Tarım ve hayvancılığın tüm Türkiye’de olduğu gibi Bayburt’ta bitme noktasına geldiğini gözlemlediğini söyleyen Özkes, Bayburt’un göç sonucu TBMM'de tek milletvekili ile temsil edilmesine değindi.

Özkes, şunları söyledi:“Bayburt 81 vilayetimizden birisi. Ama Bayburt’tan 1 milletvekili çıkıyor ve bu Türkiye’de tek. Bu konuyu Bayburtlular’ın bence düşünmesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanı daha önceden 2 milletvekiliyim demişti, espri olsun diye söylüyorum cumhurbaşkanı olunca yine vekil sayısı bire düştü. Tarım ve hayvancılığın veriminin olmaması ve insanların büyükşehirlere göç etmesi nedeniyle 1’e düşmüştür. Yayla diyebileceğimiz 1500 rakımlı bir yerde konumlanmış vilayetimiz Bayburt. Burada tarım ve hayvancılık yapmanın da şartları ağır. 13 yıllık ülkeyi idare eden AKP iktidarı tarım ve hayvancılığı ülke genelinde bitirdi"

Konuşmasında ülke gündemine de değinen Özkes, AK Parti iktidarına sert eleştirilerde bulundu.

Özkes, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Elektrik ve doğalgaza zam yapıldı”

“Şuanda ciddi bir geçim sıkıntısı var. Kurban Bayramına girerken elektrik ve doğalgaza zam yapıldı. Zaten geçim sıkıntısı olan halkımız bu kışın nasıl geçeceğini kara kara düşünmektedir. Zaten elektriğe yapılan zam hepinizin bildiği gibi her şeye yansıyor. Elektriğe zam yapılmış olmakla kalmıyor, elektrik zammı insanın temas ettiği her şeye yansıyor. Bunun için böyle bir sıkıntı ile bu kış geçecektir”

“İŞİD, AKP’nin gayrimeşru çocuğudur”

“Değerli arkadaşlar bir İŞİD belası var biliyorsunuz. Bu İŞİD belası gerçekten büyük bir musibet. Şuanda biliyorsunuz dünya ‘Ebola Virüsü’  ile uğraşıyor. 9 bin insan buna yakalandı. Ben diyorum ki Ebola virüsünü insanlar yenebilir, bunu yok edebilir ama İŞİD belasını dünya zor yener. Çünkü bildiğiniz gibi Amerika’nın yetkilileri İŞİD’le 30 yıl kadar mücadele edeceklerini söyledi. Hemen yanı başımızda Suriye toprakları, Irak toprakları bulunduğu gibi maalesef kendi ülkemizde de yer yer İŞİD taraftarlarının olduğu, uyuyan İŞİD hücrelerinin de ülkemizde olduğu bir gerçek. Biliyorsunuz Konya Müftüsü sadece Konya’da 100 kadar İŞİD militanının olduğunu, İŞİD safhalarında çarpıştığı ve bunların 10’dan fazlasının da öldüğünü açıkladı. Bu rakamların daha fazla olduğu söyleniyor. İŞİD hem içimizde hem dışımızda bir kangren haline gelmiştir. 2 yıl hatta 1 yıl öncesinden İŞİD diye bir şey duymuş muydunuz? Peki nerden çıktı bu, hangi bataklıkta üredi, kim buna sebep oldu? AKP iktidarı sebep oldu. AKP’nin yanlış dış politikası, özellikle Suriye’de ‘Esad’ karşısındaki herkese kucak açması, silah göndermeye ve her türlü destek ile İŞİD belası çıktı. Onun için diyorum ki AKP bilerek İŞİD AKP’nin gayrimeşru çocuğudur. AKP bunu kabul etmiyor. Yeniden bir espri ile söyleyeyim gayrimeşru çocukların çoğu sahiplenilmez. Dolayısıyla AKP bu günahtan, bu vebalden, bu sorumluluktan kesinlikle ne bu dünyada ne de ahrette kurtulamaz”

“77 milyon ‘padişahım çok yaşa diyecek’"

“Bir demokratik paket gelmişti bundan 10 ay önce biliyorsunuz. KCK’dan tutuklananlar salıverildi. Başka şeyler oldu. Demokratik açılım adı altında her kararı bir esnetme, bir genişletme, bir ferahlatma, bir özgürlükler adıyla yasalarda değişiklikler yapıldı. Şimdi 9-10 ay sonra sıkma, iyice baskı ve şiddete ve sindirmeye yönelik yasalar çıkıyor. Peki 9 ay önce niye genişlettiniz, esnettiniz, şimdi niye daraltıyorsunuz? 9, 10 içinde ne oldu diye baktığınız zaman bir Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Yani zati muhteremi oraya oturtabilmek için yasalarda değişiklikler yaptılar genişlettiler ve o zati muhterem o makama oturduktan sonra eskisini arattırır şekilde yeniden dizayn ediyorsunuz. Peki gerek var mı? Adam öldüren, her yeri yıkıp döken insanları polisin yakalaması sonucu kanun karşısına çıkarmasında bir eksik var mı? Yok peki çıkarın, çıkarmıyorlar,  niye çıkarmıyorsunuz? Yani polisin elinden tutan mı var? Onları tutuklaması için onları tespit etmesi için onları kanun karşınına çıkarması için bir engel mi var? Yok, peki neden çıkarmıyorsunuz, biz yasaları daha güzelleştireceğiz, onlardan daha iyi hesap yapacağız diyerek, 77 milyon insan ‘padişahım çok yaşa diyecek’ bir sürece gelecek. Herkes sus pus ettirilecek, herkes sindirilecek. Dolaysıyla ciddi bir kanunsuzluk var, bunlar doğru değil”

