21. Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni'ne 12 saat kala, etkinliklerin tamamı iptal edildi. Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, alınan kararı az önce "çok üzgünüm" diyerek açıkladı.  Sabah saatlerinde; yapılan basın toplantısı ile Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde dün yaşanan canlı bomba saldırısı ve Adıyaman'dan gelen şehit haberi nedeniyle, şenlik programında yer alan eğlence ve konser programlarının şölen kapsamından çıkarıldığı duyurulmuştu. Akşam saatlerinde ise şölenlerin tamamen iptal edildiği açıklandı.

Kararı Başkan Memiş açıkladı Kararı az önce basın mensupları ile paylaşan Başkan Mete Memiş, "aylardır hep birlikte hazırlandığımız ve yoğun mesai harcadığımız şenliğimizi, malum hain saldırı ve şehit haberinden sonra önce eğlence kısımlarını iptal etmek istedik ama daha sonra programın çok eksik kalacağını ve sönük geçeceğini düşünerek tamamen iptaline karar verdik" dedi.  İleri bir tarihe ertelenebilir mi? Gümüşhane'de etkinliklerin aynı sebeple Ağustos ayına ertelenmesini örnek gösteren basın mensuplarına, "şu an için tamamen iptal edilmesine dair bir karar aldık, erteleme olur mu, bu yaz için başka bir tarih kararı alınır mı, şu an için bir şey söyleyemem" dedi.

 Kararın alınmasında, olası güvenlik endişesi rol oynadı mı?

Yaşanan olayların ardından, Bayburt'ta bir güvenlik problemi yaşanmadığını, konuyu Bayburt İl Emniyet Müdürü ile de görüştüğünü açıklayan Başkan Memiş, "aldığımız kararda böyle bir endişe söz konusu değil" dedi.  Şenliklerin iptal edilmesini, AK Parti Genel Merkezi mi istedi? Genel Merkez'den gelen önerinin sadece şenliğin eğlence bölümlerinin iptali yönünde olduğunu açıklayan Başkan Memiş, "tamamen iptal kararını biz aldık, çünkü bu şekilde çok eksik ve sönük kalacaktı" dedi. Misafirler için bir "b planı" düşünüldü mü?

"Arkadaşlarımız davetlileri arayarak, kararı kendilerine ulaştırdı. Bir çok davetliye şenliklerin iptal edildiğini duyurduk. Ancak, şehrimize gelen, yola çıkmış olan, özellikle yurtdışı ve Türki Cumhuriyetler'den gelecek olan misafirlerimizi yine karşılayıp, Bayburt'ta istedikleri kadar misafir edeceğiz."  Yapılan harcamalar? "Konser verecek olan sanatçılarla sözleşme yapmış ve paralarını ödemiştik. Kendileriyle konuştuk, ileri bir tarihte bu hakkımızı kullanmak üzere sözleştik. Ama uçak biletleri, rezarvasyonlar, ödemesi yapılan alımlar... Bunlar var." "İki türlü üzüldüm!" Başkan Mete

Memiş, yaptığı basın toplantısında özetle şunları kaydetti: 

 “Bütün bu istenmeyen olaylar sonucu olarak tam da bugünlere denk gelen, çok farklı kesimlerin emek verdiği, katkı sunduğu 21. Uluslararası Dede Korkut şölenimizin ilk önce bir kısmını iptal etmeyi düşündük. Ama daha sonra tertip ettiğimiz toplantıların sonucunda yapılan yeni değerlendirmeler şunu getirdi ki; sonuçta bu programların bir kısmı kültür, diğer bir kısmı da şölensel programlar. Sanatçılarımızın, halk oyunu ekiplerimizin bir takım gösterileri olacaktı. Bunlar olmayınca bu program sönük kalır endişesini taşıyan arkadaşlarımız oldu. Ve bu değerlendirmeler sonucunda programın bütünüyle iptal edilmesine karar verdik.

 Bunu ifade ederken de gerçekten çok üzüldüğümü belirtmek isterim. İki türlüde üzüldüm. Gerçekten programın içeriği dolu doluydu. Uluslararası mahiyet arz etmişti. Ben buna üzüldüm. Bundan büyük üzüntümüzde, huzurla geçen bir bayram birlik ve beraberliğimizin yeniden kazanılmaya başlandığı bir dönemde böylesine lanetlenecek bir olayın olması. Bu da ayrı bir üzüntümüz."