37. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Şair Zihni Kültür Merkezi’nde Resim ve Karma Fotoğraf Sergisini gezilmesi ile başladı.

         Hafta etkinlikleri içerisinde düzenlenen programa; Bayburt Vali Vekili Ali Gökay, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Hulki Aşır, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Yardımcısı Ahmet Karslıoğlu, daire amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

         Hafta açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut; “Bir kültür ve medeniyet süreci olan insanlık tarihi süreci içerisinde, dünya üzerindeki bütün coğrafyalarda olduğu gibi Bayburt İlimizde bu coğrafyada kendi çapında belli bir önemlilik arz eder. Bu önemi artıran ve eksilten unsurlar ise; coğrafi şartlar, jeopolitik durum, yanında ticari ve ekonomik potansiyel, kültürel birikim ve sosyal olaylardır.

         İnsan doğum ile ölüm arasında birbirini izleyen evrelerde, yaşadığı değişikliklerin pek çoğunun nedenini sorgulamadan, bulunduğu ortamdan etkilenerek yaşamını sürdürür. Bu anlamda bakıldığında, kültürel birikimler yaşam içinde oluşarak, geleceğe bir değişim, gelişim ve süreklilik içinde aktarılırlar. Aktarma işi de toplumlarca üretilip tüketilen bilgi, beceri ve değer yargılarının yaşama geçirilmesi ile gerçekleştirilir. Bir milletin kültürü ve o kültür içinde yer alan unsurlar, o milletin bireylerinin, geçmişi ile gelecek kuşakların bağ kurmasında önemli rol oynar. Çünkü kültür var olmanın ve değişmenin temelidir.

             Kuruluşu M.Ö.3000 yıllarına uzanan İlimizin, hiç kuşkusuz bu tarihi süreç içerisinde, yaşamların etkilenmesiyle günümüze kadar önemini kaybetmemiş, kültürünün enginliğini ve tarihsel derinliğini bu günümüze taşımıştır.

                İlimiz mevcut tarihsel birikimi ve güçlü toplum dokusu ile birçok hedefleri gerçekleştirebilecek güce ve dinamiğe sahiptir. Binlerce yıllık tarihi ile dünya tarafından mitolojik değerlerde kabul gördüğünü, ilimizin tarihi değerleri bize en iyi bir şekilde anlatmaktadır.  Bu kültür birikimi, dinamik nüfusu, gelişme ve kalkınma bilinci, kapasitesini geliştirme isteği içerisinde, kültürel ve ekolojik turizm değerleri, insanının sevecen ve misafirperver yapısı ile kalkınma sürecini fazlası ile hak etmiştir.

       İlimizin tanıtımının yapılması noktasında çok iyi bir yere geldik.2011 – 2012 Travel Turkey Uluslararası Turizm Fuarına,2011-2012-2013 EMİTT Uluslararası Turizm fuarına katılım sağlanarak, İlimizi anlatan dergi, broşür, afiş ve haritalar dağıtıldı. İlimizin yöresel yemeklerinden ikramlar yapıldı. İlimizin kültürünü dramatize den kına gecesi, Cirit Oyunu Deve Oyunu gibi seyirlik oyunlar sahnelendi. Yöresel sanatçılarla fuar ortak sahnesinde konserler verildi. Yine 2012 yılında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansımızın katkılarıyla 04-09 Mayıs 2012 tarihlerinde Gürcistan Otel Ekipmanları ve Turizm Fuarına katılım sağlandı. Şuan gerek yurt içi gerek yurt

 

 

 

dışı fuarlara katılacak beş dilde bastırılmış dergi broşür ve haritalar mevcuttur. İlimize gelen turların ve gurupların tarihi, kültürel, doğal ve turistik mekânlara yönlendirilmelerinde büyük kolaylık sağlayacak olan kavşak öncesi yön levhaları 2012 yılında yapılmıştır.

                İlimizin Turizm Master Planını 2011 yılında bitirerek uygulamaya geçilmiştir. Bu uygulama çerçevesinde 2012 yılında yaklaşık 2.000.000,00 TL harcama yapılmış- 2013 yılında da hızla devam edilecektir. Bu çalışmalar için yeterli ödeneğimiz mevcuttur.

        Bu anlamda; gerek Mastır Planın yapımında gerekse Mastır Plan ve DOKAP alt yapı uygulamaları çalışmalarında bize her zaman destek ve cesaret veren valimiz Sayın Hasan İpek ‘e şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Ziyeddin Babacan ‘ ve Şahsında DOKAP ve Mastır Plan Alt Yapı Çalışmalarında fedakârca çalışan tüm personeline de teşekkür ediyorum.

                İlimizde konaklama sorunu maalesef vardı. Ancak son yıllarda özel teşebbüse ait Bakanlığımızdan belgeli tesisler yapılmaya başlamıştır. Diğer taraftan ilde son yıllarda artış gösteren Apart otel evlerde konaklama da görünmeyen potansiyel olarak değerlendirilmelidir. 

         Biz turizmciler, çok çalışmak ve mücadeleci olmak zorundayız. Bu bizim için bir yaşam biçimi olmalıdır. Sektörün gelişmesinde, birbirimizle kalitede rekabet etmeliyiz. Ama ortak amaçlarımız içinde, birlikte mücadele vermeliyiz. Sorunları, mutlulukları, zorlukları paylaşmalıyız. Bütün bunlar bizleri gönül bağı ile birbirimize bağlamalı ve dayanışma içerisinde olmamızı sağlamalıdır. İşte böyle bir dayanışma ile zoru başarmanın mutlu sonuna ulaşabiliriz.”dedi.

     Kutlama programı; Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen Resim, Şiir, Komposizyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi, “ Bayburt ve Türkiye “ isimli slayt gösterisinin sunulması, Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Halk Oyunları Ekibinin gösterilerini sunması, Bayburt Hayırseverler İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Müzik Öğretmeni Aynur Yılmaz yönetimindeki 30 kişilik koronun yöresel parçaları seslendirmesi, Sınıf öğretmeni Mehmet Gürkan Bektaş’ın kemençe eşliğinde Hafize Nur Boyacının Karadeniz yöresine ait türküleri seslendirmesi ile sona erdi.

        Hafta etkinlikleri, Salı günü merkez İlköğretim okullarında slâyt gösterimi, Çarşamba günü çevre gezisi ve 20 Nisan Cumartesi günü saat 19.00 Emrah Yılmaz konseri ile sona erecek.