Er, "Kurallara uyulduğu zaman görülecek ki daha az kaza ve daha az ölümler olacak. Bizler de gece gündüz bütün ekiplerimizle mesleği şoförlük olan sizlere ve halkımıza daha iyi hizmet etmek için çalışıyoruz. Kazaların daha az olduğu, trafik yönünden hala yaşanabilir bir il olmak için hep birlikte çalışmak istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından söz alan S.S. 7 Nolu Arpalı Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ufuk Irmak, “2 ay önce minibüs plakalarının sınırlandırılması ve isteyenlerin servis plakasına geçişini talep ettik ve bu kararımız komisyon tarafından reddedildi. Neden reddedildiğini öğrenmek istiyoruz” dedi.

9 yıldır Arpalı Beldesi ile Bayburt arasında minibüs işlettiğini belirten Irmak, “Şimdi minibüs plakasıyla muayeneye gidiyoruz. Arkasında okul taşıtı ve dur levhamız var. ‘Çabuk bunu sök, yoksa muayene etmem’ diyorlar. 70 lira verip aldığım yazıyı söküyorum. İniyoruz aşağı trafik yakalıyor, ‘hani dur levhan, hani öğrenci taşıtın’ diye soruyor. Sadece kırarak çıkartıldığı için her yıl 2 defa okul taşıtı yazısı alıp yapıştırmak için para ödüyoruz” dedi.

Bayburt’un minibüsçü esnafı için en sorunlu il olduğunu, önüne gelenin minibüs alıp trafiğe çıktığını ifade eden Irmak, “Adam işten anlamaz, minibüs alıyor, trafikten minibüs plakası takıyor, gelip bize rakip oluyor. Bu konuyu 8 yıldır dilekçelerimizle bildiriyoruz. Bu konuda Bayburt türünün örneği tek il. Haksız rekabet oluyor. Bugün Gümüşhane’de minibüs plakası sınırlandırılmış. Yani biz bu işi yapıyoruz kimse ekmek yemesin demiyoruz ama bir bedeli olması lazım bu işinde. Sabahleyin 4 hayvan satıp, gelip benim 8 yıllık işime ortak olabiliyorsa, demek ki sizin bize anlattığınız trafik kuralları boşuna. Niye boşuna diyorum, benim cebimde olmadıktan sonra benim kafam nasıl dinç olsun” diye konuştu.

Önceden Bayburt’tan temin edilen D4 yetki belgesinin artık Erzurum Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nden alınabildiğini kaydeden Irmak, “14 kez Erzurum’a taksi tutup D4 yetki belgesi almak için gittim. Buradaki arkadaşlarda aynı, minibüsle gidenlerde ceza yedi. Bunu da yazdık İl Trafik Komisyonu'na ama Erzurum’dan alınacağını ve Sanayi Ticaret Müdürlüğü’ne gelmeyeceğini söylediler. Niye Bayburt il değil mi? O zaman Bayburt ilçe yapıp Erzurum’a bağlayın” şeklinde konuştu.

Irmak, sigorta fiyatlarının artışına da dikkat çektiği konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bir belgeye 3 tane sigorta istiyorlar. Koltuk sigortası 240 lira, Zorunlu Karayolu Taşımacılık Sigortası 480 lira. Benim arabam hatlı bir araba ise ben şehir içi de çalışayım. O zaman kimse ceza yazmasın bize. Bayburt’ta dolmuş plaka varsa bu hatlıdır. Benim minibüs plakam hatlı değil. 380 liraya sigortamı yaptırmışım. Bugün 1470 lira sigortama para çıkarıyorlar. Bizim sahibimiz yoktur, buna inanıyorum. Ben 50 bin liraya almışım, yıl geçtikçe bu değer düşüyor, ben yılda 12 milyar devlete sigorta ve vergi ödüyorum. Çektiğim servisler sigorta bedelini ödemiyor.”

S.S. 3 Nolu Şen Bayburt Kooperatifi Başkanı Necati Danayiyen ise minibüslerin gerekli kontrollerden geçtiğini fakat korsan taksiler için hiçbir denetim yapılmadığını söyledi.  

Toplantı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Köksal Karslıoğlu’nun şoförlerin sıkıntıları ve taleplerini içeren dosyayı Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Veysel Er’e teslim etmesiyle son buldu.