Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir KARABULUT yaptığı açıklamada; Bakanlığımız tarafından uygulanan KKYDP kapsamında kurulacak olan tarımsal ürün işleme, paketleme ve depolama tesisi, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni sera, tebliğ kapsamında bulunan tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisi, Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırımların tesisi projelerine %50 hibe desteği sağlanmaktadır. İlimiz ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalı olup, bu alanda proje yapmak isteyen yatırımcılarımız için Bakanlığımızca sağlanan % 50 hibe desteği büyük bir fırsattır.

Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında KDV hariç hibeye esas proje tutarının  gerçek kişi başvurularında  300.000,00 TL ve tüzel kişi başvuruları için ise 800.000,00 TL ‘nin yüzde 50’ si hibe olarak verilecektir.

Diğer yandan yeni teşvik sisteminde 5. bölgede yer almamız nedeni ile İlimizde yapılacak yatırımlara; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta pirimi işveren hisse desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı, sigorta primi işçi hissesi gibi devlet destekler sağlanmaktadır.

14 Aralık 2013 tarihinde açıklanan programın başvuru süresi 45 gün olup, program hakkında 26/12/2014 tarihinde il müdürlüğümüzde tanıtım toplantısı düzenlenecektir. Bu vesile ile teblig kapsamındaki konularda ilimizde yatırım düşünen tüm yatırımcılarımızın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı(KKYDP) Ekonomik Yatırımların Desteklenmesinden faydalanmak üzere İl Müdürlüğümüzden detaylı bilgi alabilirler. Programın İlimiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

 

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI(KKYDP) KAPSAMINDA TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ


YATIRIM KONULARI:
1. Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında;

a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı,
b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi,
c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması,
ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı,
d) Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesislerinin yapımı,
e) Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri,

hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

 

2. Bu Tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez.
3. Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir.
4. Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Kütlü pamuk konusunda teknoloji yenileme ve kapasite artırımı dışındaki başvurular kabul edilmez. Çay konusunda sadece yaş çay üretiminin yapıldığı illerdeki başvurular kabul edilir.
5. Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu hibe desteği kapsamında değerlendirilir
6. Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilir.
7. Daha önce bu program ile ilgili olarak 11/3/2011 tarihli ve 27871 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği (Tebliğ No: 2011/9) ve 4/9/2012 tarihli ve 28401 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2012/64) kapsamında hibe desteğinden yararlanmış olan tesisler için tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri hariç bu Tebliğ kapsamında hibe başvurusunda bulunulamaz.
8. Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen kısmen yapılmış tesislerin tamamlanmasına yönelik başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya söz konusu olan yatırımın orijinal amacıyla aynı ve yasal izinlerinin alınmış olması gerekir
9. Yeni tesis ve tamamlama yatırımlarına yönelik başvurularda yatırım yerinin başvuru sahibi adına olması ya da Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına tahsis/irtifak tesis edilmiş veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsasından kiralanmış olması gerekmektedir. Kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik başvurularda ise yukarıda belirtilen kiralamalar dışındaki kiralamalar da kabul edilir
        Başvuruda bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Bakanlık tarafından oluşturulan güncel çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir.
        Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında KDV hariç hibeye esas proje tutarının  gerçek kişi başvurularında  300.000,00 TL ve tüzel kişi başvuruları için ise 800.000,00 TL ‘nin yüzde 50’ si hibe olarak verilecektir.
        Bu kapsamda başvurular bu tebliğin yayımı tarihi olan 14.12.2013 tarihinden  itibaren 45 (Kırkbeş) gün süreyle kabul edilecek olup, son başvuru tarihi 27.01.2014 mesai saati bitimine kadardır.
        Başvuruların Elektronik ortamda girişlerinin (www.tarim.gov.tr) adresinden yapılması zorunlu olup, başvurunun çıktısı alınarak İl  Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğüne teslim edilecek olup, daha fazla bilgi için Müdürlüğümüz Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğüne başvurulabilir.
        İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.