Açılış konuşmasını yapan KUDAKA Genel sekreteri Dr. Rıfat ALTAN ardından bir konuşma yapan Valimiz Sayın Hasan İPEK;
             “Önceki toplantılara nazaran katılımın fazla olmasından dolayı hepinize teşekkür ediyorum. 15 Milyon para dağıtılacak. Bu paranın içerisinden daha fazla alabilmemiz için olayı daha iyi takip etmemiz gerekiyor. Konuyla ilgili dokümanlardan, Kalkınma Ajansımızın web sitesinden takip edebilirsiniz. Bir de Valilik ek hizmet binamızda sizlere bilgi sunmak için bekleyen KUDAKA’nın personeli var onlardan da faydalanabilirsiniz. İnşallah bu sene bu üç il içerisinde oran olarak en yüksek parayı alan il olacaktır, bu konuda sizlere büyük görev düşüyor. 
             
             Öncelikle KUDAKA ailesine ben teşekkür ediyorum. Çünkü Bayburt olarak bize pozitif ayrımcılık yaptılar ve 2 Milyon TL. ekstradan para verdiler. Bu paranın tamamı Bayburt’a ait ama bunu da düzgün kullanmamız lazım. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve KUDAKA ortak çalışıyorlar. Et ve süt ürünleri konusunda ciddi projeler üretin lütfen ve bunu güzel bir şekilde Bayburt’un kalkınması için kullanalım. Siz bir iş yapıyorsunuz veya bir fikriniz var bir şeyler yapmak istiyorsunuz ve az miktarda paranız var. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı bunun yarısını size hibe olarak veriyor.  Bu çok ciddi bir destek yarısını siz karşılıyorsunuz, diğer yarısını Kalkınma Ajansı olarak biz karşılıyoruz. Geçen yıl Kamu Kurumları olarak %29 bu programdan Bayburt olarak para aldık. Şu demek oluyor illerin oranı %33 olsa eşit bir şekilde Erzincan, Erzurum ve Bayburt olarak bu parayı almışız. Bizim nüfusumuza veya ilin yüz ölçümüne göre oranlarsanız Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansından çok büyük bir kaynak aldığımız görünmektedir. Ancak özel sektörümüz için bunu söylemem çok zor. 
             
             Özel sektör arasında paylaştırılan paranın %7 sini almışız. Bizim normal standardımız nüfus veya diğer standartlara oranladığımız zaman %11 diğer illerle eşit alabilmemiz için %11’ini almamız gerekiyor. Özel sektör olarak biz burada büyük bir kayıp içerisindeyiz. Burada olan olay her proje bireysel olarak değerlendiriliyor ve gerçekten o bölgenin veya ilin kalkınmasına ve ilin iyileşmesine faydalı olabilecek mi olmayacak mı bu tartışılıyor ve bu kriterlere göre paralar veriliyor. Yani burada bir para hesabı yok onun için dikkat edin özel sektör olarak bu paranın %30’unu alabilirsiniz. Çünkü geçen yıl Erzincan Erzurum’dan daha fazla para almıştı.  Çünkü Erzincan daha güzel projeler üretmişti. Bayburt olarak bu bölgede normal olarak ekonomik hacmimiz  %11 ama böyle bir sınır yok. Sadece ben bunu kıyaslamak için söylüyorum bunu sizler güzel projeler ürettiğiniz zaman %60’ını %70’ini alabilirsiniz. Lütfen çok ciddi ve dikkatli bir şekilde bu günden başlayarak, Bayburtlular olarak Bayburt’un esnafı olarak, Bayburtlu girişimciler olarak, Bayburtlu fikir adamları olarak projeler geliştirmenizdir. Bu aynı zamanda Kamu Kurumunda çalışan arkadaşlara da talimatımdır. 
             
