14 Mayıs 2013 tarihini Türkiye için gurur günü ve yeni bir milat olarak nitelendiren Elçi, "AK Parti Hükümeti Türkiye'nin ve milletimizin hiçbir sorununa duyarsız kalmamış, hiç bir problemi görmezden gelmemiştir. Bu günlere hiç şüphesiz istikrar ve güven ortamında gelinmiştir" dedi.

Yusuf Elçi, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

“AK Parti Türkiye'nin ve milletin gerçeklerinden hareketle laf değil, icraat üreterek bu başarılara millet ile birlikte imza atmıştır.

3 Kasım 2002'de iktidara gelen AK Parti, Uluslararası Para Fonu IMF'ye olan borcu 23,5 milyar dolardan devralmış, güven ve istikrar ortamı içinde bu borcun son taksitini de ödeyerek bir döneme son vermiştir. Yapılan 422 milyon dolar son taksit ödemesinin ardından Türkiye’nin IMF ile her hangi bir borç bağı kalmamıştır. Allah'a şükürler olsun ki bugün artık borç alan değil, borç veren bir Türkiye vardır. IMF'nin talebi üzerine Türkiye 5 milyar dolar IMF'ye kredi verebilecek duruma gelmiştir. 27,5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervleri bugün 135 milyar dolara ulaşmıştır.

14 Mayıs ülkemiz için milattır. Bu miladın iki önemli sonucu olduğu kanaatindeyiz. Birincisi, yarım asırdan fazladır devam eden IMF sendromu sona ermiştir. İkincisi ise Borcunu kapatmış bir Türkiye, artık IMF’de masanın diğer tarafına geçmiştir. Bu durum, uluslararası arenada aktör olarak etkisini arttıran Türkiye’nin IMF politikalarında da söz sahibi olmasının yolunu açmış ve 52 sene’lik borç kapatılmıştır. Yaşanan bu olumlu gelişmeler hepimizin ülkemizle gurur duyması gereken bir tablodur.”