Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonunda  düzenlenen panele, konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi akademisyenleri katıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın yaptığı panele, Prof. Dr. Haldun Özkan, Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, Doç. Dr. Nurettin Öztürk panelist olarak katıldı.

Yoğun katılımın olduğu panele Rektörümüz Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezgin Akbulut,  Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Adalet Komisyonu Başkanı Gökmen Avcı, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bener Güngör, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Fatih Yalçın, Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. İhsan Çubukçu,  akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasıyla başlayan panel, moderatörün ilk sözü Süleyman Çiğdem’e vermesi ile devam etti. Çiğdem yaptığı sunumda, Bayburt tarihine ve Bayburt coğrafyasının karakteristik özelliklerine değindi. Bayburt, Gümüşhane  ve Erzincan’ın ortak jeolojik yapıda olduğunu vurgulayan Çiğdem, Bayburt kalesinin çok eski bir geçmişinin olduğunu dile getirdi. Ayrıca Bayburt’ta Urartulardan kalan kültür varlıklarını belirlemek için incelemelerde bulunulduğunu dile getirdi.

Çiğdem’in ardından söz alan Nurettin Öztürk; Aydıntepe ilçesinde bulunan yeraltı şehrinden bahsetti. Yeraltı şehrinin arkeolojik anlamda çok önemli bir kalıntı olduğunu vurgulayan Öztürk, Bayburt kalesinde ve yeraltı şehrinde 7. Ve 12. Yüzyıla kadar seramik kalıntıların olduğunu ifade etti. Yeraltı şehrinin bölümlerine ve bu bölümlerin işlevlerine de değinen Öztürk bu yapının o dönem özellikleri hakkında çokça bilgi verdiğini sözlerine ekledi.

Üçüncü olarak söz alan Haldun Özkan ise; Bayburt ilçeleri olan Demirözü, Aydıntepe ve merkez ilçeye bağlı köylerde tespit edilen kültür varlıkları hakkında bilgi verdi. Bayburt yöresinde çok önemli yapıların bulunduğunu dile getiren Özkan bu yapıların yeterince korunması için herkesin gayret göstermesi gerektiğini vurguladı. Özkan ayrıca Bayburt Üniversitesinin bu tür yapılara önem vermesinden ve korunması konusunda destek olunmasından dolayı Rektörümüz Selçuk Coşkun’a teşekkür etti.

Son olarak konuşan moderatör Hüseyin Yurttaş, Baksı Müzesinin önemine değindi. Baksı Müzesinin yapısal özellikleri hakkında bilgi veren yurttaş, Baksı müzesini, yöresel ve kültürel eserlerin sergilendiği bir kültür varlığı olarak tanımladı.  Yurttaş, Baksı müzesinin Bayburt için ve ülkemiz için önemini anlattı. Sunumunun ardından kısa bir şiir dinletisi gerçekleştiren yurttaş, Bayburt üniversitesine teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

Panel katılımcılara plaket takdiminin ardından son buldu.