             Onlarda hemen bu günden başlayarak Proje Teklif Çağrısını çok iyi okusunlar ve değerlendirsinler. Bayburt’un turizmiyle ve Turizm alt yapısıyla ilgili çok ciddi projeler üretsinler. Bayburt’un geleceği turizmde bu açık bir şekilde kendini belli ediyor. Niye bunu söylüyorum, biz niye bölgeye ve diğer illere göre daha avantajlıyız. Birincisi bölgede hiç olmayan, Aydıntepe Yeraltı şehrimiz var. Sizlerinde bildiği gibi yeraltı şehirleri sadece Kapadokya’da birde Bayburt var. İkincisi Türkiye’nin hisar uzunluğu olarak üçüncü en büyük kalesi Bayburt Kalesi var. Turizmin ve tarımın elinde olduğu Çoruh Nehrimiz var. Nehrin en büyük kısmı Bayburt’tan geçiyor, hem il merkezi olarak hem de il sınırlarımız olarak bir uçtan başlıyor yine bir başka sınırımızdan çıkıyor. Bunların hepsi birer turizm materyalleri olarak İlimizde bulunuyorlar. Bunların dışında diğer illerimizde bulunmayan çok ciddi turizm alt yapısını teşkil edebileceğimiz yaylalarımız var. Biz bu anlamda proje üretebilecek materyaller ve alt yapı olarak çok daha iyiyiz diğer ilerden.  Bunun içinde daha iyi projeler üretmemiz gerekmektedir. Kayak için projeler olabilir, Trabzon limanından Orta Doğuya giden ve Türkiye’nin doğusuna güneydoğusuna giden yol Bayburt’tan geçiyor. Bu yol üzerinde turizmi amaçlayan çok ciddi tesisler kurabiliriz, yapılar yapabiliriz ve bunların alt yapısı ile ilgili çalışmalar yapabiliriz. Bununla birlikte sayabileceğimiz birçok turizm alt yapımız var. 
             
             İşte Dede Korkut’umuz, Abdulvehhap Gazimiz ve Şehit Osman’ımız var. Bayburt olarak çok şanslıyız çünkü ilimizde alt yapı var. Bunları turizme kazandırıp bölgedeki turisti çekecek, alt yapıyı kurmak için KUDAKA bize güzel bir fırsat sunuyor. Biz onlara teşekkür ediyoruz. Sizlerde lütfen Bayburt olarak çok çalışın bizde bu konuda sizlere destek verelim.  Sizlerin detay fikirlerinizi yanıtlamak ve sizlere bilgiler sunmak üzere KUDAKA tarafından 4 Ocak 2013 tarihine kadar dışarıdan uzman personel görevlendirilecektir. Sizlere bu konuda gerekli imkanı sunacağız.  Ayrıca başka karşılaştığınız sıkıntılar olursa bizlere gelebilirsiniz.  Yine bu konuyla ilgilenen KUDAKA personeli arkadaşlarımıza sorabilirsiniz yani hepimiz sizlere yarım etmeye hazırız. Ama lütfen ben bu yıl devlet sektörünün yine aynı başarıyı göstermesini bekliyorum ve lütfen halkımızdan girişimcilerimizden de hiç olmazsa %11’i aşmamızı bekliyorum. Bunu özellikle aşmamızı, özellikle hedef olarak koymanızı bekliyorum. Bu anlamda Ticaret odamız gerek kendi ekipmanı ile gerekse eksper kiralayabilir sizlere çok detaylı konularda yardımcı olabilirler. Diğer odalarımız da aynı şekilde silere yardım için hazırlar.  lütfen 15 Milyon TL.nin  2 Milyon TL. cepte sayarsak geri kalan 13 Milyondan hiç olmasa en az 4 Milyon TL. Bayburt’ta alalım. 
             
             KUDAKA bu tanıtımı ayağımıza kadar getiriyor, kitaplar yazıyorlar broşürler basıyorlar.  Proje yazımı konusunda sizlere eğitim veriyorlar. Biz de lütfen uyanışımızı yapalım, Bayburt’un “Şeher” olduğunu ve bölgede gerçekten kişiliği ve kimliği olan bir şehir olduğunu lütfen gösterelim.  Sizlerden Bayburtlular olarak bunu bekliyorum Kamu Kurumunda çalışan arkadaşlarımdan da aynı şeyleri bekliyorum. Bu 2013 yılı Proje Teklif Çağrısı döneminin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, hepinizi saygıyla selamlıyor, sevgiyle kucaklıyorum.”diyerek sözlerini tamamladı.”diyerek Bayburt halkının konuya yakın ilgi göstermesini istedi.
             
             KUDAKA yetkilileri tarafından teklif çağrısı hakkında geniş bilgi verilmesinin ardından, program soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.