Programa Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Emniyet Müdürü Celal Aydoğan, Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy,AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Belediye Başkan vekili Kadir Ekşi,Bayburt Group adına Hikmet Şentürk ve  Rahmetli  Hasan Şentürk’ün oğlu Murat Şentürk ,STK Temsilcileri,kurum temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.


            İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program 2012 yılı Türkiye İkincisi Hafız Abdullah Şahin tarafından sunulan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.  Yakutiye Camii İmamı ve Türkiye İkincisi Hafız Abdullah Şahin’in sunduğu Kur’an tilavetinin ardından İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, Kutlu Doğum Haftası’nın önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. 

             Konuşmasına Kutlu Doğum Haftası’nın Türkiye’de 1989 yılından beri kutlandığını dile getirerek başlayan Müftü Aksoy, “14–20 Nisan tarihleri arasında kutlanan ve Peygamber Efendimiz’in (S.a.v) Miladi 1442. Doğum Yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Kutlu Doğum Haftasının açılış programını Kur’an-ı Kerim ziyafeti ile başlatıyoruz. Allah hayırlara vesile etsin.” dedi.

           Geçen sene yapılan etkinlikler kapsamında 2 bin hatim indirildiğini bildiren Müftü Aksoy, bu yıl bu rakamın 5521 olduğunu bildirdi. Müftü Aksoy, geçtiğimiz yıllarda Erzurum’da gerçekleştirilen toplu hatimlere göndermede bulunarak, “Ben hatimlere başlarken kendi kendime dedim ki; Erzurum’da böyle programlar oluyor da, Bayburt’ta neden olmasın. Ama bakın isteyince oluyormuş. İşte 5 bin beş yüz yirmi bir tane hatim indirilmiş. Ben eminim ki; bana ulaşmayan hatimler var. Bunları da dahil edersek, 6 bin civarında bir hatmi şerife ulaşmış oluruz.” dedi.

            Toplu hatim programlarının bazıları tarafından gereksiz bir çalışma gibi görüldüğünü ifade eden Müftü Kemalettin Aksoy, bu uygulama sayesinde 6 bin kişinin Kur’an-ı Kerim’i okuyarak hatim indirdiğini ve bunun güzel bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi. 

           Kutlu Doğum Haftası programı için 3 ay öncesinden hazırlıklara başlandığını dile getiren Müftü Aksoy,  Bayburt Üniversitesi Rektörü Selçuk Coşkun ve İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan’la neler yapılacağı konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

           Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin ilerleyen günlerde de devam edeceğini ifade eden Kemalettin Aksoy, “Bu gün hatim duası ve Kur’an-ı Kerim ziyafetiyle açılışını gerçekleştirdiğimiz Kutlu Doğum Haftası programımız yarın da Şair Zihni Kültür Merkezi’nde Bayburt Üniversitesi Rektörü Selçuk Coşkun’un vereceği konferansla devam edecek.  Salı günü Şair Zihni Kültür Merkezi’nde bayanlara yönelik bir programımız var.  Aynı gün akşamında üniversite öğretim görevlilerimiz üniversitemizde bir panel gerçekleştirecekler. Çarşamba akşamında “Ezgilerde Peygamber” isimli bir programımız olacak. Perşembe günü bir panelimiz daha olacak kültür merkezimizde. Ve Cuma günü akşamında ilahiyat fakültesi öğrencilerimizin Naat geceleri olacak. Ayrıca belediye çadırında güzel ikramlarımız, etkinliklerimiz olacak. Çok yoğun bir programla karşınızdayız.

         Bu programın bu kadar zengin hale gelmesinde katkıları olan Rektörümüz Selçuk Coşkun’a, Milli Eğitim Müdürümüz Seydi Doğan’a, Müftülük çalışanlarımıza, din görevlilerimize ve siz değerli kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bu programların sponsorluğunu yapan ve bizlere her türlü katkıyı sağlayan Bayburt Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Şentürk ve Hikmet Şentürk’e teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

           İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kutlu Doğum Haftası’nda bir temanın öne çıkarıldığını dile getirerek, geçen yıl “Kardeşlik Hukuku ve İslam Kardeşliği”nin Kutlu Doğum Teması olarak belirlendiğini bu yılın Kutlu Doğum Haftası temasının ise “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” olduğunu belirtti.

            Yaratılmışların en değerlisinin insan olduğunun altını çizen Müftü Aksoy, konuşmasını ayetlerden örnekler vererek sürdürdü.  Allah’ın “Biz insanoğlunu değerli kıldık.” Buyurduğunu dile getiren Aksoy, Kur’an-ı Kerim’de insanın yeryüzünde Allah’ın halifesi olarak ifade edildiğine vurgu yaptı.  

            Müftü Aksoy, konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi:  “Ben kendim için istediğimi sizin içinde istemek zorundayım. Kendime olmasını istemediğimi, kendim için hoş görmediğimi bir başka din kardeşim içinde istemem lazım. Zaten Peygamber Efendimiz’de (S.A.V) bu şekilde buyuruyor.  Kendiniz için istediğinizi din kardeşleriniz içinde istemedikçe mümin-i kamil olamazsınız. ‘İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Bir birinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız’ buyuruyor Peygamber Efendimiz.” 

