Belediye Başkanı Polat, görme engelli vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek adına yapılan hizmetlerden bahsetti ve bu gibi hizmetleri nasıl daha iyi hale getirebilecekleri konusunda Ozulu Caddesi’nde beyaz bastonla yürüyüş yaparak, Yakup Büyükdağ’dan önerilerde bulunmasını talep etti.

 

Görme engelli Yakup Büyükdağ ise Belediye Başkanı Polat’a hizmetler esnasında kendilerini de göz önünde bulundurduğundan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

 

Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Yakup Büyükdağ’dan kendileri için yapılan kaldırımları test etmesini istedi. Başkan Polat’ın bu talebine olumlu yanıt veren Büyükdağ, son derece rahat bir şekilde kaldırım üzerinde yürüdü. Zaman zaman iş yerleri önlerine konulan eşyalardan dolayı takılan Büyükdağ’a, Belediye Başkanı Polat yardımcı oldu ve iş yeri sahiplerinden görme engelli vatandaşları zor duruma düşürebilecek uygulamalardan kaçınmaları konusunda telkinde bulundu.

 

Başkan Polat, görme engelli vatandaşların sosyal yaşamda daha aktif rol almalarını istediklerini belirterek yapılan çalışmaları bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Belediye Başkanı Polat konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Engelli vatandaşlarımız bugüne kadar toplum içine çıkmaya utanıyorlardı. Onlarında gezmeye alışveriş yapmaya ihtiyaçları var. Onlarda eşleriyle beraber gezsinler. Fakat bu noktada onların gezebilecekleri ortamları sağlamak gerekiyor. Kaldırım başlarından tekerlekli sandalyesiyle inip çıkabilsinler istiyoruz. Ya da hissedilebilir yüzeyler vasıtasıyla kaldırımlarda rahat rahat gezebilsinler istiyoruz. Gönül istiyor ki bütün kaldırımlarda bu sistemi uygulayalım ama maalesef her kaldırım yeteri kadar geniş değil. Bayburt bu konuda çoğu şehirden önde. Bayburt’ta biz bu uygulamayı yapabildiğimiz kadar yapmaya çalışıyoruz. Özellikle cumhuriyet caddesinde ki bütün kaldırımlara bu hissedilebilir yüzeyi uygulayacağız. Geniş kaldırım imkânımızın olduğu her caddede bunu yapacağız.” 

Dünya Şehirlerinden Bir Adım Öndeyiz

“Biz şunu düşünüyoruz Bayburt’ta bu kaldırıma muhtaç bir tane bile vatandaşımız olsa biz bu hizmeti yapmalıyız. Geçen hafta bu çalışma devam ederken Fransa’da yaşadığını bildiğim bir arkadaş dedi ki: ‘Bu sarı şeyleri kaldırımın ortasına neden koydunuz. Ben burada rahat yürüyemiyorum.’ Ben de cevap olarak; ‘Bu zaten senin yürümen için değil görme engelli vatandaşlar rahat yürüyebilsin diye yaptığımız bir uygulama.’dedim. Vurgulamak istediğim nokta şurası: Paris’te yaşamasına rağmen böyle bir uygulamadan haberi yok. Yani bu hizmet Paris’te yok.

“Zannediyorum bu sistem Türkiye’de 81 ilden 15- 20 tanesinde ancak uygulanıyor. Bu konuda Bayburt bir adım önde ve bununla gurur duyuyoruz. Yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz. Yeter ki insanlar kullansın ve engelli vatandaşlarımızı da ihmal etmediğimizi görsünler. Bizim hedefimiz insanları mutlu etmektir.”