Toplantıya Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak, AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal, İl Genel Meclisi Üyesi Yusuf Elçi, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan, Bayburt TSO Başkanı İbrahim Yumak bakanlık yetkilileri yanında müşavir ve müteahhit firma yetkilileri katıldı.

Bakanlık yetkilileri ve İl Özel İdare Genel sekreteri Ziyeddin Babacan ve İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak tarafından proje hakkında bilgiler aktarıldı.

Daha sonra bir konuşma yapan Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, 5 yıl gibi uzun bir süreçten geçerek bugünlere gelindiğini belirtti.

Vali Ünlüer, " Bu proje 2009 yılında başlayıp bu güne kadar uzun bir süreçten geçen gerçekten çok önemsediğim Türkiye ölçeğinde de büyük bir proje. Bununla ne kadar gururlansanız yeridir,  gerçekten çok önemli proje. Bir madenin bu bölgede çıkması kendi başına bir anlam ifade etmiyor, önemli olan o madeni işlemektir. Burdur’da en kaliteli mermer çıkıyor diyelim ama o mermeri orada yeterince işleyemediğimiz için madeni İstanbul’a geliyor, oradaki özel makinalarda işliyorsunuz Türkiye ve yurt dışına sunuyorsunuz. Bu da maliyeti 3,5 kat arttırıyor. Yani maden ocakları 30-40 liraya çıkarırken tüketiciye 250-300 liraya ulaşıyor. Bu katma değeri de o işleyen tesisler o bölgeler alıyor. Bu fabrika burada bittiği zaman göreceksiniz ki bu makinalarla işlenen bu maden ister traverten olsun, ister mermer olsun Türkiye’nin her tarafında çok rahat kullanılacak. Hatta dünyanın başka bölgelerinde kullanılacak bir özelikte işlenmiş ürün olacak ve gerçek değerini kazanmış olacaktır."dedi.

Projenin bölgeye en büyük katkıyı sağlayacağına dikkat çeken Vali Ünlüer, "  Bölgemize de büyük bir katkı sağlayacak. Bunu sadece Bayburt olarak da düşünmüyorum. Tüm bölgeye de katkısı olacak bir proje olarak görüyorum. Burada bu projeye emeği geçen herkese gerçekten teşekkür etmek istiyorum. Şimdiye kadar katkımız olmadı bizim katkımız bundan sonra projenin hayata geçmesinde, işletmeler kurulmasında olur. Bu proje çok tartışmalı günlerden geçerek çok şükür ki bu günlere geldi. Ben bundan dolayı da mutluluk duyuyorum. İnşallah bundan sonra bölgemize hayırlı olur, emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum."ifadelerini kullandı.

DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE BİLGİ VE TEKNOLOJİYE DAYALI ÜRETİM MODELİ PROJESİ

2009 yılında Bayburt İl Özel İdaresi tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji IPA birimine sunulan ve 1 Şubat 2012 tarihinde Operasyonel anlaşması imzalanan “Natural Stone Manufacturing and Markting Support Centre in Bayburt” (Bayburt Doğaltaş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezi) projesi, kar amacı gütmeyen ve ortakları Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Belediyesi, Bayburt İl Özel İdaresi,B21 Şubat KSS, Bayburt Ziraat Odası ve Bayburt Mermerciler Derneği olan BAY-MAD-Tar Şirketi tarafından işletilecek.

Bayburt’ta  doğaltaş ocakları ve atölye işlemelerinin çağımız teknolojisine uygun daha az fire ile çalışan, verimli, kapasitesi yüksek işletmeler olması adına adımlar atılması sağlanacak. Bunun yanı sıra yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alana sahip tesis içerisinde sektördeki işletmelerin kullanımına açık katrak makinası, monolama, plaka cila ve silim hattı, epoksi dolgu hattı, su jeti, 5 + 1 kafa CNC tezgah gibi bir çok makine yer alacak. Ayrıca ocak işletmelerimize fizibilite aşamasında destek olunabilmesi için sondaj makinesi de proje kapsamına alındı. Tesisin bünyesinde yer alan pazarlama departmanı işletmelerin yeni pazarlar bulması gerekli değerlendirmenin yapılabilmesi uzman kadrosu ile hizmet verecek.