Bayburt İl Defterdarlığı, SGK İl Müdürlüğü yanında Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaret eden Gür, burada Bayburt TSO Başkanı İbrahim Yumak ile görüşerek TÜİK’in çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca çeşitli konularda sayım ve anket düzenlemek ve sonuçlarını kullanıcılara sunmakla yükümlü bir kurum olduğunu aktaran Gür, ziyaret amacının hem oda başkanıyla tanışmak, hem de Türkiye İstatistik Kurumu açısından bir milat olarak düşündükleri “İşyerlerine ait araştırmalarla ilgili verilerin artık tamamıyla internet üzerinden derlenmesi” konusunda oda başkanına bilgi vermek yanında konunun önemine binaen oda üyelerinin dikkatlerini çekmek için neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunmak amaçlı olduğunu ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, işyerlerine yönelik olarak yapılan araştırmaların daha önce internet üzerinde geliştirilen çeşitli uygulamalar yoluyla ve ayrıca e-posta ve kağıt ortamında yapılmakta iken, dünyada ve ülkemizde sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurmak, işgücü ve zaman maliyetini en aza indirmek, zamanlı veri üretimi yapabilmek amacıyla ve Türkiye İstatistik Kanunun 8. maddesindeki hükmü çerçevesinde, işyeri bazındaki araştırmaların bundan sonra sadece internet üzerinden geliştirilen uygulamalar ile yürütülmesine karar verildiğine dikkati çeken Gür, bunları şöyle sıraladı:

"Türkiye  İstatistik  Kurumu (TÜİK) işyerlerine yönelik yaptığı araştırmalarını firmalara doğrudan veri girişi yaptırarak artık web sitesi üzerinden gerçekleştirecektir. Firmalar, TÜİK’in hayata geçirdiği web uygulamalarına şifrelerini girerek anketleri yanıtlayacaklardır.

İşyerlerinden kağıt ortamında veri toplanmayacaktır. Gelecek yıllarda hane araştırmalarının da internet üzerinden gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. İnternet erişimi olmayan yerler de ise kurumumuzun sağlayacağı anketör ve 3G modemimizle çalışmalar yapılacaktır.

İşyerlerine ait araştırmaların verisinin tamamıyla internet üzerinden derlenmesi Kurumumuz açısından bir milattır ve son derece önemli bir aşamadır.

Bölge Müdürlüğümüze bağlı Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerindeki işyeri araştırmalarının web üzerinden yapılmasına yönelik olarak; işyerlerine resmi yazıyla bir mektup gönderilmiştir. Bu mektup, çalışmanın amacını, uygulamanın nasıl yapılacağını ve aynı zamanda kullanıcı adı ve şifresi ile yasal dayanağı içermektedir. İşyeri ziyaretlerini teknik personelimiz ve anketörlerimiz gerçekleştirmektedir. Bu ziyarette işyerlerine web uygulaması hakkında bilgi verilmektedir. İlk veri girişi de personelimizle birlikte uygulamalı olarak yapılmaktadır. Uygulamada karşılaşılan problemlerin çözümü için irtibata geçilecek iletişim bilgileri sistemde mevcut olup, aynı zamanda broşürlerimizde hazırlanmaktadır. Sorun olduğunda geri dönüş yapılarak anlaşılmayan yerler tekrar iş yerlerine anlatılacaktır."

Hangi tür anketlerin yapılacağı konusunda bilgiler de aktarana Gür, web uygulamaları üzerinden araştırmaların yanıtlanmasının çok  önemli olduğunu, istatistiki veri toplamada çıtayı bir üst seviyeye çıkarmanın işyerlerimize ve TÜİK çalışanlarına bağlı olduğunu ifade ederek, çalışmaya verecekleri katkılar ve gösterecekleri yakın işbirliği için Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, üyeleri ve temsilcileri ile bu işin tanıtılmasında görev alacak yerel ve yaygın medya mensuplarına teşekkür etti.         

Gür ileride web uygulaması ve TÜİK veri tabanlarına yönelik Bayburt’ta medya mensupları, esnaf ve ilgili kitlelerle eğitim çalışması yapacaklarını da sözlerine ekledi.    

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak ise yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi adına ve Bayburt TSO’nun Türkiye ile entegre olması yanında Bayburt’taki yatırım noktasında yapılması gerekenler ve TÜİK Erzurum Bölge Müdürülüğü ile kurumsal işbirliği noktasında her türlü somut desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Ziyaret sırasında TÜİK Erzrum Bölge Müdür Gür’ün yanısıra Erzurum Bölge Ekonomik Araştırmalar Grup Sorumlusu Sinan Kuzuccanlı ve teknik personel İbrahim Gölbaşı da hazır bulundu.