Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün’ün verdiği iftar yemeğine katılmak üzere Gümüşhane’ye gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mısır ve Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Beraberinde Vali Dr. Yusuf Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın ile Milletvekili Feramuz Üstün’ün Kelkit ilçesinde verdiği iftar yemeğine katılan Bakan Yılmaz, Pazar Meydanında düzenlenen iftarın ardından Köse ilçesine geçti. Teravih namazını buradaki Merkez Cami'nde kılan Bakan Yılmaz, bir çay ocağında vatandaşlarla sohbet etti.

       Bakan Yılmaz, daha sonra beraberindeki heyetle Bayburt'a hareket etti. Bayburt’ta tarihi Ulu Caminin önündeki Ulu Bahçe’de çay içen Bakan Yılmaz'a “ Küçük İllere Askeri Birliklerin kaydırılması veya Acemi Birliklerin bu illere konuşlandırılması “ gibi bir duyumun olduğunu sorduğumuz da müjdeli haberi açıkladı.

               Bakan Yılmaz; Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Ankara, İstanbul ve İzmir'deki tabur, alay ve tugay seviyesindeki acemi birliklerinin küçük şehirlere taşınması ve mevcut kuvvet yapısının yeniden konuşlandırılması için başlattığı çalışmalara hız kazandırıldığını belirtti. Kısa, orta ve uzun vadeli planlar hazırlayan TSK’nin, birliklerin durumunu gözden geçirdiğini açıkladı.        

       Bakan Yılmaz; TSK’nin bölgesel ve küresel ihtiyaçlarının yanı sıra teknolojik gelişmelere ve değişen tehdit durumlarına göre değerlendirmeler yapıldığını kaydetti.

           Bakan Yılmaz, konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın çalışma yaptığını, hazırlanacak master plan ile yeni bir yapılandırma çerçevesi içinde büyük şehirlerden daha küçük şehirlere birliklerimizin kaydırılmasının söz konusu olduğunu çalışma tamamlandığında bu birliklerle ilgili uygun çalışmalar yapılacağını belirtti.          

TÜM BİRLİKLER İNCELEMEDE

          Mevcut kuvvet yapısının ve konuşlandırılmasının gözden geçirildiğini ifade eden Yılmaz, ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılan kısa, orta ve uzun vadeli planlara ilave edildiğini aktardı. Bakan Yılmaz, birliklerin teşkil edilmesi ve konuş durumunun bu çalışmalar kapsamında yeniden değerlendirildiğini sözlerine ekledi. İşsizlik ve göçe çözüm olacak İstanbul, Ankara ve İzmir'deki büyük acemi birliklerinin Bayburt, Gümüşhane, Artvin, Karaman, Karabük, Çankırı, Iğdır, Bitlis, Bingöl, Muş, Sinop, Bartın ve Uşak gibi gelişmekte olan küçük Anadolu şehirlerine nakledileceğini belirtti.

              Askeri birliklerin yer değiştirmesiyle sanayi ve turizm geliri olmayan Anadolu şehirlerinde hizmet sektörünün geliştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Böylece işsizlik nedeniyle anakentlere göçün önüne geçileceği de vurgulandı.

             Ramazan paylaşma ayıdır, ramazan sadaka ayıdır. İnsanlar ne kadar çok paylaşırsa o kadar çok mutlu olurlar. İnsanlar tüketerek mutlu olmazlar eğer öyle olsaydı en çok tüketen batı ülkeleri mutlu olurlardı. İhtiyacı olmayan insanlar zengindir, ihtiyacı olan insanlar fakirdirler. Dolayısıyla bizim paylaşmamız lazım Suriyelilerle olanda bir paylaşmaktır bu Türkiye olarak bizi yüceltir, insan eder. Güzel bir söz var belirtmek istiyorum. Bu âdem dedikleri el ayakla baş değil, âdem manaya derler suret ile kaş değil.

           Hadisi şerifte buyrulduğu gibi insanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir. Cenabı Allah istese herkesi Müslüman yapardı. Bizim kimseyi Müslüman yapma gibi bir düşüncemiz yok Cenabı Allah isteseydi herkesi Türkçe konuştururdu. Cenabı Allah istememişse başka dilde konuşanı birini bizler niye zorla Türkçe konuşmasını isteyelim ki, En güzeli ve doğrusu insanları olduğu gibi kabul etmektir. Bu ülke büyük bir medeniyetin mirasıdır. Dünyaya örnek olmuş başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi “öyle bir milletmişiz gelmişiz dünyaya, milliyet nedir öğretmişiz” dolayısıyla bizim insanlığa örnektir, numunedir, yardım sever millet olduğumuz her zaman göstermemiz gerekiyor diye düşünüyorum.”diyerek birçok konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

       Bayburt Valisi Hasan İpek “ 2003 yılında ben Afad Genel Müdürüyken Türkiye uluslararası arenada insani yardım kabul eden ülkeler statüsündeydi, yani yardım alan bir ülke konumundaydı. Şimdi dünyanın uluslar arası insani yardım yapan ilk üç ülkesi arasında yer aldığını hatırlatarak Çok değerli Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz ve beraberinde Gümüşhane Valimiz, Gümüşhane Milletvekilimiz, Gümüşhane İl Başkanı ilimize teşrif ettikleri için kendilerine teşekkür ediyor, ilimizde ağırlamaktan onur duyuyoruz.

             Değerli Bayburtlu hemşerilerim Sayın Bakanımızı güzel bir karşılama ile karşıladınız. Ben hem sizlere teşekkür ediyorum karşılama için Sayın Bakanım böyle yoğun programı arasında bize Bayburt’ta yaşattığı bu güzellik için ilimize teşrif ettikleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum” dedi.

       Bakan Yılmaz ve beraberindeki heyet daha sonra Tarihi Bedesten (Taşhan) da Bayburt Belediyesi tarafından organize edilen İftar sonrası Ramazan programında Fasıl’ı dinledi. Bakan Yılmaz Fasıl programında söylenen “Sıvasın Yolları” adlı parçaya eşlik ettiği gözlenirken daha sonra Gümüşhane’deki Sahur programına katılmak üzere Bayburt’tan ayrıldı.