Şehit Osman Tepesi’nde gerçekleşen temel atma törenine Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Aydıntepe Belediye Başkanı Orhan Eraslan, Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, Ak Parti İl Başkanı Hakan Kobal, Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, özellikle il dışındaki Bayburtlulara yönelik hazırlanan projeyle, Bayburt’u kuşbakışı seyretme imkânı sunan Şehit Osman Tepesi’nde, ilk etapta 50 daire yapılacağını ve dairelerin 30 adedinin 50 metrekare apart daire şeklinde, diğer kısmının  ise çift katlı dubleks şeklinde 120 metrekare  olacağı bilgisini verdi. 

Bu Bölgede Değişik Projeler Geliştirdik

İl dışından gelen ziyaretçilerin mutlaka Şehit Osman Tepesi’ne uğradığını, bu bölgenin görünüm adına şehrin ortasında gizlenemeyecek bir alan olduğunu ve bu fırsatı değerlendirmek için Bayburt Belediyesi olarak değişik projeler ürettiklerini dile getiren Belediye Başkanı Polat, “İl dışından gelen ziyaretçilerimizin asgari ihtiyaçlarını karşılayıcı ve onları memnun edici bir takım çalışmalar yaptık. Her şeyden önce Şehit Osman Tepesi’ne çıkan yolu genişlettik, asfaltlamasını yaptık, kaldırım çalışmasını yaptık, çim parkesini yaptık ve Şehit Osman Tepesi’ne yaklaşık 25 bin adet değişik çapta ve değişik cinste fidan diktik. Bu bölge kütle halinde kaya olduğu için ağaç dikmek çok kolay değil. Bazı bölgelere duvar yapıp arkasını toprak doldurup ağaç dikimi yaptık, bazı yerleri de kırıcıyla ağaç alanı oluşturmak suretiyle ağaçlandırmasını yaptık. Buradaki bir bölgeye de, bu senenin başından beri 2000 kamyon toprak taşıdık ve Orman Bölge Müdürü’yle söz aldım; buranın iklimine ve doğal yapısına uygun yetişmiş ağaç verecekler ve burayı da en kısa zamanda ağaçlandıracağız” diye konuştu.

İlk Etapta 50 Daire Yapacağız

Bu bölgeyle alakalı uzun zamandan beri proje geliştirdiklerini ve bu projeleri hazırlarken ihtiyaç analizi yaptıklarını kaydeden Belediye Başkanı Polat konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle Bayburt’un dışında yaşayan hemşerilerimiz çok. Biliyorsunuz yüzde doksan Bayburtlular şehrin dışında yaşıyor ve bunların Bayburt’a gelmeleri gerekiyor. Bazıları “geleceğiz ama yerimiz yok, kalacak mekânımız yok, gelemiyoruz, akraba evlerinde kalıyoruz, rahat edemiyoruz, uzun kalamıyoruz, sığınamıyoruz” şeklinde ifadeler kullanıyorlar. Bizde il dışındaki hemşehrilerimizin ilgisini çekecek olan bu projeyi geliştirdik ve ihalemizi yaptık. İlk etapta 50 tane daireyi bu bölgede hemen yaptıracağız. Dairelerin 30 tanesi 50 metrekare apart daire şeklinde, diğer kısmı da çift katlı dubleks şeklinde 120 metrekare   olacak. İlerleyen aşamada hangi tip dairelere talep olursa; bu bölgede 60 bin metrekare arsa temin ettik ve bu projenin devamı talep doğrultusunda geliştirebiliriz. Bugün temellerini atacağımız binaların en kısa zamanda kendilerini göstermesini temenni ediyorum. Müteahhidimiz bu konuda tecrübeli. Önce numune daireler dikmesini talep ediyorum ki yazın hemşehrilerimiz geldiği zaman nasıl bir daire istediklerini görsünler.”

Bayburt, Gelirini Turizmden Kazanması Gerekiyor

“Yarın İstanbul’a gideceğiz. Orda hemşerilerimize bu dairelerin tanıtımını yapacağım. İl dışındaki dernek yöneticileri, benden 42 tanesini direk satın alabileceklerini söylediler. Bütün üyelere teker teker verebiliriz dediler. Çünkü Bayburt’tan göç edenlerin maddi durumları burada kalanlardan daha iyi. Onlar için bu bölgede bir daire almak;  büyükse 100-150 bin TL civarında, 50 metrekarelikten istiyorsa 50 bin TL civarındadır. Ben özelliklede bundan sonra belediyemize gelecek yöneticilerimize tavsiyede bulunmak istiyorum; Buradan para kazanmayı düşünmesinler. Buradaki konutların Bayburt dışındaki hemşehrilerimiz tarafından alınması, Bayburt ekonomisi açısından çok önemli. Çünkü Bayburt’un gelirini turizmden kazanması gerekiyor.”

15 Tane Prefabrik Evimiz, Dayalı-Döşeli Hazır

“Burada 700 civarında daire üretme potansiyeli var.  700 tane evin dolu olduğunu ve il dışından gelenlerin bu evlerde yazın 3 ay kaldıklarını hesap edersek, bunun Bayburt ekonomisine ciddi bir katkı sunacağını şimdiden görüyor gibiyim. “Şimdi Bayburt’a geleceğiz ama nerede kalacağız?” sorusunun cevabı olsun diye geçen sene ciddi manada projeler ürettik. Mesela; buradan baktığımız zaman görüyoruz Çoruh Nehri kenarında Büyükşehir Parkı’nda Saklı Cennet projemiz içerisinde; 15 tane prefabrik evimiz dayalı döşeli şu anda hazır. Yazın gelecek olan misafirlerimizi orada ikamet ettirebiliriz. Yine buradan görünen İmaret Tepesi Sosyal Tesisleri’nde, suit odalarda, misafirlerimizi ağırlayabiliriz.”

İnsanlar Bayburt’ta Ramazan Ayını Geçirmek İstiyor

“Bayburt 1970’li yıllardan beri göç veriyor ve 1. nesil gittiği yerden yavaş yavaş ayrılmaya başlıyor. Eğer onları Bayburt’ta daire sahibi yapıp, buraya bağlayabilirsek şuanda tam onun zamanı. Ramazan ayının yaza denk gelmiş olması da avantaj; insanlar Bayburt’ta Ramazan ayını geçirmek istiyorlar. Ama mekân sıkıntısı var. Eğer ailelere daire verebilirsek bu insanları Bayburt’a bağlamış oluruz. Sebebi de şudur; yaşı çok olanların Bayburt’ta hatıraları var ama onların çocuklarının hatıraları yoktur. Onun için; Bayburt’ta uzun süre kalmak istemiyorlar. Onun için çocuklara Bayburt’ta zaman geçirtmeye çalışmalıyız ve onların da buraya ısınacağını düşünüyorum.”

Şehircilik Adına Proje Gerçekten İyi Görünüm Noktasında

“Bu projenin Bayburt’a hayırlı olmasını temenni ediyorum. Özellikle düzenli şehircilik adına proje gerçekten iyi görünüm noktasında; Trabzon ve Erzurum yolu üzerinden görünecek ilgiyi çekecek bir noktada. Bayburt’a hayırlı olmasını temenni ediyorum, katılımlarınızdan dolayı hepinize saygılar sunuyorum ve hepinizi Allah’a emanet ediyorum.”

Belediye Başkanı Polat’ın konuşmasının ardından Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy tarafından dua edildi ve kurban kesilerek Şehit Osman Villaları’nın temeli atıldı.