Bayburt Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan imza törenine Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Saka, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız ve kentteki yerel ve yaygın medya mensupları katıldı.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğinde Bayburt’ta yapılacak kentsel dönüşüm ile ilgili Karasakal, Velişaban, Veysel ve Zahit mahallelerini kapsayan Riski Alan Teklifi imza töreninden önce bir konuşma yapan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt’un tarihi şehir olduğu ama tarihi bir şehir olmasının dezavantajları olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

BİZ İSTİYORUZ Kİ VATANDAŞLARIMIZ AFET RİSKİ ALTINDAKİ EVLERDE YAŞAMASIN

"Bina stokumuz maalesef çok fazla değil. Geçtiğimiz dönemde TBMM’de çıkarılan 6.306 sayılı afet riski altındaki alanların ve binaların yapıların dönüşümü kanunu çerçevesinde evre şehircilik il müdürlüğümüzle birlikte bugüne kadar bir çalışma yaptık. Çalışmamızın ne kadar doğru olduğunu geçen hafta üzücü bir olay teyit etti. Zahit Mahallesinde gerçekleşen bir göçük ile maalesef Hatice teyzemizi kaybettik. Biz istiyoruz ki vatandaşlarımız böyle afet riski altında kalan evlerde yaşamasınlar, bu şekilde ölümler ve gözyaşları oluşmasın. En azından insanların ölümünün sebebi hasarlı bir binanın altında kalma olmasın. Bizim devlet olarak sorumluluğumuz bu. "

555 BİN METREKARE ALANDA KENTSEL DÖNÜŞÜM

"Bu konuda İl Müdürlüğümüz gerçek bir çalışma yaptı bizim imar müdürlüğümüzle ortaklaşarak. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Zahit Mahallesi, Veysel Mahallesi, Karasakal Mahallesi ve Veli Şaban Mahalleleri olmak üzere Zahit Mahallesi’nin bir kısmı sadece olmak üzere dört mahallemizde planladığımız bu kentsel dönüşüm toplamda 555 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Bu alan içerisinde daha önceki dönemde afet bölgesi olarak ilan edilen, Veysel Mahallesi ve Karasakal Mahallesi arasında ki 33 bin metrekarelik alanda mevcut. Bu büyük plan içerisinde bu alan ve Zahit Mahallesi’ndeki mezarlık alanları, bunlar yeşillik alan olarak, sosyal donatı alanı olarak zaten şekillendirilir."

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇORUH MERKEZLİ BİR YAPILAŞMANIN İLK ADIMI

"Sene başında yapmış olduğumuz şehircilik kongresinde de kongremize katılan akademik seviyedeki insanların da ortak görüşü olarak ortaya koyduğumuz Çoruh merkezli bir yapılaşmanın bu ilk adımı aynı zamanda. Çoruh yakınını yapılaşmadan kurtarmak üzere böyle bir plan gerçekleştireceğiz nasip olursa. Çoruh’un sahili mümkün olduğu kadar geniş kalacak. İlk binalar ticaret merkezleri olacak ondan sonra da yamaçlara Bayburt ‘nda yöresel mimarisini cephe tasarımına yansıtmak suretiyle büyük kentsel dönüşüm çalışmasının bu ilk adımı. Ben bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze bugüne kadar göstermiş oldukları gayretten dolayı sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. "

9 BİN NÜFUSLU 3 BİN 164 HİSSEDARLI 2 BİN KONUTTA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLAYACAK

"Bu dört mahallede yaklaşık 2 bin civarında konut, 9 bin nüfusumuz mevcuttur. Bu alanda 3 bin 164 hissedar bulunmaktadır. Burada Belediyenin de ciddi manada arazisinin olduğunu biliyoruz.  Prosedür biz bu kararı aldıktan sonra imzaları attıktan sonra bakanlar kurulu burayı riskli alan ilan edecek. Ondan sonraki süreçte de bu riskli alandaki binaların değerlendirmeleri yapılacak. "

BU ÇALIŞMA BAYBURT’UN GELECEĞİNİ KURTARACAK.

"Biraz önce söylediğim kanunun içeriğinde var olan 6,5 şiddetindeki bir depreme dayanamayacak binalarla alakalı yapılacak olan bu çalışma Bayburt’un geleceğini kurtaracak. Ben vatandaşlarımdan özellikle şunu hassasiyetle istirham ediyorum. Bayburt adına, hepimizin geleceği adına, özellikle de Hatice teyzeyi de düşünerek diyoruz ki kimse 3-5 kuruşun hesabını yapmasın. Herkes gitmesi muhtemel olan bir canın hesabını yapsın. "

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

"Bu kanun kimseyi mağdur etmeyecek herkese mutlaka hakkını verecek. Biz de vatandaşlarımızın maksimum hakkının temini konusunda sonuna kadar gayretimizi orta koyacağız. Ama biz bir adım gidersek herkesten de bize bir adım gelmesini bekleyeceğiz. Burada şu anda 2.bin civarında konut var, alan 550 bin metrekare. Burada çok daha fazla konut üretilebilir. Herkesin hakkı mutlaka kendisine çok rahatlıkla ödenebilir. Ama Bayburt’un geleceği teras evler şeklinde, Çoruh’un kenarı açık halde düşündüğümüz zaman Bayburt çok farklı bir yapılaşmaya da sahne olmuş olacak.  Ben Bayburt’umuza böyle bir girişimin hayırlı olmasını, geleceğimize ışık tutmasını temenni ediyorum ve katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. "

Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ise şu açıklamalarda bulundu:

KENTSE DÖNÜŞÜM İÇİN BİZLERİN VE BAYBURT HALKININ BİR ŞEYLER YAPMASI GEREKTİĞİNE İYİCE İNANMIŞ BULUNUYORUZ.

