Merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan ve 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyinin 47 üye ülkesi bulunmaktadır. Bünyesinde Bakanlar komitesi, Parlamenterler meclis yerel ve bölgesel yönetimler ve İnsan Hakları Mahkemesi bulunan konseyin Avrupa Birliğinden farklı bir yapısı vardır. Konseyin kuruluş amacı insan haklar, hukukun üstünlüğü ve demokrasiyi savunmak idealleri üzerine kurulmuştur.

Kongrenin sonbahar döneminin en büyük gündemi, Avrupa’daki ekonomik krizi ele almak krize bağlı olarak İspanya, İskoçya ve Yunanistan da ayrılıkçı hareketleri ön plana çıkması olmuştur. Raportörlerin bu ülkelerle ilgili hazırladıkları raporlar ile ayrıca Romen vatandaşlarının Avrupa’ya uyum entegrasyonu ile çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenmesi gibi konularla Macaristan Arnavutluk ve Danimarka da ki yerel seçimlerin gözlemci raporları tartışılmıştır.

Bizim açımızdan Avrupa’daki siyasi aşırılığa karşı mücadele ile nefret suçlarına ilaveten Türk delegasyonunun İslam’a fobinin de bu kapsamda değerlendirilmesi gereği üzerinde durulmuştur. Ayrıca Kocaeli belediyesinin roman vatandaşlarımızla ilgili yaptığı sosyal proje konsey tarafından ödüle layık görülmüş ve bir tören ile ödülü büyük şehir belediye başkanına sunulmuştur.

Bu süreç çerçevesinde Alman Büyük Elçisi Julius GEORGLUY’ UN Türk delegasyonuna verdiği kabulde Türk Alman dostluğu masaya yatırılmış 29 Ekim cumhuriyet bayramının toplantılara denk gelmesiyle Türk daimi büyük elçisi Rauf Engin SOYSAL’ın cumhuriyet bayramı resepsiyonuna iştirak ederek bu ülkedeki misyon şefleri ile Türk vatandaşlarımız ile birlikte cumhuriyet bayramı coşkusu yaşanmıştır.