Türkiye de bir ilk olan Sosyal güvenlik Mobil Aracı Açılış Töreni üniversitemizde gerçekleştirildi.

Sosyal Güvenlik hizmetlerini halkın ayağına götürecek olan Sosyal Güvenlik Mobil Aracı Bayburt Üniversitesinde açılışı yapılarak, öğrencilere tanıtıldı.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans salonunda gerçekleştirilen törene Rektörümüz Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, SGK Mali Yönetim ve Organizasyon Daire Başkanı, Selahattin Uyuğ, SGK Bayburt İl Müdürü Bilal Başer, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program SGK tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti. SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar burada yaptığı konuşmada, “Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesine 76 milyonu almanın bir zorunluluğunu, bir gerekliliğini hissederek bu güzel hizmeti Bayburt’umuza dünyada bir ilk ve Türkiye’de bir ilk olarak kazandırdık” dedi.

SGK’nın bir çok alanda dünyada ödülleri aldığını belirten Onar,  “Toplam 184 ülke üzerindeki Sosyal Güvenlik Kurumlarında dünya, Avrupa ve en sonda aldığımız e-Devletteki Türkiye birincilikleri ödülüyle yaklaşık 300’den fazla e-Devlet ve bilişim teknolojileri uygulamalarında Sosyal Güvenlik Kurumu olarak dünya liderliğine ve dünya markaları çıkarmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandırıyoruz” diye konuştu.

Onar, Mobil SGM aracının kendileri için zaruri bir ihtiyaç olduğunu dile getirerek, “Biliyorsunuz Sosyal Güvenlik Merkezlerimizi 500’e yakın ilçemizde açamadık. Bunların sebebi kimisinin nüfusu az, kimisinin sigortalı sayısı az, kimisinin de yakınında başka ilçelerde Sosyal Güvenlik Merkezleri var. Fakat nüfus yapısı itibariyle de değerlendirdiğimizde toplam 17 milyon vatandaşımızın Sosyal Güvenlik Merkezine kavuşamadığını tespit edince dedik ki buna bizim bir çözüm bulmamız lazım. İki önemli projeyi gerçekleştirdik. Bunlardan bir tanesi Mobil Sosyal Güvenlik Merkezi, ikincisi de üniversite kampüslerine kuracağımız İnsansız Sosyal Güvenlik Merkezleri ile tüm vatandaşlarımızın ayağına gitmeyi hedefledik” ifadelerini kullandı.

AK Parti Bayburt Milletvekili Özbek de yaptığı konuşmasında; Önceden SGK sadece iş yerlerine gider  ‘Niye sigorta borcunu ödemediniz’ derdi. Şimdi maaş bağlamaya gidecek, maaş vermeye gidecek. Tüm insanlara, yaşlılarımıza, engellilerimize hizmet etmeye gidecektir. Bundan dolayı başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Faruk Çelik ve SGK genel müdürlük çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.”

Bayburt Valisi Ünlüer ise bugünü anlamak için 1970’lerin dünyasına gitmek gerektiğini ifade ederek o yıllarda dünya ile Türkiye’nin neleri tartıştığını bilmek gerektiğini ifade etti.  “Biz 83’lü, 84’yıllarda üniversiteye başladığımız zaman Türkiye ile dünyanın tartıştığı konular inanılmaz farklı konulardı. 1970’lerde refah devleti bir krize girdiği zaman biz daha o aşamalara henüz gelmemiştik. Dünya bu refah devletinin krizini tartışıyordu ve kamu hizmetlerindeki bu maliyeti ve kamu açıklarını nasıl kapatacağını tartışıyordu. Şu kavramları duyuyorduk biz o zaman; saydamlık, hesap verebilirlik, müşteri odaklı, toplam kalite. İnanın bize çok yabancı geliyordu bunlar, 1980’lerde özellikle Batı Avrupa bu değişimi yaşadı, Amerika’da bu değişimi yaşadı ve kamu hizmetlerinde önemli bir noktaya geldi” dedi.

Avrupa ve Amerika’nın 30 yılda kat ettiği bir meseleyi Türkiye’nin 10 yılda kat etmesi gerektiğini söyleyen Ünlüer,  “İşte sayın genel müdürümüzün anlattığı konuya bakarsanız, ödül kazanacak bir noktaya gelmemizin arkasında inanılmaz bir emek vardır. Yani buralara çok kolay gelinmedi. Bugün Türkiye’de artık herkes saydamlıktan bahsediyor, artık toplam kaliteyi hepimiz kabul ediyoruz. Müşteri odaklı diyoruz, vatandaş odaklı diyoruz. Genç arkadaşlarımızda bu konulara biraz kafa yorsun istiyorum. Ben 6 aydır burada valilik yapıyorum, kimse gelip SGK şu konuda yanlış yapıyor, Milli Eğitim iyi hizmet vermiyor, nüfus iyi hizmet vermiyor demiyor. Bence amacımızda buydu buraya vardık. Bu konuda gerçekten emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.

Program Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin Rektör Coşkun’a teşekkür etmesi ve teşekkür plaketlerinin verilmesinin ardından son buldu.