Şair Zihni Kent Ormanı’ndaki belediyeye ait bağevinde, Bayburt’ta görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen Belediye Başkanı Memiş, göreve geldiği Nisan ayından bugüne kadar belediye tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri değerlendirdi.

Altyapı çalışmaları kapsamında sürdürülen kanalizasyon hattı yenileme, şehir içi içme suyu şebeke hattı yenileme, atık su arıtma tesisi ile şehir içi yağmur suyu tahliye hattı çalışmaları, altyapıdan sonra yapılacak olan asfalt ve kaldırım çalışmaları, Bayburt’un tarihi dokusuna uygun kentleşme projeleri, ağaçlandırma faaliyetleri, belediyenin makine ekipmanındaki gelişmeler, Bayburt’un nüfus problemi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bayburt ziyareti, Bayburtspor’un başarısı, Baksı Müzesi, Bayburt Kalesi ve Çoruh ile ilgili projeler, Bayburt tarihinin önemi, İmarettepe Sosyal Tesisleri, Şehit Osman Villaları, Saklı Cennet ve Sessiz Bahçe Tatil Köyü, Baykent Şelalesi ve peyzaj çalışmaları gibi birçok konu hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Memiş, özlenen bir Bayburt’u imar etmede ve şehri yukarıya taşıyacak projelerin üretilmesinde basın mensuplarının görüş ve önerilerine her zaman açık olduğunu kaydetti.

Bayburt’ta görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarının tam katılımıyla gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren toplantıda, Belediye Başkanı Memiş, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

ÇOK GÜZEL, ÇOK RAHAT, ÇOK TEMİZ BİR BAYBURT’A KAVUŞACAĞIZ

“6 aylık süre içerisinde Bayburt’ta yaptığımız çalışmaları arz etmek istiyorum. Altyapı çalışma şartlarının zorluğunu hepimiz biliyoruz. Bayburtlu kardeşlerim bu çalışmalar sırasında gösterdiğiniz sabır ve anlayıştan dolayı teşekkür ediyorum.  Biliyoruz ki, bu çalışmalar sırasında epeyce bir sıkıntı oldu ama bu sıkıntıları çekmeden de bu çalışmaları tamamlayamayacağımız aşikâr. İnşallah bu sıkıntı bitecek, çok güzel, çok rahat, çok temiz bir Bayburt’a kavuşacağız.”

ANİ BİR YAĞIŞ ÇALIŞMALARIMIZA ENGEL OLABİLİR DİYE KAZMA İŞİNİ DURDURDUK

“Toplam 93 km planlanan kanalizasyon çalışmaları kapsamında bugün itibariyle de 74 km’si tamamlandı. Yani 19-20 km’lik bir çalışmamız kaldı. Biz bunu belki tamamlayabilirdik ancak malum kış şartları geliyor. Ani bir soğuk, ani bir yağış çalışmalarımıza engel olabilir diye kazma işini durdurduk.  Şu an tamamen açılan kanalların kapatılması ile ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Kanalizasyonun tamamlanması için bir aylık çalışma kaldı. Bu çalışmaları da biz önümüzdeki yıla erteledik. Bu arada 3 bin adet parsel bağlantısı yapmamız gerekiyor, bu bağlantılarda bugün itibariyle bin tanesi tamamlandı, 2 bin tanesi kaldı. Bu çalışmalar devam edecek.” 

ŞEHİR İÇİ İÇME SUYU ŞEBEKE HATTI, YAĞMUR SUYU TAHLİYE HATTI VE ATIK SU ARITMA TESİSİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

“Yine altyapı çalışmalarının 2.’si içme suyu şebeke hattının yenilenmesi çalışmasıydı. Burada 153 km’lik bir kanal var, bunun 23 km’lik kısmı tamamlandı. Ama bu yıl için hedeflenen rakam 50 km olmasıydı, bunu inşallah tamamlayacağız. Yine yağmur suyunu biz yüzde 20’lik artışla bunu ihale kapsamına aldık. 10 km’lik bir yağmur suyu hattımız var. Bu hatta şu an itibariyle ızgara çalışmaları yapıldı. Aşağı yukarı 1,5 km’lik kısmı yapıldı. Kalan kısmını da inşallah tamamlayacağız.  Arıtma tesisimizin ise,  Kaleardı bölgesinde inşaat kısmı yüzde 95, mekanik kısmı da yüzde 65 tamamlandı. Bu ayın sonu itibariyle de tamamen bitmiş olacak.”

 NEDEN KANALİZASYON ÇALIŞMASI İLE İÇME SUYU BİRLİKTE GİTMEDİ?

