24.Yerel ve Bölgesel Medya Seminerine Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız,Fatih Mehmed Özcan, Cahit Altay,Şahin Cihan Daştan,Peyami Sefa Karabacak ve Veysel Gider’ de Bayburt adına katılım gerçekleştirdiler.

 

 24.Yerel ve Bölgesel Medya Semineri Kars’ın Sarıkamış ilçesinde başladı.

Kalkınma ve Uluslar arası İlişkiler Boyutuyla Yerel Medya temasıyla yapılan seminerin açılışında ilçe merkezindeki Atatürk anıtına bölgedeki Doğu Anadolu, Ağrı, Kars, Bayburt, Iğdır Gazeteciler Cemiyetleri’nin başkanlarının da hazır bulunduğu törenle çelenk sunuldu.

Yerel medyanın gelişmesine çalışıyoruz

Toprak Otel’de gerçekleştirilen programda ise Basın yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları ve tarihçesini anlatan film izlendi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya burada yaptığı konuşmada, kurum olarak yerel ve bölgesel medyanın gelişimine katkı sunmak için çalışmalar yaptıklarını, medya buluşmalarının da gazetecilerin kaynaşmasında görev üstlendiğini dile getirdi. Anadolu Basını Özendirme yarışmalarının önemine işaret eden Karakaya, yerel medyanın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de demokrasinin tam anlamıyla hayata geçirilmesi ve yaşatılması konusunda önemli bir konuma sahip olduğunu kaydederek, bireylerin ve dolayısıyla toplumun talep ve şikâyetlerinin yerel medya kanalıyla gündeme getirildiğini söyledi.

Törende Kars Valisi Eyüp Tepe de, 200 dolayında gazeteciyi kentte ağırlamaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Medya 4.güç

Programın açılış bölümüne katılan Bakan Binali Yıldırım da medyanın 4.güç olduğunu hatırlatarak, basının,  yönetimi ve görevlileri vatandaş adına takip edip, haberdar ettiğini, bir bakıma, konuşan dili, gören gözü ve işiten kulağı durumunda olduğunu ifade etti. Medyanın toplum adına aynı zamanda sorumlulukları da bulunduğunu anlatan Bakan Yıldırım, “ Medya, doğru, hızlı ve tarafsız bir şekilde hiç bir iktidara bağlanmadan yoluna devam etmelidir.  Medyanın 28 Şubat sürecinde ve son yaşanılan Gezi Parkı olaylarıyla ilgili pek başarılı bir sınav verdiğini söyleyemeyiz.”dedi.  Bakan Yıldırım, yerel medyanın yaşadığı güçlükleri çok iyi bildiğini ifade eden Yıldırım,  Türkiye’de iletişim alanında yapılan çalışmalarla ve teknoloji sayesinde herkesin muhabir, haberci olduğunu ve sosyal medya gibi anında haber iletilen bir yapıya kavuşulduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından törenden ayrıldı.

Programda daha sonra Anadolu Basını Özendirme Yarışmasında, Yerel haber, makale-yorum, araştırma, sayfa düzeni, röportaj, fotoğraf ve Türkçenin doğru kullanımı dallarında dereceye giren 29 gazeteciye dereceye girenlere ödülleri verildi. Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’nden tek ödül alan gazeteci olan Pusula Gazetesi Haber Müdürü İrfan Tarakçıoğlu’na ödülünü Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen verdi.  Tarakçıoğlu, Hâkimiyet Gazetesi’nde yayınlanan “Ana-Kız Sınıfta Kaldık” başlıklı araştırması ile ödüle layık görülmüştü.

Panellerde yerel medya tartışıldı

Programın öğleden sonraki bölümlünde ise moderatörlüğünü Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker’in yaptığı panel gerçekleştirildi. Panelde İnternethaber.com haber sitesi kurucusu Hadi Özışık, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Kars Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yücel Sezer, Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Deniz ve Kars Serhat TV Sahibi Alican Alibeyoğlu birer konuşma yaptı. Konuşmacılar Kalkınma ve Uluslar arası İlişkiler Boyutuyla Yerel Medya konusunda düşüncelerini dile getirdi.

Günün ikinci panelinde ise BYEGM Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu’nun yönettiği panelde ise Komşu ülke basın yayın organlarıyla gözüyle bölgesel ilişkiler ele alındı. Bu panelde ise Azerbaycan’dan İbrahim Omarov, Gürcistan’dan Bakhar Neımatova, Ukrayna’dan Osman Pashayev ile Gürcistan Uluslar arası Yayıncılar Derneği Genel Sekreteri Osman Chalıshkan konuştu.

         Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen 24,Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması etkinliği sona erdi.

Kalkınma ve Uluslar arası İlişkiler Boyutuyla Yerel Medya temasıyla Sarıkamış’taki Toprak Otel’de iki gündür devam eden etkinliğin dünkü bölümünde Yerel Medya İçin AB Kaynaklı Fonların Tanıtımı ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce yürütülecek AB kaynaklı projeler hakkında bilgilendirme yapıldı. Serhat Kalkınma Ajansı’ndan Uzman Uğur Çalışkan da seminerde katılımcılara AB Fonları hakkında bilgiler sundu. Seminer programı sertifika töreni ile sona erdi.

