Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Abdulkadir Karabulut Bayburt'a komşu olan Erzurum, Erzincan ve Gümüşhane'de hastalığın gözlendiğini ve Bayburt'ta hastalığın yayılmaması için gerekli önlemlerin İl Müdürlüğü ekipleri ve Serbest Veteriner Hekimler aracılığı ile alınması gerektiğini belirtti. Açılış konuşmasının ardından Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Emre Bektaş hastalığın etkeni, yayılımı, Türkiye'deki durumu, mevzuatı, Bakanlık çalışmaları ve koruyucu amaçla aşı uygulaması hakkında bir sunum yaptı.

Serbest Veteriner Hekimlerle fikir alışverişi yapılmasının ardından toplantı sona erdi. LSD HASTALIĞI NEDİR? Ülkemizde "ihbarı mecburi hastalıklar" listesinde yer alır.

LSD sığırların viral bir hastalığı olup, başta sinekler olmak üzere hemen her şekilde kolayca bulaşabiliyor. Hastalığın kuluçka süresinin 28 gün gibi uzun süreli olması filyasyon (bulaşma-çıkış kaynağı araştırması) tespitini ayrıca zorlaştırıyor.

Bu hastalığın tedavisi olmayıp, mücadelesi; aşılama, dezenfeksiyon, kordon-karantina, tazminatlı itlafimha ve vektörlerle (sinek vs.) mücadele şeklinde yapılıyor.

Hastalık İngilizcesinden tam tercüme ile yumrulu deri hastalığıdır. Etkeni koyun-keçi çiçek virüsü ile aynı gruptan bir virüs.

Virüs ailesi Capripoxvirus olarak bilinir. İlk olarak 1929 yılında Afrika'nın güney ülkelerinde çıkan Lumpy Skin Disease daha sonra Mısır ve İsrail'de de salgınlar yapmış bulunuyor.

Lumpy Skin Disease (LSD) deri üzerinde şişliklerle görülüyor. Aynı şişlikler iç organlarda da oluşuyor.

Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösteriyor. Hastalık sokucu sineklerle bulaştırılıyor.

Doğrudan temas da bulaşma yolu. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yolu.

Hastalığın yayılması yüzde 3-85 olarak bildiriliyor. Ölüm oranı düşük.

LSD ( Lumpy Skin Disease)'den ölüm oranı yüzde 3 olarak bildirilse de ikincil enfeksiyonlarla bu oran yükselebiliyor. Kuluçka dönemi 2-5 hafta.

Ergin sığırlar biraz daha dayanıklı olup, buzağılar hastalığa çok hassas. Jersey ırkı sığırların ise, diğer ırklara göre daha hassas olduğu biliniyor.

Baş, boyun, meme çevresi ve ayaklarda sert şişlikler kendini gösterir. Ayrıca, karaciğer, işkembe, dalak, akciğer ve sindirim yolunda bu şişkinliklerin aynısı oluşur.

LSD böcek ısırması, kurdeşen, deri tüberkülozu, nokra ve benzer deri hastalıklarıyla karışabilir. Tam olarak serolojik testler veya virüs izolasyonu ile kesin teşhis yapılıyor.

Hastalığın tedavisi yok. İkincil enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılabiliyor.

Uzun bir süre içerisinde tedavi mümkün. Hastalıktan korunma için iki yöntem var.

Birincisi sineklerle mücadele, ikincisi ise aşılama. Afrika ülkelerinin birçoğunda, Güney Afrika, Etiyopya, Mısır, Namibya, Kenya, Zimbabwe gibi ülkelerde aşısı bulunuyor.

Hastalıktan korunmada bilinen tüm biyogüvenlik uygulamalarının tamamen yerine getirilmesi gerekiyor. Örneğin; hayvan nakillerinin kontrol altına alınması, karantina, temizlik, dezenfeksiyon, hastalıktan dolayı kesilen hayvanların imhası gibi önlemlerin ihmal edilmemesi gerekiyor.

LSD sığırlarda görülen bir viral hastalık olarak bilinir. Ama; aynı zamanda zoonoz'dur.

Yani insanlara da bulaşma ihtimali var. Bu yüzden gerek patlamış şişliklerden gelen akıntılar, gerekse ağız, burun ve göz akıntılarından sakınmak, antiseptik, dezenfektan, deterjan kullanmayı ihmal etmemek gerekiyor.

Virüsün yara kabukları içerisinde canlı kalabildiği gün sayısı ise 35-40 gün olarak saptanmış