“Bütün bunlar tamamlandıktan sonra burada çok önemli olan bir şeyi ifade edeyim; ‘Neden kanalizasyon çalışması ile içme suyu birlikte gitmedi?’ Seçimlerden önce bunu biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ifade ettiğimiz zaman, Bakanımız bu işe çok sıcak bakıyordu. Kendisinin görüşleri de bu şekildeydi. Fakat bu 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları ihale komisyonlarını değiştirdi. Bu komisyonların değişmesi ve bunlara bir takım yükümlülükler getirmesi ile bu ihaleyi İller Bankası yaptı. İhale davetiye usulüyle yapılmadı.  17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları, bu ihaleyi yapan kişilerin endişe taşımasına neden oldu. Çünkü Cumhuriyet savcıları bu konuda belki haklı olarak bu ihalelerin açık ihale olarak yapılması gerektiğini ifade ettiler. Ve biz hemen ihale sürecini başlatmış olmamıza rağmen kanuni prosedürler, bu iki ihaleyi bir araya getiremedi. Ancak Eylül 10’u itibariyle içme suyu ihalesini başlatmış olduk.  Yani bunu hukuki sebeplerden dolayı biz başlatamadık.  Ama şunu söyleyelim; ‘Bugüne kadar planlanan, programlanan ve düşünülenin aksine bir şeyle karşılaşmadık. Ufak tefek sıkıntılar oldu, ama olumluluk tarafı daha ağırdı. Bu konuda hiçbir sıkıntımız olmadı diyebiliriz. İçme suyunda projenin bitiş tarihi olarak 2015’in Aralık ayı olarak öngörülüyordu. Bunu biz biraz daha aşağı çekerek inşallah 2015’in Ekim ayında bitirmeyi planlıyoruz.”

ÜSTÜN KÖRÜ BİR ASFALT ÇALIŞMASI YAPMAYACAĞIZ

“Bunları tamamladıktan sonra Bayburt gerçekten kalıcı asfaltına kavuşacak mı? Kalıcı yollarına caddelerine kavuşacak mı? Ben bunu çok açık söylüyorum; üstün körü bir asfalt çalışması yapmayacağız, yani asfalt üstüne asfalt, yada parke üstüne asfalt gibi bir çalışma yapmayacağız. Ana arterlerdeki bütün yerlerdeki asfaltlama, öngörülen yerlerdeki asfaltlama, yol çalışmaları gerçekten bir şehre yakışır nitelikte olacaktır. Yapılan asfalt kalıcı olacaktır, artık kazılmayacaktır.  Şunu da ifade edeyim; ‘Telekom, PTT ve Aras Edaş’ta çalışmalarını tamamlamak üzere; Yani diğer kurumlarla da irtibat halinde hareket ediyoruz. Artık asfaltımız, yolumuz kalıcı olacak. Burada yağmur suyunu da özellikle söylüyorum; inşallah bu çalışmamızı da tamamladığımız zaman Bayburt’ta su birikintileriyle karşılaşmayacağız.”

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZDAN DESTEK SÖZÜ ALDIK

“Bu çalışmaların Belediyemize toplam maliyeti 54 milyon TL civarında. Tabi 20 yıllık bir ödeme planıyla yüzde 6’lık faizle İller Bankası tarafından verildi. Ben şunu açık olarak ifade edeyim; Sayın Cumhurbaşkanımız geldiğinde ‘neler talep ettiniz?’ gibi sorular var. Biz Sayın Cumhurbaşkanımıza alt yapıyla ilgili böyle bir problemimiz olduğunu, alt yapı maliyetinin bize 54 milyon TL olduğunu, asfalt çalışmalarının da bütünüyle tamamlanmasıyla 22 milyon TL olduğunu ifade ettiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımız beraberindeki bakanlara ‘Bayburt’la ilgili çalışmalarınızı yapın, bu konuda bu şehre kolaylık sağlayın’ diye talimatını verdi.  Somut olarak bu asfalt çalışmalarını Ulaştırma Bakanlığı Karayolları ile yapılacaktır. Biz bunun sözünü aldık.”

SOSYAL TESİS VE BAYKENT ŞELALESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

“İmaret Tepe Sosyal Tesisleri’nde bir takım eksiklikleri vardı, bu eksiklikler şu an tamamlanmak üzere. Bu tesisin ekonomik yükünü tamamen Ümraniye Belediyesi yüklendi. Yine Baykent Şelalesi’nin de işçilik hariç tüm masraflarını Bağcılar Belediyesi karşılıyor. Bunların yanında Saklı Cennet ve Sessiz Bahçe projelerimiz devam etti. 15 tane prefabrik evlerimiz hazır; bunlara ek olarak biz 10 tane daha ekliyoruz.  Bunlar Bayburt’a gelen misafirlerimiz için kiralık olarak verilecektir. Burada yeşillendirme çalışmamız ve havuzumuz var inşallah bunları da tamamlayıp hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız.”