             “O İslam’la, insanı cahiliyet bataklığından almış, en yüksek mertebeye ulaştırmıştır. Değerli kardeşlerimi; İnsan onuru çok kıymetlidir, çok değerlidir. Peygamber Efendimiz buyuruyor ki; ‘Bir müslümanın, diğer bir müslümana kanı da canı da, malı da, namusu da, onuru da haramdır. Peki bizde öylemi dersiniz. Bir ilim adamı diyor ki; ‘Yerde olan ekmeğe hiç kimse basmaz. Ekmek nimettir, mübarektir. Hatta ayağıyla onu kimse tekmelemez. Ama yere düşen insana tekme vuran vurana.’ Bugün dünyada özellikle Müslüman kanı akıtılıyor. Dün Irak’ta, bugün Suriye’de, Filistin’de ve dünyanın bir çok ülkesinde oluk oluk insan kanı akıtılıyor. Değerli kardeşlerim; insan kıymetlidir. Ekmeğe tekme atılmaz da insana atılır mı?!.. İnsana hakaret edilir mi ?!.. İnsana küfredilir mi ?!.. Kendimiz için istemediğimizi, o zaman başka hiçbir insan içinde istemeyeceğiz.” 

                  “Cuma günü hutbelerde okundu. Bayanlar orada olmadıkları için ben tekrar ediyorum: İki güzel  ve seçkin sahabe. Ebuzer Hazretleri ve Hazreti Bilal Habeşi. Sahabe de olsalar sonuçta insanlar. Aralarında tartışıyorlar. Biliyorsunuz Hz. Bilal siyah ama çok mübarek bir sahabe. Ebuzer Hazretleri kızıyor ona ve diyor ki; ‘Siyah kadının çocuğu.’ Sadece bu kadar diyor. Hz. Bilal çok etkileniyor, çok üzülüyor. Renginden dolayı bu sözü kabul edemiyor. Hz. Peygamber’e gidiyor ve ‘Ya Resulallah, annemden dolayı beni aşağıladı Ebuzer Hazretleri.’ Alemlerin efendisi sevgili Peygamberimiz ne yapıyor? Ebuzer’i çağırıyor ve değerli kardeşlerim buraya dikkat edin, kulağınıza küpe olsun, diyor ki; ‘Ebuzer sende halen cahiliyet adetleri görüyorum. Hiç insan annesinin renginden dolayı kötülenir mi ? Aşağılanır mı?’ Peki ya biz! Affınıza sığınıyorum, kızdığımız zaman neler söylüyoruz, aklımızdan neler geçiyor. Peygamberimiz, Hz. Ebuzer’i bile siyah kadının çocuğu dedi diye, azarlamadı mı ? Onun için bizlerde dilimize sahip olalım. Kendimiz için istemediğimizi din kardeşlerimiz içinde istemeyelim.”

          “Bu programımıza davete icabet edip buraya kadar teşrif eden Fatih Camii İmamı Osman Şahin Hocama, Hırka-i Şerif Camii emekli İmam Hatibi Mustafa Uyar Hocama, Hemşehrimiz Bursa Yeşil Cami İmamı Ayhan Polat Hocama ve yine bizleri kırmayarak buraya kadar gelmiş hocalarımıza hepiniz adına teşekkür ediyorum. Sabırla dinlediniz, buradan çıkarken 5 bin 500 hatimimizin duasını hep beraber alarak evlerimize günahsız dönmeyi Allah nasip eder inşallah.”

                İl Müftüsü Kemalettin Aksoy’un konuşmasının ardından Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek de bir konuşma gerçekleştirdi.  Konuşmasında son günlerin gündemden düşmeyen maddesi çözüm süreci hakkında açıklamalarda da bulanan Özbek, terör sorunun İslam kardeşliğiyle çözülebileceğinin altını çizdi.  Milletvekili Özbek’in konuşması sırasında zaman zaman bazı vatandaşlar Bünyamin Özbek’İn sözlerine, ‘Amin !’ diyerek karşılık verdi.

            Konuşmasına protokol üyelerini ve vatandaşları selamlayarak başlayan Bünyamin Özbek, “İnşallah öbür dünyada hepimiz Peygamber Efendimizin şefaatine nail oluruz.” dedi.

               İl Müftüsü Kemalettin Aksoy’un konuşmasından alıntılar yaparak sözlerine devam eden Milletvekili Özbek,”Müftü Bey gerçekten güzel bir şey söyledi. ‘İman etmedikçe, cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız.” Bir birimizi sevmedikçe iman etmiş olamayız. Dünya hayatı gerçekten çok kısa, göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Bir arada yaşamanın temel kuralı birinin hatası varsa bir diğerinin onu affedebilmesidir. Gerçekten bu dünya hayatında birbirimizi sevebilmeliyiz. Bu bizim dini inancımızın gereğidir diye inanıyorum. Değerli dostlar; hocamızın da dile getirdiği gibi İslam dünyasında ve Türkiye’mizde Müslüman kanı akmaya devam etmektedir. Hep beraber İslam alemine huzur ve mutluluk gelmesi için dua ediyoruz. İnşallah bu manevi ortamda dualarımız kabul olur. İslam alemi ve ülkemize huzur gelir.” Şeklinde sözlerini ifade etti.

