Türkiye, son yıllarda çeşitli terörist gruplarının bombalı eylemlerine maruz kaldı. İstanbul'daki Sultanahmet Turizm Şube Müdürlüğü'ne düzenlenen canlı bomba saldırısı da bu eylemlerin sonuncusu oldu. 'Son yıllarda gerçekleştirilen canlı bomba saldırılarında hedef alınan noktalar?, Örgütlerin gündem ilişkileri, kimler neden ve niçin canlı bomba olarak seçilir?, Canlı bomba seçiminde cinsiyet önemli midir?' sorularını Sosyolog ve yazar İsmail Öz yanıtladı. Öz canlı bomba seçiminde özellikle kadınların daha elverişli olduğuna dikkat çekti.

İNTİHAR BOMBACILARI NASIL SEÇİLİYOR?

İntihar bombacıları ya da canlı bomba. Örgütlerin bu seçimi yaparken özellikle 'kahraman' algısını belirlediği örgüt elemanları üzerinde aşılamaya çalıştığına vurgu yapan Sosyolog ve yazar Öz;"Seçilen kişilere baktığınızda da toplumlara ve gruplara göre intihar saldırılarında kullanılacak kişileri seçme biçimleri de değişebiliyor. Seçilen tiplere baktığınız zaman rahatlıkla duyguları harekete geçirilebilecek kişiler seçiliyor. Yer edinemeyen kişiler olarak bazen karşınıza çıkabiliyor. Grubun içinde kendini feda etme, bir kahraman olma duygusu ön plana çıkabiliyor. Ciddi oranda da bir sosyal baskı var. Bu sosyal baskı içinde ona öğretilen duygu da şu: 'bunu gerçekleştirmediğin zaman grubun içinde saygı gören bir insan olarak yaşama şansın yok' dolayısı ile onu bu duruma hazırlayan ona grubun içinde dar bir hayatın içinde bir yaşam biçimi sundukları için onun dışına çıktıları zaman o grubun içine hapsolmuştuk söz konusudur ve onun dışına çıktığında zaman nasıl yaşayacağını bilemeyeceği hali ona şunu söylüyor: 'Sen zaten bu eylemi gerçekleştirmediğin zaman burada da insan gibi saygı görmeyeceksin. Ama bunu eylemi gerçekleştirdiğin zaman hem grubun adına bir hareket hem de kendini kahraman olarak kılıyorsun. Bir ses getirme biçimi. Bu kişilerin nasıl bu hale getirildiği ya da eylemi gerçekleştirilen kişinin psikolojisinden düşündüğünüz zaman kendi ideoloji açısından yüksek bir duygu ile donatılıyorlar. Çünkü oraya giderken bir kahramanlık grubu için çok önemli bir iş yapmaya gidiyor."

TÜRKİYE'DE DEVLET KURUMLARI HEDEF ALINIYOR

Türkiye'de gerçekleştirilen intihar saldırılarının altında şiddetle ispatlanmaya çalışılan bir güç profilinin oluşturulmak istendiğine dikkat çeken Öz konuşmasında şu sözler ile devam etti: "Bizim ülkemizde yapılan intihar i eylemlerinde hep devlete ait kurumların hedefleri güvenlik güçlerinin hedef alındığını görüyoruz. Burada da görüyoruz ki bu grupların devlete karşı bir kendilerini ispatlamaya ya da devletin karşısında bir güç olarak ortaya koyma biçimi olarak yansıyor. Yani güvenlik birimlerini yansıyor. Sultanahmet'teki saldırı bunun örneğidir."

SALDIRI SEÇİMLERİNDE BAYANLAR DAHA ELVERİŞLİ

Saldırılarda cinsiyet öneminde de değinen Sosyolog Öz, Sultanahmet Turizm Şube Müdürlüğü'ne yapılan saldırıda canlı bombanın kimliğinin bir bayana ait olduğunu hatırlatarak söz konusu seçimlerde bayanların duygusallık oranlarının göz önünde bulundurulmasıyla daha elverişli olduğunu söyledi. Öz şunları söyledi:"Bayanların duygusal açıdan çok daha fazla etkilenme biçimlerinden bahsedebiliriz. Çünkü bayanlar bu anlamda davalarına inandıklarına karşı biraz daha fazla duygu yüklü olabiliyor. Kadın biraz daha sahiplenicidir. Kadınlar bu tip durumlar için biraz daha elverişli olabiliyor. Tabii çok genel geçer bir değerlendirme olarak da görmemek lazım. Sonuçta o kişinin inanca ve inandığı değerlere doğrultusunda kendisini ifade etme duygusunun ne kadar geliştirildiğine bağlı."



İsmail Öz Videoları