TEHLİKELİ DURUMDAKİ HARABE YAPILAR YIKILIP DÜZENLENECEK

“Ören şeklinde yerler var; İçki de olabilir, uyuşturucu da olabilir, başka şeyler de olabilir bu yerlerde. Bir de ören şeklinde yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan harabe yerler var. Bu konudaki kanaatimizi muhtarlarımızla paylaştık. Bu yıl için bu yerleri yıkma imkânımız yok. Araç olarak da işçi sayısı olarak da. Altyapı çalışmalarını sonuçta müteahhit yapıyor ama bir takım şeylerde bizim üzerimizde. Bu harabe binalar, önümüzdeki yıl tek tek tespit edilecek. 2015 yılında tehlikeli durumda olan bu ören şeklindeki yerleri yıkıp oralarda eğer yapılaşma mümkünse yapı, yapılaşma için imar uygun değilse yeşil alan olarak kalmasını sağlayacağız.”

BAYBURT EVLERİNİN DOKUSUNU MUHAFAZA EDECEK ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

“Mal sahipleri ile anlaşabilirsek oralarda güzel yerler yapmak, oralarda Bayburt taşı ile Bayburt evlerini hayata geçirmek düşüncemizde var. Bayburt evleri ile ilgili olarak şunu ifade edeyim; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi’nde dekan yardımcısı Yasin Bey ile görüştüm. Eski tarihi binaların onarımı, yeniden hayat bulması ile ilgili araştırmaları kapsamında Bayburt’la ilgili de çalışma yapacaklar. Belediyede de bunun çalışmalarını başlattık. Bu çalışmalara Bayburt Üniversitesi’ni ortak edip İTÜ işbirliğinde hem BM’den hem de AB fonları ile bu yerleri eski haline, gerçekten kendi estetiğine uygun, Bayburt’a yakışır ve kendi dokusunu muhafaza eder vaziyette bir çalışmayı yapacağız.”

‘BAYBURT SOKAĞI’ OLUŞTURACAĞIMIZ MAHAL BULMAMIZ LAZIM

“Bir ‘Bayburt Sokağı’ oluşturacağımız mahal bulmamız lazım. En uygun yer neresi ise orada gerçekten bir ‘Bayburt Sokağı’ oluşturabiliriz. Burada benim için en önemli örnek Ankara’daki o Samanpazarı, Hamamönü’ndeki o evler. Oranın eski halini bilenler, oranın çok mezbelelik, olduğunu bilirler. Ama şimdiki haliyle çok güzel. Safranbolu evleri var ama;  tabi bunlar da çok güzel. Ankara Hamamönü çok çirkin bir yer iken çok güzel bir yer haline geldi. Bu anlamda Bayburt’a böyle bir mekân kazandırmayı hedefliyoruz. Bu mekânın kazandırılması için biz belediye olarak gereken gayreti ve çalışmayı göstereceğiz. Sizler de bu konuda bir bölge, bir mahal noktasında kanaatinizi paylaşırsanız ona da sevinirim.”

BAYBURT’UN AĞAÇLANDIRILMA ÇALIŞMALARINI AKSATMADAN DEVAM ETTİRECEĞİZ

“Bayburt’a 6 aylık süre içerisinde, muhtelif yerlerde 1500 ağaç diktik. Orman Bakanlığı, Orman Bölge ve İl Müdürlüklerinden de taleplerimiz olmuştu. Bu kapsamda Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bey’in (Şeker) belediyemizi ziyaretinde kendisinden söz aldık. Bayburt’un ağaçlandırılmaya ihtiyacı olduğunu ama bu ağaçlandırma çalışmasının bir teknik kafayla, bilgiyle olması gerektiğini belirttim. Yunus Bey’de bu çalışmayı Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü’ne yaptırdı ve 9 bin ağaç bize tahsis edildi. Bunlar bize ücretsiz olarak verildi, sadece nakliyesi bize ait. Bunlar belirlenen en uygun yerlere dikilecek. İnşallah Bayburt’un ağaçlandırılma çalışmalarını aksatmadan devam ettireceğiz. Fenerbahçe Spor Kulübü’nden ağaçlandırma anlamında bir teklif geldi. Bu konuda eğer sizinde yer konusunda bir öneriniz varsa bunu da değerlendiririz ve Fenerbahçe Hatıra Ormanını Bayburt’umuza kazandırmış oluruz.”

