Törenler Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

 Törene katılan Vali Mükerrem Ünlüer, Garnizon Komutanı M. Nail Yiğit, Belediye Başkan V. Mustafa Uçkan ve beraberindekiler ile birlikte şehit Aileleri Dayanışma derneğini ziyaret ettiler.

 Dernekte bulunan Şehit aileleri ve gazilerle bir süre sohbet eden Vali Mükerrem Ünlüer, dernek başkanı H. Haluk Akkoyunlu'dan dernek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

 Dernek ziyaretini tamamlayan vali ve beraberindekiler Garnizon Komutanlığı tarafından düzenlenen törene katıldılar.

  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törenlerde bir Mehmetçik ve bir öğrenci tarafından günün önemini belirten şiirler okundu.

 Dernek Başkanı Haluk Akkoyunlu'nun konuşmasının ardından bir konuşma yapan Garnizon Komutanı P.Kur. Alb. M. Nail Yiğit konuşmasında;

         "Bugün Milli mücadeleyle kazanılan büyük zaferin mimarı Ulu önder Atatürk'e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mareşallik ve Gazilik unvanı verildiği günün 92. Yıl dönümü. Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasından sonra 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Paşaya Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanı verilmiştir.

       Bu gün bağımsızlığımızın garantisi şanlı Gazilerimizin günü Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden şehitler kadar gazilik unvanı ve mertebesi de o derece önemlidir. Bayburt Türklerin ilk Anadolu da yerleştiği yeridir, bu sebeple 1054 yılından bu yana çeşitli savaşlara tanık olmuş, ülkenin savunulması için birçok savaşta evlatlarını feda etmiştir. Bayburt'ta bulunan Soğanlı dağı Şehitlikleri Ali Baba Şehitliği, Kırklartepe Şehitliği, Kop Şehitliği, Bamsı Böyrek Şehitliği ve ismini sayamadığım 22 tane şehitliğin olması Bayburt'un ülke savunmasındaki yerini bizlere çok iyi bir şekilde açıklamaktadır. Bayburt nüfusuna kayıtlı Kıbrıs ve Kore'de 258 gazi, İstiklal Savaşında 101 şehit ve gazi Birinci Dünya Harbinde 300 kişilik gazi ve kaydı olmayan binlerce gazi ve şehidimiz kanları ve canlarıyla bağımsızlık mücadelemize büyük katkılar sağlamıştır. Şehit nurlanmış, Gazi ise onurlanmış askerdir. Gazilik Türk vatan severliğin, kahramanlığının, fedakarlığının, yaşayan destanı gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır.

       Ulu Önder Atatürk'de gazi unvanıyla anılmaktan büyük onur ve guru duyduğunu şu sözleriyle ifade etmiştir, Kahraman Türk Ordusu sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine işaret eden gazilik unvanı size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Bağımsızlığımızı ve vatanın bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Değerli gazilerimiz milletimizi birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar toprak, bayrak, vatan uğruna verilen canlar ve akıtılan kanlar gelmektedir. Sizler akıttığınız kanlar feda ettiğiniz kolunuz, bacağınız, gözünüzle bu değerleri yaşayan birer gurur abidesisiniz Türkiye Cumhuriyeti birlik ve beraberliğini sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız ve onurlu yaşayabiliyor ise bunu aziz şehitlerimize ve siz değerli gazilerimize borçludur. Türk toplumunun yüksek ahlaki değerleri arasında şüphesiz vefa duygusu büyük bir yer tutmaktadır.

       Bu duygu aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde de yer almaktadır. Bu bilinçle şundan emin olunuz ki sahip olduğumuz en önemli değerimiz olan, birlik ve beraberliğimizin sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız. Yüce Türk ulusu ve Türk Silahlı Kuvvetleri sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Gençlerimiz ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde büyük kuvvet duymakta tarihini öğrendikçe her şeyi gören geçmişinden ders alan ve geleceği hazırlayan bir nesil olmaktadır. Bizler çalışma azmimizi milli tarihimizden ruhumuzdaki sönmez iman ateşinden ve gazilerimizin özgür meşalesinden alıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Yüce Türk Milletinin bir mensubu olarak dün sizlerin yaptığı gibi bu günde bizler aynı inançla bu vatanın birliği ve bölünmezliği ve milli değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazır olduğumuzdan asla şüpheniz olmasın. Değerli Gazilerimiz bizler sizlerin bıraktığı zafer meşalesini daha da yükseklere taşıyacak ve verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirmeye devam edeceğiz. Bizlere bırakmış olduğunuz en kutsal emanet Türkiye Cumhuriyetini sizlerden aldığımız güç inanç ve özveriyle gerektiğinde gözümüzü kırpmadan canlarımızı feda ederek sonsuza kadar koruma ve yaşatma azmi ve kararlı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.

      Bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve onurlu yaşamamızı aziz şehitlerimize ve siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuz bilinciyle başta Ulu Önder Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize ve onarında değerli ailelerine şükranlarımı sunuyorum. Hepinize saygılar sunarım."diyerek günün önemine değindi.

         Gaziler günü kutlama törenleri resmigeçit törenleri ile sona erdi.