19. Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni etkinlikleri kapsamında Abdülvehhap Gazi Türbe ve Bamsi Beyrek mezarı ziyaretleri, Çımağıl Mağarası gezisi ve Baksı Müzesinde Şair Zihni Şiir Şöleni gerçekleştirildi.

           Bayburt Belediyesi tarafından gerçekleştirilen şölen programı çerçevesinde, tarihte İlk Gazi Unvanı alan Abdülvehhap Gazi Türbe ve Bamsi Beyrek mezarı ziyaretleri gerçekleştirildi.

       Ziyaret esnasında Vali Yardımcısı Hakan Hakyemez ile Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt merkez erenli köyü Abdülvehhap Gazi Türbesi Şadırvan, Mescit WC ve çevre düzenlemesi yapım işi, temel atma törenini gerçekleştirdiler.

       Vali Yardımcısı Hakyemez “ Bayburt Valiliği Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Kuzey doğu Anadolu kalkınma ajansı, İl Özel İdaresi  Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleşen proje olup proje bedeli 230.000,00 tl ihale tutarı ise 210.000,00 tl hp yapı inşaata 28.06.2013 tarihinde sözleşmesi yapılarak işe başlanmış olup yüz gün içerisinde teslim edilerek hizmete açılacaktır.” diyerek temele ilk harcı birlikte attılar.

        Daha sonra; Çımağıl Mağarasına geziye katıldılar. Yurt içi ve Yurt dışından Şölene katılan misafirlerin katılımıyla gerçekleşen Çımağıl Mağarası gezisinde Belediye Başkanı Polat Türk Turizminde yeni bir ivme kazandıracak olan Sarkıt ve Dikitlerin bulunduğu mağaranın mutlaka gezilmesi gerektiğini belirterek,

  “ Çımağıl Magarası içindeki oluşum molm-alt kretase yaşlı berdigo formasyonuna ait kireç taşları bulunmaktadır. Bunlar daha çok orta ve kalın masif tabakalanmalı gri-beyaz renkli, çatlaklı karstik yapılı ve yer yer resifa karakterli kireç taşlarından oluşmaktadır. Mağara içinde belirlenen bir Büyük salon, bu salonun tavan yüksekliği 15. metredir. Bu salona bağlı olan Kremalı oda, Küçük oda, Hayaletler odası ve Mavi oda diye adlandırdığımız odalar mevcuttur. Mağaranın toplam uzunluğu 1010 metredir. Aydınlatılma işlemi bitirildikten sonra görüldü ki daha önce belirleyemediğimiz çok daha fazla uzunlukta ve yeni yeni mağara içi kanallar ve yollar ortaya çıkarıldı. Bu yeni bulunan yerler le Çımağıl Mağarası beklediğimizden daha büyük ve daha muhteşem bir görünüme sahip bir görsel güzelliktedir.”

            Bayburt Baksı Müzesinde gerçekleştirilen Şair Zihni Şiir Şölenin de ise yurt içinden ve yurt dışından gelen Şairler şiir severlere şiirlerini seslendirdiler.

       Şairlerin çeşitli şiirlerini seslendirdiği Şiir şöleni, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, Baksı Vakfı Kurucusu Profesör Doktor Hüsamettin Koçan ve çok sayıda şiir sever izledi.

        Genç Osman Stadyumunda Türkülerin yeni kralı Oğuz Aksaç konserinde izleyenlere hem türkülere doydular hem de bar oynayıp halay çektiler.Sanatçı Oğuz Aksaç'ın Bayburt Spor atkısıyla sahnede ki şovu tribünlerdeki izleyenleri coşkunun doruğuna sürüklerken Başkan Polat Aksaç'a plaket takdim etti.


,