Final halayı

Öte yandan 24.Yerel Medya Semineri, dün akşam düzenlenen gala etkinliği ile sona erdi. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya ile yöneticiler ve gazetecilerin katıldığı programda halk ozanları ve Kafkas Halk Dansları ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi. Halk ozanlarının yerel medya ile ilgili sözleri alkışlarla karşılanırken, Kafkas Halk Dansları ekibi de bıçak atma gösterisine gazetecileri de dahil etti. Yere yatan gazetecinin üzerine bıçak atma şakası ilgi gördü. Program Kafkas Halk Dansları ekibi ve gazetecilerin birlikte halay çekmeleriyle sona erdi.

ÖDÜL KAZANANLAR

Yerel haber

Birinci: Olayı ülke ve dünya gündemine taşınmadan önce ele aldığı için Manavgat’ın Sesi gazetesinden Hakan Tankaya’nın “Yüz Nakli İçin Umutlu Bekleyiş” haberi.

İkinci: Trabzon Türk Sesi gazetesinden Kâmil Anahar’ın “İki Odalı Evden Dünya Şampiyonu Çıktı. Balıkçının Kızı Dünya Şampiyonu” haberi.

Üçüncü: Diyarbakır Yenigün gazetesinden Mehmet Pişkin ve Mehmet Çakan’ın “Sokaktaki Tehlike” haberi.

Mansiyonlar: Aydın Denge gazetesinden Umut Dabbağ’ın “Pehlivan Deve İcradan Satılık” haberi ile yine aynı gazeteden Emin Aydın’ın “Aşkın Gözü Kör Değil” haberi.

MAKALE- YORUM:

Birinciler: İzmir Ege’de Bugün gazetesinden Mazlum Vesek’in “Barış Muhabiri Olmak İstiyorum” başlıklı makalesi ile Yozgat gazetesinden Osman Hakan Kiracı’nın “Yozgat’tan Göçün Nedenleri” başlıklı makalesi.

İkinci: Konya Merhaba gazetesinden Kerem İşkan’ın “Uluslararası Bir Akşam Oturması” başlıklı makalesi.

Üçüncü: Trabzon Karadeniz’de İlkhaber gazetesinden A. Okan İsmailoğlu’nun “Kurumsallaşmak” başlıklı makalesi.

Mansiyon: Antalya Hürses gazetesinden İhsan Coşkun’un “Babasız Evler” başlıklı makalesi.

ARAŞTIRMA:

Birinci: Sakarya Yenihaber gazetesinden Engin Arapoğlu’nun “Romanlar Kentsel Değil, Zihinsel Dönüşüm İstiyor, Adımız da Roman, Hayatımız da” başlıklı araştırması.

İkinci: Erzurum Hakimiyet Gazetesinden İrfan Tarakçıoğlu’nun “Ana-Kız Sınıfta Kaldık” başlıklı araştırması.

Üçüncü: İskenderun Ses Gazetesinden Akın Bodur’un “Arada Kalanlar İle Eğitim Olmazsa Savaşmaya Giderim” başlıklı araştırması.

Mansiyonlar: Hatay Samandağ Gazetesinden Şahiye Say’ın “Türkiye’de En Fazla Otobüs İşletmesine Sahip 6 Bin Nüfuslu Mızraklı Beldesi” başlıklı araştırması ile Adana Haber Gazetesinden Murat Özkardeş’in “Nasılsa Bu Şehir Sahipsiz Yiyin Yiyebildiğiniz Kadar” başlıklı araştırması.

MİZANPAJ:

Birinciler: Samsun Haber gazetesinden Seyhan Demir ile Bursa Şehir gazetesinden Erol Benzer.

İkinci: İzmir Balkan Günlüğü gazetesinden Ümit Gözlemeci.

Üçüncü: Konya Yenigün gazetesinden Onur Kalkan.

Mansiyon: Denizli Horoz gazetesinden Sami Canmaya

RÖPORTAJ:

Birinci: Kayseri Anadolu Haber gazetesinden Selma Kara’nın “28 Şubat Yıldırmadı, Biledi, 28 Şubat’ın Değil, Arkadaşların Mağduruyum” başlıklı röportajı.

İkinci: Günaydın Adana gazetesinden Mustafa Özke’nin “Zifiri Karanlıkta Bir Mum Işığı” başlıklı röportajı.

Üçüncü: Konya Merhaba gazetesinden Rasim Atalay’ın “Hiçbir Suç Kusursuz Değildir” başlıklı röportajı.

Mansiyon: Çorum Osmancık Haber gazetesinden İlkay Yorulmaz’ın “Bedenimdeki Konuk” başlıklı röportajı.

FOTOĞRAF:

Birinci: Batman Çağdaş gazetesinden Hasan Göker’in “Yaşayabiliyorsan Yaşa” isimli fotoğrafı.

İkinci: Diyarbakır Silvan Malabadi gazetesinden İhsan Yılmaz’ın “Güneydoğu’da Kadın Olmak Zor” isimli fotoğrafı.

Üçüncü: Bizim Antalya gazetesinden Nizamettin Özmen’in “Kurşunlu’ya Farklı Bir Bakış” isimli fotoğrafları.

DERGİ (TÜRKÇENİN DOĞRU KULLANIMI)

Birinci: Bursa Şehrengiz dergisinden Rıza Ertekin.

İkinci: Gaziantep Ekspres Ekstra dergisinden Semra Öztürk.

Üçüncü: Üçüncülüğe değer eser bulunamadı.