               Milletvekili Bünyamin Özbek, özellikle kadınlardan bir konuda dua beklediklerini vurgulayarak, otuz yıldır Türkiye’de kardeş kanının döküldüğünün altını çizdi. “Kendi ülkemizin insanları maalesef, askerimizi, polisimizi şehit ediyor” şeklinde sözlerine devam eden Milletvekili Özbek, “Hatta bunlar yetmiyormuş gibi, 2 yaşında, 3 yaşında çocuklarımızı, 20 yaşında gençlerimizi yine insanlarımızı katlediyorlar. Otuz yıldır bu acı ülkemizde devam ediyor. Bu ülkede hükümetler yıllarca bu olayı nasıl çözebiliriz gibi çalışmalarda bulundu. Ama 30 yıldır ülkemizde ki bu acı bitmedi.” dedi.

            AK Parti iktidarının, ‘Ben bu terör belasını def edeceğim’ parolasıyla yola çıktığını belirten Özbek, son aylarda yaşanan gelişmelerin terörü bu ülkeden def edeceğini söyledi.  Bu süreçte toplumun çeşitli endişeleri olduğuna değinen Vekil Özbek,  AK Parti hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Tek devlet, Tek Millet, Tek Vatan, Tek Bayrak’ gibi ilkelerden asla taviz vermeyeceğini ifade etti.

                Konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu ülkeyi en az bizler kadar sevdiğini dile getiren Bünyamin Özbek, “Kesinlikle bir karış toprağın dahi göz ardı edilmediği bir süreçteyiz. Yıllardır yapılan güvenlik mücadelesi sonucu devletimiz, ciddi anlamda teröre zayiat verdirmiştir. Bunun sonucu olarak terör yapıları bu süreci kabullenmek zorunda kalmıştır. Bizde bu süreci mecbur sonuna kadar götüreceğiz. Bu süreç inşallah hayırlı olarak bitecektir.” dedi.

             Geçtiğimiz hafta içerisinde çözüm sürecini anlatmak üzere Güneydoğu Bölgesi’ne yaptığı ziyaretten bahseden Özbek,  güneydoğu illerine ilk defa gittiğini belirterek, gidişte farklı, dönüşte daha farklı duygular edindiğini vurguladı.  Bölge halkının bölünme taraftarı olmadığını bildiren Özbek, “Değerli dostlar; bölge halkının bizlerden tek istekleri oldu. ‘Biz Bayburt’a, Trabzon’a, İstanbul’a pasaportla gitmek istemiyoruz. Biz yaşamımızı bu bayrak altında sürdürmek istiyoruz. Bu devlet parselinden kesinlikle ayrılmak istemiyoruz. Ama lütfen bu terör belasından bizi kurtarın ’ dediler.” şeklinde sözlerini dile getirdi.

              Bölgedeki insanların gerçek anlamda mağdur olduğunu kaydeden Özbek, “ İnşallah bu sorunu çözmek bu millete nasip olur diyorum.” dedi.

          Bölgede yaşayan halkın ziyaretleri sırasında kendilerinden bir takım isteklerde bulunduklarını belirten Bünyamin Özbek, bölge halkının ‘Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlara İslam kardeşi olduğumuzu söyleyin.’ dediklerini dile getirdi.

               Bünyamin Özbek konuşmasına şu şekilde devam etti: “Oradaki vatandaşlarımız bize; ‘Ben Türk olabilirim. Birileri Kürt olabilir, Çerkez olabilir. Ama bu coğrafyanın içerisinde hep birlikte yaşamak istiyoruz. Başka talebimiz yoktur. Ne olur bizleri bu terör belasından kurtarın’ dediler. Ve sizlerden dua istediler. Bende sizlerden dua istiyorum. Bu girmiş olduğumuz süreçte Allah bizi muvaffak eylesin. Allah bir daha bu tür olaylarla bu milleti karşı karşıya getirmesin temennisiyle Kutlu Doğum Haftanızın tekrar mübarek olmasını diliyor ve sizleri saygı, sevgiyle selamlıyorum.”

               Milletvekili Bünyamin Özbek’in konuşmasının ardından programa sunduğu maddi ve manevi katkılardan dolayı Bayburt Group adına Rahmetli  Hasan Şentürk’ün oğlu Murat Şentürk’e Milletvekili Bünyamin Öztürk  teşekkür plaketi verildi. Teşekkür plaketinin ardından Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, protokol mensuplarına gül takdiminde bulundu.

               Merkez Spor Salonu’nda gerçekleştirilen Kutlu Doğum Haftası açılış programı Fatih Camii İmamı Osman Şahin, Hırka-i Şerif Camii emekli İmam Hatibi Mustafa Uyar, Bursa Yeşil Cami İmamı Ayhan Polat’ın Kur’an-ı  Kerim tilavetleri ve  ardından Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy tarafından yapılan hatim duasıyla son buldu.