“Aksaray dinen caiz değildir”

“Değerli arkadaşlar şimdi bir ‘Aksaray’ aldı başını gidiyor. İslam tarihinde ilk saray yapan yönetici Muaviye’dir. Muaviye Şam’da El Hadra isimli bir saray yaptırdı. Yeşil anlamına gelir, AKP’nin ise ‘Aksaray’ı var. O zaman sahabenin ileri gelenleri Muaviye’ye demiştir ki, ‘Ey Muaviye sen bu sarayı milletin parasından yaptırdıysan günahkârsın, hırsızsın. Yok bu sarayı sen kendi paran ile yaptırdıysan israftasın.’ Bu memlekette açlıktan insanlar ölürken, nitekim geçenlerde bir çocuğun açlıktan öldüğü tespit edildi. Ve gerçekten de beslenme sorunları varken ve asgari ücretle şu kadar insan yaşarken ve milyonlarca işsiz varken, yani insanlar ekmek peşindeyken bu kadar ihtişamlı sarayların yapılması -ben emekli bir müftü olarak söylüyorum- dinen caiz değildir. Siyaseten de, ahlâken de olmaması gerekir. Yani insanların bu kadar sorunu varken bunların yapılması kesinlikle doğru değildir”

“Her aileden bir kişi psikolojik tedavi görüyor”

“Bir gün önce Erzincan’daydım. Eczacı bir hanımla görüştüm. Dedim ki, ‘en çok ne ilaçlar satıyorsunuz, tespitleriniz nedir?’ Dedi ki ‘gözlediğim şey şu. İnsanların psikolojileri çok bozulmuş ve ilaç kullanma oranı artmış ve her aileden bir kişi tedavi görüyor, ilaç kullanıyor.’ Bu çok vahim bir durum arkadaşlar. Her aileden bir kişinin psikolojik tedavi görmesi, bu 13 yıldır AKP iktidarının bu insanları ne hale getirdiğinin bir belirtisidir"

“İmamların intihar ettiği AKP dönemi”

“Türkiye’de günde ortalama 10 kişi intihar ediyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda Mersin’in Mut İlçesi’nde bir imam intihar etti. Yine geçtiğimiz haftalarda Denizli’nin Çal İlçesi’nde bir imam intihar teşebbüsünde bulundu. Yine bir yıl kadar önce Balıkesir’in bir ilçesinde bir imam camide intihar etti. İmamların intihar ettiği AKP döneminde cemaat ne yapsın. Millete moral verecek, millete, sabrı, metaneti telkin edecek din görevlilerin bile intihar ettiği bir sürece girdik. Yani ciddi şekilde büyük bir psikolojik sorunla karşı karşıyız. Her türlü vahşete sebep olmanın bir vebalı yok mu? Nitekim Peygamberimiz buyuruyor ki; “Sebep olan işleyen, yapan gibidir"

“Binalar yükseldi, zinalar çoğaldı”

“Şimdi AKP döneminde bir binalar yükseldi, iki zinalar çoğaldı. Binaların yükselmesi Aksaray’dan bahsettik biraz önce. İstanbul’da Ankara’da hatta Anadolu şehirlerinde bir bakıyorsunuz gökdelenler yükselmiş. Yani meydanı okurcasına, gariban halka, geçim sıkıntısı çeken insanların gözlerine sokarcasına fevkalade rencide eder durumda bir yüksek binası hevesi çıktı, bu AKP döneminde. AKP biliyorsunuz 2004 yılında zinayı  suç olmaktan çıkardı. 10 yıl geçmiş ve halen halkın çoğunluğu zinanın AKP tarafından suç olmaktan çıkarıldığını bilmiyor. Bu kadar zinanın artma nedenlerinden birisi de suç olmaktan çıkmasıdır. Yani bunun sebebi AKP’dir. Bunun için bunlar bu toplumu ahlaken çökertmeye doğru götürüyor”

“1400 yıllık İslam tarihinin en talihsiz açıklaması”

“AKP dinin genleri ile oynamıştır. Hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet, yalan söyleme, iftira etme, devlet malını aşırma gibi konularda ciddi şekilde erozyon yaşanmıştır. Din özgürlüğü neredeyse gasp edilmiştir. Din siyasi iktidarın vesayeti altına girmiştir. Nitekim koca Diyanet İşleri Başkanı bile ‘hırsızlık kötüdür ama maneviyatı çalmak daha kötüdür’ gibi 1400 yıllık İslam tarihinin en talihsiz açıklamasını yapmıştır. Bunun için toplumun genleriyle oynanmıştır. Siyasetin, ticaretin genleri ile oynanmıştır. Oynanmadık hiçbir değer kalmamıştır AKP döneminde. Ve AKP artık uzatmaları oynamaktadır. İnşallah 2015 seçimlerinde tarihin çöplüğüne diğer partiler gibi gidecektir. Ve daha emeğe, üretime, eşitliğe, paylaşıma, manevi değerlerin daha yükseleceği ve herkesin kimliğini inancını ve yaşam tarzını doyasıya yaşayabileceği sosyal demokrat iktidara doğru inşallah yürümekteyiz"

Özkes, açıklamasının ardından Halk Eğitim Merkezi’nde partililere “Din ve Siyaset” adlı konferans verdi.