KONKASÖR TESİSİMİZ, BELEDİYEMİZE CİDDİ MANADA FAYDA SAĞLADI

“Kurduğumuz Konkasör Tesisi de tamamen bize aittir. Bu tesis, altyapı çalışmalarında belediyemize ciddi anlamda fayda sağladı. Yani yere serdiğimiz taşları, tamamen biz üretiyoruz ve bu konuda harcama yapmıyoruz. Buda belediyemiz adına güzel bir proje diye düşünüyorum.”

İNŞALLAH YAKIN ZAMANDA BAYBURT’TA BU NÜFUS ARTIŞINI SAĞLAYACAĞIZ

“Milletvekilimiz ve Bayburt derneklerimizle birlikte ‘Bayburt’umu seviyorum, İkametgâhımı Bayburt’a alıyorum’ projesini başlattık. Bende bu kapsamda İstanbul’a gittiğimde, oradaki derneklerle bir araya geldik ve yaptığım konuşmalarda bu konudan bahsettim. İnşallah yakın zamanda Bayburt’ta bu nüfus artışını sağlayacağız. Ben kanaatimi çok açık ifade ediyorum; Nüfus artışıyla ön gördüğümüz birinci hedef şudur: Biz nüfus artışıyla birlikte Bayburt olarak genel bütçeden alacağımız payı düşünüyoruz. Yani 75 bin nüfusa göre pay alıp yaz mevsiminde, 4-5 ay 130-140 bin nüfusa hizmet ediyoruz. Gelin bunu yukarıya çıkaralım, genel bütçeden alacağımız pay çoğalsın. Buradaki hedefimiz ilk olarak ekonomiktir. İkinci hedefimiz ise; eğer belli bir oranı, belli bir sayıyı yakalarsak ikinci milletvekiline sahip olacağız. Buradaki hedefimiz de siyasidir. İkinci milletvekilinin kim olduğu benim için çok önemli değil.  İkinci milletvekilimizin olması siyasi temsil gücümüzün artması anlama geliyor.  Genel bir bakış olarak siyasi temsil gücünün artması demektir. Bir kişiyle temsil edilmekle iki kişiyle temsil edilmek arasında çok fark var. İki siyasi temsilcinin Bayburt’a yapacağı katkı çok daha farklı olur.  Buradaki ilk hedef ekonomik kazanım, ikinci hedef de siyasi güç artışıdır. Bu konuyu önümüzdeki haftalarda Ankara’daki Bayburt dernekleriyle buluşup, onlarla da paylaşacağız. İnşallah Ankara’daki derneklerle de bu çalışmayı başlatacağız. Ayrıca bunu hemşehrilerimizin yoğun olarak yaşadığı diğer şehirlerde de paylaştık.”

BAYBURT BİZİM GÖNLÜMÜZDEKİ, HAYALİMİZDEKİ YERDE DEĞİL

“Bayburt’u nasıl yukarı taşırız. Çeşitli platformlarda bir araya geldik. Herkesin bu konuda farklı düşünceleri vardır. Değerli arkadaşlar biz artık tartışmaları bırakmak zorundayız. Gerçekten aklımızda olan fikirleri somutlaştırıp ortaya koymalıyız ve bunların etrafında kenetlenip sıkı bir şekilde çalışma başlatmamız lazım. Bayburt’un buna şiddetle ihtiyacı vardır. Çok açık söylüyorum; Bayburt bizim gönlümüzdeki, hayalimizdeki yerde değil. Yani hayalimizdeki Bayburt ile şuandaki Bayburt çok farklı seviyede. Bayburt’umuzu hayalimizdeki Bayburt seviyesine ulaştırmanın yolları var. Bir defa içimizdeki bu basit tartışmaları bir tarafa bırakmalıyız. Bayburtluluk etrafında birleşmeyi öneriyorum.”

BAYBURT’U BAKSI MÜZESİ, DEDE KORKUT, KALE VE ÇORUH NEHRİ İLE YIKARI TAŞIYABİLİRİZ

“Burada Bayburt’u yukarı taşıyacak değerlerin tanımlanmasını istiyorum. Bayburt’u Baksı Müzesi’yle taşırız. Bu güne kadar Bayburt’a çok kısa sürede, çok önemli katkılar sundu. Burada da ifade edeyim; biz Bayburt Belediyesi olarak Baksı Müzesi’ne haftada bir gün ücretsiz servis hizmeti başlattık. Baksı Müzesi’ni ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımıza haftada bir gün belediyemize ait araçlardan birini tahsis ettik. Bizimde bir katkımız olsun diye düşündük. Çoruh ve Kale ile de  Bayburt’u taşırız diye düşünüyorum. Dede Korkut’la Bayburt’u yukarı taşırız.”

