Özbek:

Milliyetçi Hareket Partisinin vermiş Grup önerisi hakkında konuşmak üzere söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle sizleri saygıyla selamlıyorum.

FAO Arıcılık verilerine göre Dünya kovan varlığı ve bal üretiminde Çin’den sonra 2. sıradayız. 2011 yılı istatistiklerine göre 6 milyon adet koloni varlığımız var ve bu kolonilerden 94 bin 245 ton bal üretilmiştir.

Değerli milletvekilleri;

Hükümet olarak bu zenginliklerimizin farkındayız ve bunu değerlendirebilmek, arıcılığımızı geliştirmek üzere zaman içinde farklı destekleme politikaları uygulanmış ve uygulamaya devam etmekteyiz. Arıcılığımızın bilimsel temellere dayanarak gelişmesi için Arıcılıkla ilgili araştırma enstitüleri tesis edilmiş, üreticilerimizin örgütlülüğünü teşvik ederek bilgi ve gelir seviyelerinin yükseltilmesi hedeflenmiştir.

Hükümetimizce, Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik çıkarılan, Bakanlar Kurulu Kararlarına istinaden karşılıksız olarak  destek verilmektedir. 

2003 yılında 200 arıcı ile başlayan arıcılık destekleri katlanarak artmış, 2012 yılında 37.757 arıcımıza 5.032.592 kovan için 40.260.736 TL karşılıksız destekleme yapılmıştır.

 Halen arı yetiştiriciliği yapan ve merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri ve üretici birliklerine üye olan üreticilere, Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olma şartı ile kovan başına, seralarda doğal polinasyonu sağlamak amacıyla bombus arısı kullanan yetiştiricilere ise koloni başına destekleme ödemesi yapılmaktadır.

Ayrıca 2004 yılından itibaren Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla üreticilerimize farklı tarımsal üretim konularında değişik oranlarda sıfır faizli ve faiz indirimli tarımsal kredi de kullandırılmaktadır.

Bu üretim dallarından birisi de Arıcılıktır. 2006 yılında %40 indirimle başlayan kredilendirme, 2008 yılında %50’ ye çıkarılmıştır.

Başlangıçta sadece işletme kredisi kullandırılırken 2010 yılından itibaren yatırım amaçlı da verilmeye başlanmıştır. 2013’te son çıkan kararname ile arıcılarımıza 1.500 TL’ye kadar işletme ve yatırım kredisi kullandırılmaktadır.

Değerli milletvekilleri;

Ayrıca kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında Arıcılık işleme ve paketleme konularında 526 kişiye istihdam sağlayan 53 projeye 8.755.000 TL hibe destek verilmiştir.

Bütün bu desteklemeler etkisini göstermiş,  kovan sayımız 2002 de 4 milyon iken 2011 yılı sonu itibariyle %44’lük artışla 6.011.332 olmuştur.

Bombus arısında da verilen desteklerle büyüyen sektör kendi üretimini yapmaya başlamıştır. Bu konuda faaliyet gösteren firmalarımızın ürettiği koloniler desteklenmeye devam edilmektedir.

Değerli milletvekilleri;

 Bu destekler 2012 yılı sonu itibariyle 19 ilde 8.841 işletmede 84.689 koloniye ulaşmıştır. 2005 yılında 1.062 üreticiye 4150 koloni için 83.000 TL destekleme yapılırken, bu miktar 2012’ yılına 8.841 işletmede 84.689 koloni için 5 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Ama hükümet olarak amacımız sadece para dağıtıp kalitesi tartışılır ürün miktarını artırmak değil, arıcılarımızın ve bu sektörde faaliyet gösteren sanayicilerimizin bilgi ve bilinç düzeylerini artırarak miktarı belki daha az ama nitelik olarak kaliteli arı ürünleri elde etmektir.

Bugün bütün dünyada ortak bir amaç haline gelen güvenilir gıda üretimini ve bunun sürdürülebilirliğini gerçekleştirmektir.

Değerli milletvekilleri;

Sağladığı katma değer ve kullanımı açısından bal ve polenden sonra önemli bir arı ürünü olan Balmumu ve Temel petek ile ilgili yaşanan sorunların tartışılarak çözümüne yönelik tedbirlerin alınabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı koordinasyonluğun da Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği işbirliğinde; 28-29 Mart 2013 tarihinde Ankara’da bir çalıştay düzenlenmiştir.

Balmumunun arıcılar tarafından üretimi esnasında naftalin ve ilaç kullanılmasından kaynaklanan kalıntı sorunları, balmumunun temel petek olarak işlendiği temel petek işletmelerinde parafin vb. katkı maddelerinin katılması, temel peteğin yeterince sterilize edilmemesinden kaynaklanan sorunlar ve sanayide kullanılmak üzere ithaline izin verilen balmumunun izinsiz olarak temel petek üreten işletmelerinde kullanılmasından kaynaklanan sorunlar tartışılarak ivedi biçimde çözümlenmesi için kararlar alınmıştır.

Şunu da ifade etmek isterim ki, Bayburt bal üretimi önemli bir yere sahiptir özellikle çiçek florasının çok zengin olması bal kalitesini de beraberinde getirmektedir.

 İlimizde arıcılığa önem verilmekte olup, arıcılığın sorunlarıyla da yakından ilgilendiğimize de ifade etmek isterim.  İlimizde 26 bin üzerinde arı kovanı mevcuttur.

Ülkemizin de üretilen kaliteli bal bölgelerinden biridir. Kalitesini ülke çapında ispatlamış olan Bayburt Balının tanıtımını hususunda elimizden geleni yapmaktayız.

Hepinize saygılar sunarım