Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti Derneği (MÜS-DER) öncülüğünde Bayburt Belediyesi ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) işbirliği içerisinde, felaketin 21. yıldönümünde gerçekleşen anma programında, 1993 yılında yaşanan olayın TRT arşivlerinden ulaşılan görüntülerine de yer verildi. O günü yaşayan insanların yanı sıra, felakette hayatını kaybeden vatandaşların ailelerinin yer aldığı programın onur konuğu Hatice Karaaslan ise çığ altından çıkarıldığı anda söylediklerini göz yaşları içerisinde tekrarladı.

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen program İstiklal Marşı’nın seslendirilmesiyle başladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapan Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti Derneği (MÜS-DER) Başkanı Adil Kacır, dernekle ilgili bilgiler verdi.

*( konuşmanın tamamı EK’te gönderilmiştir.  

 

Program daha sonra Bayburt Afet ve Acil Durum Müdürü Adil Arslan tarafından ‘Afetlerin Sebebi ve Önlenmesi’ konulu sunum yapılarak devam etti.  Programda TRT arşivinden ulaşılan 1993 yılındaki güne ait görüntüler yayınlandı. Üzengili köyünden Mahmut Sancar’ın günün önemine dair yazdığı şiirini okuması salondakileri duygulandırdı.

Programın onur konuğu olan Hatice Karaaslan (78) çığ altından çıktığı zaman söylediklerini gözyaşları içerisinde tekrar etti. Gözyaşları içerisinde o günleri anlatmaya çalışan Hatice Karaaslan, “Aynı acıları tekrar ediyorum. Konuşacak bir halimde kalmadı. Allah böyle günleri bir daha yaşatmasın. Allah Ümmet-i Muhammed’e hayırlı günler nasip etsin. Allah hepinize sağlık ve afiyet versin. Vatanımıza, milletimize, ordumuza, devlet büyüklerimize Allah sağlık ve hayırlı günler versin” dedi.  21 Yıl önce çığ altından sağ olarak kurtulduktan sonra “Allah beni kurtardı, hamdolsun. Allah ümmeti Muhammed’i de kurtarsın. Bosna Hersek’te, Filistin’de, Karabağda olanları da kurtarsın” duasını tekrarlamasıyla birlikte salondaki birçok kişi gözyaşlarını tutamadı.


Üzengili köyü Dernek Başkanı Abdulmuttalip Sancar ise yaptığı konuşmada, programda emeği geçen herkese teşekkür ederek, “18 Ocak 1993 yılında köyümüzde meydana gelen felaketin acılarını hâlâ yüreğimizde hissetmekte olup, felaketin yaşandığı anda tüm devlet erkanının, tüm Bayburt halkının yaralarımız sarmak için birlik içinde olduğunu köy halkı olarak unutmamız mümkün değildir. Köyümüzde yaşanan bu felaket istatistiklere göre ülkemizde yaşanmış 3. büyük felaket olarak kayıtlara geçmiştir” dedi. Sancar, konuşmasının ardından programda emeği olan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, MÜSDER Başkanı Adil Kacır ve Afet ve Acil İşler Müdürü Adil Arslan’a plaket takdim etti.

Hazreti Ebubekir Camii İmam Hatibi Ümit Bayram’ın Kuran’ı Kerim okuması ile devam eden anma programı, Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy tarafından yapılan dua ile sona erdi.

Programa Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Afet ve Acil Durum Müdürü Adil Arslan ve MÜSDER Başkanı Adil Kacır’ın yanı sıra AK Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal ve Belediye Başkan adayı Mete Memiş, MHP İl Başkanı Suat Doğan ve Belediye Başkan Adayı İdris Aydın, Saadet Partisi Merkez İlçe Başkanı Abdulmecit Bekmezci ve Belediye Başkan Adayı Fatih Burak, CHP Merkez İlçe Başkanı Hasan Konca ve Belediye Başkan Adayı Hacı Mustafa Akkuş, Bayburt Ülkü Ocakları İl Başkanı Oğuzhan Okutmuş, bazı kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.