İSTANBUL’DA SAHABE VARSA BAYBURT’TA SAHABE NEDEN OLMASIN

“Abdulvehhab Gazi türbesini inanç turizmi adına güzel bir mekan haline getirmemiz lazım. ‘Şimdi Bayburt’ta Abdulvehhap Gazi Hazretleri var mı yok mu?’ Bunu araştırmak bizim görevimiz değil. Bunu tarihçiler, araştırmacılar gider bakar bulur. Bu tür isimlere ait türbeler bir kaç yerde de olabilir. Burada önemli olan bunu sahiplenmektir. ‘Dede Korkut Bayburt’ta var mı yok mu?’ Dede Korkut’un burada olduğunu şiddetle savunalım. Tarihi kaynaklar buna müsaittir. İstanbul’da sahabe varsa Bayburt’ta sahabe neden olmasın. Bunun bilgi olarak burada olup olmaması çok önemli değil. Var olması Bayburt’a fayda sağlıyorsa bu var. Olmaması için hiçbir sebep yoktur.”

BAYBURT’U ŞEHİR YAPAN EN ÖNEMLİ ŞEY NÜFUSU DEĞİL, BAYBURTLULUK KÜLTÜRÜDÜR

“Bayburtluluk kültürünü gerçekten taşımamız lazım. Ben gezdiğim yerlerde şunu gördüm ki; yaşlılarımız bunu unutmamışlar. Eskiden köy, mahalle odalarında ‘Hekat’ anlatılırdı. Hz. Ali’nin cenkleri, Battalgazi destanları, anlatılır, Muhammediye’ler, Ahmediye’ler okunurdu.  Bu kültürü mahalle odalarımızda, şehir merkezimizde yeniden hayata geçirebiliriz. Sadece cenazelerde ve düğünlerde kullandığımız bu odalarımızda bu kültürü de yaşatalım. Bayburtluluk kültürünü buralarda konuşalım, yayalım. Yani akademik olarak bunları eleştirmeyelim. Bu bizim işimiz değil. Birde bizim Bayburt tarihini iyi bilmemiz gerekiyor. Tamam, biz Gümüşhane’ye bağlıydık ama Gümüşhane yokken biz Sancak beyiydik. Erzurum bize bağlıydı. Bunları bilelim, söyleyelim. Bayburt, en eski Türk yurtlarından biridir. Bunları söylediğimiz zaman neler kazanacağımızı o zaman daha net görürüz. Bayburt’u şehir yapan en önemli şey nüfusu değil Bayburtluluk kültürüdür. Bayburt’u vilayet yapan güç kültürümüzdür. Bu kültürümüzü koruyalım ve her yerde konuşup anlatalım.”

GAZETECİLER CEMİYETİ OLARAK HER TÜRLÜ KATKIYI VERMEYE HAZIRIZ

Toplantıda Başkan Mete Memiş’e davetinden dolayı teşekkür eden Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız ise, “Fenerbahçe’nin Bayburt için böyle bir çalışma düşünmesi gerçekten çok önemli. Bayburt’ta bu tür bakir alanlar mevcut.  Bizim Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün de böyle bir çalışması var. Onlarada eğer Belediye olarak bir yer gösterirseniz gelip ağaçlandırırlar. Bayburt’u yukarı taşıyacak gerçekten çok şey var. Bayburt tarih şehri diyoruz ama neden tarih şehri? Bayburt coğrafi olarak kurulduğu bölgeye bakılırsa yeni kurulan şehirlerden çok farklı gerçekten.  Ben vadi içerisinde kurulu bir şehir gördüğümde orada bir tarihin yattığını anlarım. Hiç bir şey için geç kalmış sayılmayız. Biz bundan sonra ne yapabiliriz bunu düşünmemiz lazım.  Tüm kamu kurum, kuruluşlar ve STK’lar elbirliğiyle hareket ederse biz Bayburt’u bir yerlere taşırız. Çünkü Bayburt’u gün yüzüne çıkarabileceğimiz çok fazla değerimiz var. Bu konuda biz Bayburt Gazeteciler Cemiyeti olarak her türlü katkıyı vermeye hazırız. Biz hatta bunun basın ve tanıtım ayağını üstleniriz” diye konuştu.