Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında yürütülen, "Hedef Engellilerin Tam Katılımı" projesinin kapanış töreni, Şair Zihni Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Törene, Vali Yardımcısı Abdulhamit Karaca, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hayrettin Pala, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Tahsin Demir, Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş ile vatandaşlar katıldı.

Törende yaptığı konuşmada Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından çocuk, genç, yaşlı, engelli, kadın, kısaca topluma yönelik hizmetlerin sunumunda yeni ve çağdaş hizmet anlayışı ile bir çok modeller planlandığını ve hayata geçirildiğini kaydeden Pala, şöyle devam etti:

HEDEFİMİZ ULAŞILMADIK ENGELLİ KALMAMASIYDI

" İşte bu modellerden birisi de bugün sunacağımız ‘Hedef Engellilerin Tam Katılımı’ projemiz. Bu projeye neden ihtiyaç duyduk öncelikle onu açıklamak istiyorum. Bayburt’ta engelliliği nitelik ve nicelik olarak daha önce herhangi bir proje ve veri olmaması nedeniyle biz istedik ki Bayburt’ta engellileri nitelik ve nicelik olarak ortaya koyalım. Sorunlar ve çözüm önerileri üretmek anlamında kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde hareket edelim.

Hedefimiz ulaşılmadık engelli kalmamasıydı. Hedefimiz bakım ve ihtiyacı giderilmeyecek engelli kalmamasıydı. Bunun için de köy köy mahalle mahalle, hane hane ziyaretler gerçekleştirdik. Bunun için arkadaşlarımız mücadele edip alanda alan taraması yaptılar. Bayburt ilinde ulaşılamayan tüm engellilere ulaşmamız hedeflerimizdendi. Bunu da yüzde 80-90 olarak gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum.

Projemizle engellilere yönelik bir veri tabanı oluşturduk. İlimizdeki engellilerin sosyal, demografik, ve diğer özelliklerini bu projeyle birlikte tespit etmiş olduk. Yüzde 40 ve üzeri engeli olan vatandaşlarımızı veri tabanına işledik. Proje kapsamında tüm kamu kurumlarından, yerel yönetimlerden ve sivil toplum kuruluşlarından gerekli ilgi ve desteği gördük. Hepsine teşekkür ediyoruz."

1047 ENGELLİ VATANDAŞIMIZA ULAŞTIK

"Çalışmalarımız sonunda 1047 engelli vatandaşımıza ulaştık. Bunlardan 417 bakıma muhtaç, 240 zihinsel engelli, 160 kişi ortopedik engelli, 107 kişi görme engelli, işitme engeli olan 65 kişiyle diğer engeli olan 58 kişiyle çalışma gerçekleştirdik.

Projenin devamı için Bakanlığımıza web tabanlı proje sunduk. Web tabanlı engelli veri tabanı oluşturacağız. Tüm kurumlara açık olacak web tabanlı proje sayesinde tüm kurumları engelli oranını, engelli sayısını, engel durumundan dolayı vefat edenleri veya eklenenleri görmüş olacak. "

HER ZAMAN ENGELLİLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ.

Sonuç olarak engellilik göz ardı edilebilecek veya ertelenmeye müsait konulardan birisi değildir. Haklı olarak çağdaş toplumların önemli ve öncelikli konuları arasında yer almıştır. Biz biliyoruz ki engellilik bir mazeret değildir. Engellilerimizin de bunu çok iyi kanısındayım. Onun için diyoruz ki asıl engel yaşama sevinci kaybetmek, sevme ve sevilme duygusunu kaybetmektir. Ümidini kaybetmektir. Engellilerimizin ötekileştirilmeden istihdam, ulaşım, bakım, rehabilitasyon vb hakları olan hizmetlerin onları incitmeden, kırmadan verilmesi gerekmektedir. Aramızda olup da aramıza gerçekten katılmak isteyen engellilerin ‘biz de varız’ çağrısına kulaklarımızı tıkamayalım. Bizler bugün değil her zaman engellilerimizin yanında olacağız.

Atilla Kuyruk'un "Engellilerin Eğitim Sorunları" ve Mutlu Adak'ın "Engellilere Yönelik Yapılan Proje Çalışmaları" başlıklı sunumlarının ardından, projeye katkı sunanlara plaket verildi






































 P.S.KARABACAK-