Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre buzağı yetiştiricilerinin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Bayburt Şubesinden buzağı desteklemeleriyle ilgili bilgi alabileceği belirtildi.

             Buzağı yetiştiricilerini önemle ilgilendiren buzağı desteklemelerinde 2012 yılı 1. döneminde 523 işletmeye 183 bin lira buzağı desteği ödemesi yapıldığı bildirildi.

           Buzağı Desteklemesinden yararlanacak olanlardan,  Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemine kayıtlı analardan, e-ıslah veri tabanına kayıtlı saf kültür ırkı veya melezi sığırların aynı kültür ırkı boğanın spermasıyla suni tohumlanma sonucu doğmuş olma şartı aranırken;  Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemine kayıtlı, yerli ırk ve melezi sığırların etçi ırk boğa sperması ile suni tohumlanması sonucu doğanları çevirme melezlemesi kapsamında olmak üzere, ırkına bakılmaksızın suni tohumlama sonucu doğmuş olmaları gerekiyor.

Soy kütüğü-Önsoykütüğü Sistemine kayıtlı, etçi ırk sığırlardan, aynı ırktan suni tohumlama veya Bakanlıktan izin almış tabii tohumlama boğası ile tohumlanması sonucu doğmuş olma şartı gerekirken tüm buzağıların destekleme dönemindeki yılda doğması ve Türkvet’te kayıtlı olma koşulu aranıyor.

                 Dişi buzağılara Brusella S-19 aşısı yapılmış ve aşı bilgileri Türkvet’e kaydedilmiş olmalıdır. İşletmenin e-ıslah’a kayıt tarihinden önce doğan buzağıları destekleme dâhilinde girmemektedir.  Desteklemeden her buzağı bir kez faydalanır. İkiz veya üçüz doğan her buzağı desteklemeden faydalanır. Buzağının doğum bilgisi e-ıslah veri tabanından alınır ve destekleme buzağının doğduğu işletmeye ödenir. Doğum bilgileri ve doğduğu işletmesi e-ıslahta belirlenemeyen buzağılar için destekleme ödemesi yapılmaz. Suni veya tabii tohumlama uygulaması, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde ve ülkemizde yapılmış olmalıdır.

            Suni veya tabii tohumlama bilgisinin e-ıslah veri tabanında kayıt edilmiş olması zorunludur. On dört aylık yaştan (420 gün) önce tohumlanan hayvanların buzağısı desteklemeden faydalandırılmaz. Türkvet ve e-ıslah’a kaydedilmeden ölen, kesilen veya satılan buzağılar ile ölü doğum ve yavru atıkları desteklemeden faydalandırılmaz. E-ıslah’a ve Türkvet’e kaydedildikten sonra ölen, kesilen veya satılan buzağılar desteklemeden faydalandırılır. Buzağılarını zamanında küpeletip, Türkvet ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirmekten yetiştiriciler, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasından ise görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur.

        Müracaat şekli, zamanı, yeri; desteklemeden yararlanmak isteyen üreticilerden, soy kütüğüne kayıtlı olanlar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile ön soy kütüğüne kayıtlı olanlar ise şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla il/ilçe müdürlüklerine belirtilen tarihlerde dilekçe ile müracaatta bulunurlar.