Belediye Başkanı Mete Memiş yaptığı basın açıklamasında başta Gazze olmak üzere İslam dünyasında yaşanan katliamlardan dolayı 20. Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri’nin müzik eğlence bölümlerinin iptal edildiğini söyledi. 

“Ramazan’ı Bir Bayram Gibi Yaşamaktan Yoksun Kalıyoruz”

“Belediye Başkan Yardımcısı Nesumittin Selçuk, Meclisi Üyeleri Kurban Atmaca ve Muzaffer Çeker’in de katıldığı Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda bir açıklama yapan Belediye Başkanı Memiş, şunları söyledi:

“Bu Ramazan’ı Müslümanlar olarak, insanlık olarak maalesef hüzünlü yaşıyoruz. Kalbimiz buruk, gönüllerimiz kırık olarak idrak ediyoruz. Bugün Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da, Filistin’de Doğu Türkistan’da ve özellikle Gazze’de bir insanlık dramı yaşanıyor. Müslümanların kanı dökülüyor. Bu anlamda Ramazan’ı bir bayram gibi yaşamaktan yoksun kalıyoruz.”

“İsrail’in Yürüttüğü Soykırımı Şiddetle Lanetliyoruz”

“İsrail’in 7 Temmuz 2014’ten bu yana Gazze’de Müslümanlara yönelik sürdürdüğü vahşi katliama birde kara harekâtını ilave etmesi bizleri ve tüm dünya Müslümanlarını derinden üzmüştür. İsrail’in hukuk tanımadan, dünyayı umursamadan ve en ufak bir endişe duymadan yürüttüğü bu soykırımı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.

Büyük bir İslam coğrafyası zulüm altındadır. Özellikle Filistin ve Gazze’de mazlum yavrularımız, kardeşlerimiz katil İsrail zulmünün altında inim inim inlemektedir. Bütün bu zalimleri şiddetle, nefretle kınıyor, lanetliyorum. Cenab-ı Mevla’dan bu zalimleri akıttıkları kan ve gözyaşı içerisinde boğmasını niyaz ediyorum.”

“Bugün Ümmetin İmtihanı Filistin’dir”

Zulüm karşısında susan dilsiz şeytandır. İsrail şüphesiz zalimdir. Ve şüphe yok ki zalimin cezasını verecek olan Allah Azze ve Celledir. ‘Sen zulmedenlerin zulmünü kendisine çevir ya Rab! Başlarına geçir ya Rab!’ diye dua ediyoruz.

Bugün ümmetin imtihanı Filistin’dir, Gazze’dir, Suriye’dir, Mısır’dır, Irak’tır, Doğu Türkistan’dır, Kerkük’tür, Musul’dur. Bu imtihandan yüzümüzün akıyla çıkmayı Cenab-ı Allah bizlere nasip etsin. Ve ümit ediyorum ki, bizler Bayburtlular olarak da, Türk milleti olarak da gerekli yardım ve destekleri sağlayarak bu imtihandan inşallah yüzümüzün akıyla çakacağız.”

“Kâfirlere Karşı Tek Yürek Olmak Durumundayız”

“Ümmet olarak bugün her zaman olduğundan daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz kesindir. Ve yine bir ve beraber olmak, bir birimizi sevmek, bir birimize yardım etmek, zalimlere ve kâfirlere karşı tek yürek, tek fert ve tek millet olmak durumundayız. Yok, eğer olmazsak, ayrılığa düşer, tefrikaya düşer isek, bu Müslümanlar olarak gücümüzü zayıflatacaktır, bizleri zaafa uğratacaktır.

 Bu güç kaybı ve zaaf zalimlere yarayacak, onların zulümlerini artıracaktır. İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı devam edecektir. Ve Hazreti Musa’nın diliyle diyoruz ki, ‘Ey Rabbim; İçimizdeki bir takım beyinsizlerin (dar kafalıların) yaptıklarından ötürü bizi yok mu edeceksin? Bütün insanlar senin sınamandan başka bir şey değildir. Ki onunla dilediğinin sapmasına fırsat verir, dilediğini de doğru yola sokarsın. Bizim yakınımız sensin. Öyleyse bizi bağışla, bize merhamet et, çünkü bağışlayanların en hayırlısı sensin.” (amin)  Ve bu zulümlere karşı sesini yükseltemeyen Birleşmiş Milletleri başta olmak üzere ve bütün sesini yükseltemeyen, bu zulümlere karşı tavır alamayan tüm devletleri, bireyleri ve toplumları şiddetle, nefretle kınıyoruz.”

“Kardeşlerimiz Ağlıyorken Bizlerin Gülmesi Mümkün Değildir”

“Bu yıl 20.’sini düzenleyeceğimiz Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri ile ilgili bir ayrıntıyı kıymetli Bayburt halkımızla paylaşmak istiyorum. Çok yakın bir zamanda Soma’da 301 kardeşimizi kaybettik. İslam coğrafyasında yaşanan zulümler devam ediyor, acılar devam ediyor, hüzünler devam ediyor. Özellikle Gazze ve Filistin İsrail’in yaptıklarıyla çalkalanıyor. Acı, gözyaşı ve kan var. Tüm bu acılar yaşanıyorken biz Bayburt Belediyesi olarak Hükümetimiz ve Ak Parti Genel Merkezi’nin de görüşleriyle planladığımız Dede Korkut Şenlikleri’nin eğlence ve müzik olan tüm bölümlerini iptal ediyoruz. Çünkü kardeşlerimiz üzülüyorken bizim sevinmemiz mümkün değildir. Kardeşlerimiz ağlıyorken bizlerin gülmesi mümkün değildir. Programa yapacağımız eklemeleri en kısa zamanda yine tüm hemşehrilerimizle paylaşacağız. Bu duygu ve düşüncelerle sonuna yaklaştığımız Ramazan ayının şahıslarımıza, ailelerimize, Bayburt’umuza, ülkemize ve tüm dünya Müslümanlarına huzur ve barış getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”