Bayburt Öğretmen evi salonunda düzenlenen törene; Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Jandarma Komutanı      J. Albay İsmail Ferhat Özbaş, İl Defterdarı Davut Karadağ, AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Başkan Adayları Daire Müdürleri, Yeminli Mali Müşavirler ile muhasebeciler, Tüccar ve Esnaf temsilcileri katıldı.

25. Vergi Haftasının tüm Türkiye de olduğu gibi Bayburt’ta da kutlandığını belirten İl Defterdarı Davut Karadağ konuşmasını şöyle sürdürdü;

Davetimize teşrif eden başta sayın valimiz olmak üzere bütün misafirlerimize hoş geldiniz diyor saygılarımı sunuyorum.

Vergi bilincinin oluşturulması, Vergi konusunda kamuoyu duyarlılığının artırılması amacıyla her yıl kutlanılan vergi haftası bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanılmaktadır.

Öncelikle bu toplantıya vesile olan vergi rekortmenlerimize şükranlarımı sunuyor, kendilerine bol kazançlar diliyorum.

Anayasamızın 73 üncü maddesine göre, her kes kamu giderlerini karşılamak üzere maddi gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağıtılması Maliye politikasının sosyal amacıdır.

Yapılmakta olan sağlık harcamalarının, milli eğitim harcamalarının, alt yapı harcamalarının, otoyolların, duble yolların, tünellerin, metroların, hızlı trenlerin ve diğer harcamaların finansmanı toplanan vergilerle karşılanmaktadır. Dolayısıyla ne kadar çok vergi toplayabilirsek o kadar çok yatırım imkânına sahip olacağımız açıktır.

Son yıllarda Bakanlığımızca kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Klasik eski fiş ve yol denetimleri yerine geliştirilen elektronik sistemlerle çapraz karşılaştırmalar yapılmakta kayıt dışında kaldığı tespit edilen mükelleflerin kayıt altına alınmaları sağlanmaktadır. Bunun en başarılı örneği GMSİ gelirleri ile ilgili geliştirilen Gönüllü Uyumluluk uygulamasıdır. Bu uygulama ile GMSİ mükellefi sayısında önemli artışlar olmuştur.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede vatandaşlarımıza da büyük görevler düşmektedir. Toplum olarak bir insan suç da işlese bunu ilgili yerlere duyurmakta pek istekli davranmamak tayız. Bu tür ihbarlar kamuoyunda ispiyonculuk olarak değerlendirilmekte olup, pek hoş da karşılanmamaktadır.

Ancak, vergi kaçıran gerçek veya tüzel kişiliği ilgili mercilere bildirmek ispiyonculuk değil bir vatandaşlık görevidir. Bir kişinin vergi kaçırması demek yetmiş altı milyonun cebinden bir şeylerin çalınması anlamına gelmektedir.

Sonuç olarak,

2013 yılında ilimiz için ön görülen vergi gelirleri tahakkuk ve tahsilât hedeflerinin üzerinde gerçekleşmiş olup,2013 yılında geçmiş yıllar vergi alacakları tahsilâtında ilimiz Türkiye genelinde 3 üncü olmuştur.

Bu vesile ile Bayburt halkına ve ilimiz vergi mükelleflerine şahsım ve teşkilatım adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Yemeğimize katıldığınız için hepinize tekrar teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.

Defterdar Karadağ’ın konuşması sonrası; Bayburt ili 2013 yılında verilen beyannamelerde ilk üçe giren kurumlar vergisi rekortmenleri; Birinci, Tekinler hazır beton hay. Nak. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti, İkinci; Kırali petrol nak. Harf. İnş.taah. Oto alım satım teks. San. Tic. Ltd. Şti. Üçüncü ise Seyhanlar inş. Turizm seyahat san. Ve tic. A.ş. ile Bayburt ili 2013 yılında verilen beyannamelerde ilk üçe giren gelir vergisi rekortmenlerine Plaketleri sunularak program sona erdi.