçiliğin en ucuz olduğu Sudan’dan yapıp tarım ürünlerini Türkiye’ye getirirseniz demek ki Türk çiftçisine, tarımına bir iki hançer daha sokacaksınız demektir. Öncelikle bu yanlış tarım hayvancılık politikalarından vazgeçilmek durumunda. Artık saman ithal eder duruma geldi ülkemiz.”

Kamu yatırımlarında Bayburt 81. il

“Dolayısıyla bu yanlış politikalardan en fazla nasibini alan maalesef Bayburt. Neticede siyaset yapıyoruz. Siyaset amacıyla da söylemiyorum. Bunlar doğru değil diyen varsa bunu da konuşalım. Kalkınma Bakanlığı’nın kamu yatırımlarına bakıldığında 81 il içerisinde kamu yatırımlarından yararlanma bakımından Bayburt 81. sırada. 2012 yılında toplam 33 milyon 790 bin lira. Tarım yatırımları itibariyle de 67.sırada. Tarım Bakanı Mehdi Eker’in memleketi Diyarbakır 376 milyar 817 bin lira kamu yatırımı almış.

               Bunları Bayburt’la mukayese edilecek illerle de baktığımızda maalesef Bayburt’un durumunu yine iyi göremiyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da 25 il hayvancılık yatırımlarında özel destek kapsamına alındı. Bayburt bunların içerisinde yok. Ayrıca kalkınmada öncelikli yöre olma bakımından da sanayi ve yatırım destekleri bakımından da 5. Bölge statüsünde ama Bayburt’un şartları 6. bölge olmayı gerektiriyor. Kesinlikle 6. bölge kapsamına alınması şart. En önemli meselelerden biri bu.”

Eğitimde 80, sağlıkta 67. sırada

                 “Gelelim eğitime, Bayburt eğitime çok önem veren, eğitimli nüfusu fazla olan ilerimizde biri. Eğitim yatırımlarında 2012’de 21 milyon 998 bin lira ile 80. sırada. Sağlık yatırımları 1 milyon 502 bin lira ile 67. sırada. 2012 yılı Kalkınma Bakanlığı Kamu Yatırımları programını söylüyorum ben size. Ulaştırmada 79. sırada. Gözlerime inanamadım, acaba yanlış olmasın diye. 308 bin lira. Komik bir rakam. Zaten yollar açısından da Bayburt’u iyi görmedik. Enerji bakımından da 59. sırada.”

“Demiryolu’nu TBMM gündemine taşıyacağız”

                    “Birde MHP İl teşkilatı ve vatandaşların en önemli taleplerinde birisi de mutlaka Trabzon-Erzincan demiryolunun Bayburt’tan geçmesi talebini gördük. Bunu fevkalade önemsedik. Bizde bunu gerek Ulaştırma Bakanlığının gerekse hükümetin ve TBMM’nin gündemine taşıyacağız. Bu konuda da hükümeti uyaracağız. Hakikaten bu Bayburt’un makûs talihini düzeltecek hususlardan birisidir. Çünkü yatırımların en önemli belirleyici unsurlarından birisi de ulaşım faktörü. O bakımdan demiryolunun Bayburt’tan geçirilmesini çok önemsiyoruz.”

“Yatırım yapmaya müsait bakir bir kent”

               “Bayburt diğer karayolu ulaşım açısından da mutlaka daha ilgiye muhtaç bir durumdadır. Bayburt bulunduğu konum ve potansiyel itibariyle çok örnek, yeşil, güzel bir çevre ve şehircilik bakımından yatırım yapmaya müsait çok bakir bir kent olarak gözlemlediğimizi söyleyebiliriz. Vatandaşlar Çoruh nehrinin suyunun boşa aktığını ve değerlendirilmesi gerektiğini, yine kalenin mutlaka restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini ifade ediyorlar. Üniversitenin kurulması güzel bir şey. Ve üniversite yapısının ve idaresinin de Bayburt’la iyi bir şekilde bütünleşmiş olacak çalışmalarında yapılması gerekir diye düşünüyorum.”

“MHP olarak Türk milletinin vicdanı ve sesiyiz”

                   “Tabi biliyorsunuz bizim özellikle basın vasıtasıyla duyurulmasını çok arzu ettiğimiz bir husus. Milliyetçi Hareket Partisi ülkemizin içinde bulunduğu ve maalesef adına iktidarın çözüm ve barış süreci dediği bizimde çözülme ve yıkım süreci olarak ifade ettiğimiz, PKK terör örgütü ile pazarlık ve işbirliği sürecine karşı milletimizi uyarma vazifemizi bir muhalefet partisi olarak yerine getirme gayreti içerisindeyiz. Bu kapsamda Bursa’da başlayan mitinglerimiz Kasım ayında Ankara’da sonlanacak. Bursa’da Kuruluş, İzmir’de Bayrak, Adana’da Vatan ve 22 Haziran Cumartesi günü de Erzurum’da Birlik mitingini gerçekleştiriyoruz.

               Genel başkanımız Sayın Bahçeli’nin bütün Bayburtlu hemşerilerimize miting davetlerini iletmek istiyoruz. İnşallah orada ellerimizde Türk bayraklarıyla tüm vatanımıza sahip çıktığımızı göstermek istiyoruz. Maalesef bölücülerin mitinglerini 6,5 saat yayınlayıp ta bizim mitinglerimizi görmeyen yandaş televizyonlar var. Bunu kınıyoruz ve aynı zamanda da umursamıyoruz. Çünkü artık yine Bayburt’ta da gördük ki, Milliyetçi Hareket Partisi’nin bu uyarıları fevkalade etkili olmuş, vatandaş nezdinde etkili olmuştur. MHP olarak Türk Milletinin vicdanı ve sesiyiz.”

               MHP Antalya eski Milletvekili Hüseyin Yıldız ise, yerel basının MHP’nin sesini duyurduğunu ve MHP iktidarında yerel medya sorunlarının giderileceğini söyleyerek, “Sizler bize sahip çıktınız, bizlerde sizlere sahip çıkacağız” dedi.

               MHP Bayburt İl Başkanı İdris Aydın, MYK Üyesi Bekir Kasap ve partililerin de bulunduğu ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız ise, Bayburt’un sorunlarının TBMM’ye taşıyacakları için MHP Milletvekili Erkan Akçay’a teşekkür etti.