Türk ve Anadolu tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Bayburt'un bütün değerlerini ele alınacağı "Gazi Şehir Bayburt" belgeseli çekiliyor. Ön hazırlıkları bir yıl süren belgeselde, şehrin tarihi mekân ve abide şahsiyetlerine ait kabir ve makamlar ile doğal güzelliklerini tüm renkleriyle yansıtmak için dört mevsim çekimler yapılıyor.

               Bayburt belgeseli, dana önce çektiği belgesel filmlerle tanınan yönetmen Halil Demirci ve ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. Yapım yardımcılığını Berna Aytar, yönetmen yardımcılığını ise Sinan Demirci'nin yaptığı 90 dakikalık belgesel, 3 bölümden oluşuyor. Müzikleri Can Atilla tarafından yapılan belgeselin seslendirmeleri ise TRT spikerlerinden Tunç Tuncel yapıyor. Gazi Şehir Bayburt belgeseli Türkçe, Rusça, İngilizce, Arapça ve Farsça seslendirilecek. Belgeselin galası da ekim ayında Bayburt, İstanbul ve Almanya'da yapılacak.

          Tarihi belgesel için Bayburt dağlarını adım adım geçen yönetmen Halil Demirci, bir yıl süren ön araştırmalardan sonra bu yılın ocak ayında çekimlere başladıklarını belirtti. Bölgenin arazi şartları nedeniyle çekimlerde zaman zaman zorlandıklarını anlatan Demirci, "Gece gündüz görüntüler alıyor, mevsimleri takip ediyoruz. Kop dağlarını, bu şehitler yurdunu havadan görüntülemek ilk defa bize nasip oldu. Araştırma servisimizdeki arkadaşlarımız ve değerli hocalarımızla Kop, Soğanlı ve Zigana dağlarıyla Çoruh havzasında aylarca araştırma yaptık. Bu süreçte bir ok yeni bilgiye de ulaştık. İslam sancaktarı Abdulvahab gazi ile Hz. Ali Efendimizin ikinci hanımından olan oğlu Muhammed Hanefi hazretlerinin kabirlerine Bayburt'ta ulaştık. Uzun Hasanın oğlunun mezarını da Bayburt'ta tespit ettik. Ermeni mezaliminin yapıldığı alanları görüntüledik. Bu belgeselde günümüze kadar hiç yayınlanmamış görüntüleri ilk kez kamuoyuyla buluşturacağız." dedi.

          Yaklaşık 15 bin şehidin olduğu ve Türk harp tarihine ikinci Plevne diye geçen Kop Dağı'na filmde 10 dakika yer ayırdıklarını ifade eden Demirci, "Belgeselde tarih, kültür, şehitlerimiz, gazilerimiz, türbelerimiz, camilerimiz var. Dede Korkut'tan Abdulvahab Gazi'ye, Şair Zihni'den Emrah'a, Ağlar Baba'dan Oslu hocaya, âşıklarımız ve gönül sultanlarımız var. Bayburt’umuza Türk dünyasına ve insanlığa bu değerli belgeseli kazandıranları tebrik ediyorum. Dünya durdukça tarihin altın sayfalarına not düştüğümüz bu belgeselin izleri hiç silinemeyecek, geçmişimize saygımızın ve bağlılığımızın ifadesi olan bu belgesel geleceğimize de güvenle bakmamıza vesile olacaktır." diye konuştu.