Çiftçi, Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında yürütülen projelerin Bayburt'taki açılış programı dolayısıyla Bayburt Polis Meslek Yüksekokulunda düzenlenen panel öncesi yaptığı konuşmada, bakanlıklarının yeni kurulduğunu anımsatarak, daha önce devlet bakanlıklarına bağlı bulunan birimlerin artık bir bütün olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında yer aldığını söyledi.

              Politika oluşturma ve uygulama çalışmalarını bundan sonra daha aktif ve daha çok kişiyle görüşülerek yürüteceklerini belirten Çiftçi, ''Bu zamana kadar belki yasal sayılabilecek düzenlemelerle yürütülen çalışmalar artık direkt kişilere ulaşılarak ve kişiye hizmet götürülerek devam edecek. Biz genel olarak bir masa başında karar verebiliriz, ne yapacağımızı planlayabiliriz ama bunun hiçbir zaman doğru olacağını düşünmüyoruz. Çünkü esas olarak problemi yaşayan veya çözümünü de bilen kişilerle de temasta olmazsak, doğru bir iş planlaması yapamayız'' diye konuştu.

              Çiftçi, bundan sonra Bayburt'ta yaptıkları gibi tek tek illerde, ilçelerde ve köylerde yerinde destekleme çalışmalarına devam edeceklerini dile getirerek, ''ÖDES, yerinde destek programıdır. Burada amaç, sorunun çözümünü en iyi yaşayanlar bilir noktasından hareket ederek, Bayburt'un sorununu ve bunun çözümünü en iyi Bayburt'ta yaşayanlar bilir düşüncesini hayata geçirmektir. Bugün de 2011 yılında planlanmış ve kabul edilmiş olan projenin tanıtımı için buradayız'' dedi.

 -''Yapacak çok işimiz var''-

              Engelliler alanında yapılacak çok işleri olduğunu vurgulayan Çiftçi, ''Bunlardan bizim için en önemlisi, 2012 yılında vazgeçilmez olan ulaşılabilirlik çalışmaları. Bugün bizim caddeleri, sokakları, binaları, ulaşım araçlarını engelliler için ulaşılabilir hale getirmemiz gerekiyor. Engelliler için diyoruz ama yarın hepimiz için gerekli olacak. Şimdiden yatırım yapmamız gerekiyor. Bu nedenle belediye başkanlarımızın bu konuya hassasiyetiyle ilçelerimizde, köylerimizde yollarımızı, caddelerimizi engellilere uygun hale getirmeye yönelik bir ulaşılabilirlik seferberliği başlatıyoruz'' dedi.

                   Engelli kişilerin istihdamının önemine de değinen Çiftçi, ''Bununla ilgili 29 Nisan'da Özürlü Memur Seçme Sınavımız var. Bu Türkiye'de ilk defa yapılacak bir sınav. Nasıl KPSS varsa, engelli kişilerin de eşit şartlarda rekabet edebileceği, kendilerine uygun soru modelleriyle yarışabileceği bir sınav ortamı olacak. Devlet kadrolarında boş bulunan tüm özürlü kadroları bu sınavla dolabilsin, bunu istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

                 Çiftçi, yaptıkları ve yapacakları tüm çalışmalar sonucu, engelli ve yaşlıları hayatın içinde daha fazla görmeyi ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

 -Basın müşaviri Önalan-

             Panelde konuşan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Kenan Önalan da Türkiye'nin ilk görme engelli basın müşaviri olduğunu söyledi.

            Önalan, ''Biz de engelli adayıyız'' denildiği zaman rahatsız olunduğunu belirterek, ''Engelli adayı olduğunuz için bir şey yapmayın bize. Kadın hakkını savunmak için kadın olmaya ihtiyaç mı var? Şunu kabul edeceğiz; insan hakkı. Bu benim hakkım, bunu alırım. Bu daha anlamlı olacaktır'' diye konuştu.

             Yaşantısında karşılaştığı zorluklarla ilgili örnekler veren Önalan, bu zorlukları hakkını arayarak aştığını kaydetti.

            Önalan, ''Benim sıkıntım sistemi kuranlarda. Kaldırımı, binaları adam gibi yapmayanlarda. Bizim istediğimiz, yaşamdaki hakkımızı almak, bize düşeni almak. Ben görmüyorum, benim materyalim farklı, siz gözünüzle, ben elimle okuyorum. Olaya böyle bakarsak sorunu çözmüş oluruz'' dedi.

               Engelliler için düzenlenen kapak toplama kampanyalarına işaret eden Önalan, ''Artık belediyelerimiz kapak toplamasın, engellilere uygun kaldırımlar yapsın'' ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanı Danışmanı Alim Tunç ise herkese bir gününü engellilerle geçirme tavsiyesinde bulunarak, ''Ufkunuz ve dünyaya bakışınız değişecektir'' dedi.

                   Bakanlığın engellilere yönelik hizmetlerine değinen Tunç, ''Sağlık Bakanlığı olarak sağlıktaki büyük değişim ve dönüşümle, yeni binalarımız engellilerimize uygun hale getirildi. Hem özel hem de devlet hastanelerimizde engellilere yönelik bir standart oluşturuldu. Özürlülerimize muayenede öncelik verilmesi sağlandı. Özür şekline göre tedavileri evde, hastanede, her yerde kolayca yapılmaya başlandı. Çok kolaylıkla rapor almaları sağlandı'' diye konuştu.

            Bayburt Valisi Hasan İpek'in de katıldığı etkinlik, katılımcılar ile panelde konuşanlara plaket verilmesiyle sona erdi.

 -ÖDES Programı-

                 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Türkiye'de ilk olarak 11 ilde uygulamaya konan ÖDES Programı, yerel dinamikleri harekete geçirerek özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunmayı, özürlülük konusunda özürlüler ve toplumun özürlü olmayan kesimlerinde farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

                Bayburt'taki ÖDES projeleri, Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu tarafından yürütülen ''Özel Kardeşlerimizle Hayatı Beraber Yaşayalım'' projesi ile Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen ''Engelliler Kendini Anlatıyor'' projelerinden oluşuyor.