"Maalesef geçen hafta bir üzücü kaza oldu bir can kaybımız oldu Başkanımızın dediği gibi bir hanım teyzemiz hakkın rahmetine kavuştu. Bu göçüklerin artık olmaması için Belediyemizin, Bakanlığımızın, Hükümetimizin, bizlerin ve Bayburt halkının bir şeyler yapması gerektiğine iyice inanmış bulunuyoruz. Geçen sene çıkan bu yasada arkadaşlar yasa çıkar çıkmaz biz il müdürlüğümüzle irtibata geçerek hazırlıklara başlamaya başladık. Hatırlarsanız daha önce basınla ve muhtarlarımızla biz bu konuyu paylaşmıştık ve bir etüt çalışması başlatıldı. 2 bin konuttan bahsediyoruz 9 bin kişiden bahsediyoruz 3 bin 164 tane hissedardan bahsediyoruz. Camisi okulu vs.. ciddi bir çalışma il müdürlüğümüz yaparak ve hızlı bir çalışma yaparak sonuçlarını inşallah bakanlığımıza göndereceğiz. Sizin aracılığınızla ben il müdürümüze ve ekibine çok teşekkür ediyorum, Belediye başkanıma ve ekibine çok teşekkür ediyorum."

 BAYBURT’TA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN OLMADIĞINI ÜZERİMİZE YÜKLEMEYE ÇALIŞTILAR

"Bizim bunu yapmamız gerekiyor sadece hükümetin, belediyenin,  siyasetin yapacağı bir konu da değil. Değerli arkadaşlar 2007 de hatırladığım kadarıyla bir kentsel dönüşüm projesi biz Bayburt’ta başlattık eski sanayi sitesinde. Ve bir türlü biz orada adım atamadık, halen anlaşamadık. Orda o mezbeleliği ortadan kaldırmak istiyoruz. Orayı daha yaşanılabilir bir mahalle, şehir haline getirmek istiyoruz. Biz TOKİ ile tüm projelerimizi, anlaşmalarımızı yapmışız. Vatandaşın onay vermesini bekliyoruz. İki ay öncesinde ulusal basında haberler çıktı Bayburt’un sahibi yok diye haberler çıktı. Afet riskindeki kentsel dönüşüm veya şahsi uygulamalar da Bayburt’tan hiçbir başvuru olmadı diye. Onu da insanlarımız hep bize yüklediler siyasetçilere. Bir vatandaşın kendi yapması gereken işi sanki biz yapacakmışız gibi kamuoyuna öyle paylaşım oldu. Vatandaş gidip devlete başvuracak diyecek ki ben evimi yıkıp baştan yapmak istiyorum, devlet ona yardımcı olacak. Kira yardımı yapıyor, değişik yardımlar yapıyor. Onun suçunu bile bize yüklemeye kalkıştılar. "

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN EKONOMİK FAYDASI KESİNLİKLE GÖRÜLECEKTİR

"Bu kanun çıktığından beri biz sayın il müdürümüzle 15 günde bir görüşüyoruz. Ne durumda şu anda hangi aşamada nedir durum diye takip ettiğimiz bir konunun sonuna gelmiş bulunuyoruz Bayburt genelinde. Şimdi Zahit Mahallesi, Karasakal Mahallesi, Velişaban Mahallesi ve Veysel Mahallesindeki sakinlerimize şunu söylemek istiyorum. Şu anda o mahallelerde evin var bir değeri var senin için de çok önemlidir.  Ama şunu bilin ki kentsel dönüşüm olduktan sonra o evin değeri orda oturmaya başladıktan sonra 3 kat 5 kat artacaktır. Vatandaşın kendisi de kazanacaktır, daha ferah, daha lüks ortamda oturacaklardır. Ve ekonomik anlamda da 30 bin TL’lik evi belki 150 bin TL olacaktır. Bunun ekonomik faydasını kesinlikle göreceklerdir."

 BAYBURT’UN GÜZELLEŞMESİNE BİZLER SEBEP OLACAĞIZ

"Bir farklı bir olay Şehit Osman’a çıktığınız zaman bu mahalleleri gördüğünüz zaman buralarda bir güzellik görülecek. Bayburt’un güzelleşmesine bizler sebep olacağız. O halk o mahalle bu işin güzelleşmesine sebep olacak. "

MARKA ŞEHİRLEŞMEYİ BAYBURT’TA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

"Dışarıdan gelen bir insan Bayburt’u daha farklı, Çoruh’un açılmış olduğunu o teras ve Bayburt mimarisine uygun evleri gördüğünde marka şehir dediğimiz şehirleşmeyi inşallah burada gerçekleştirebileceğiz. Biz bunu başarabilirsek, başarmamak içinde elimizde hiçbir sıkıntımız, sebebimiz yoktur. İstanbul’da bir sürü binalar yıkıldı ve binası yıkılan insanlar bu işten o kadar memnun ki ve diyorlar ki devletimizden Allah razı olsun, daha refah bir ortamda yaşayacağımız için. Biz Bayburt’ta da aynı şeyi yaşayabiliriz. Düşünün bu dört mahalle bittikten sonra Şingah mahallesine geçeriz, Mehmet Çelebi Mahallesine geçeriz. Yarın Esentepe Mahallesinde aynı uygulamayı yaparız."

DESTEKLE BAYBURT’U RAHATLIKLA KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YENİLEYEBİLİRİZ

"Bayburt küçücük bir şehir, bunu rahatlıkla kentsel dönüşümle yenileyebiliriz arkadaşlar. Bu konuda sivil toplum örgütlerimizin bize yardımcı olmaları gerekiyor. Özellikle Basın mensubu arkadaşlarımızın bu konuda bize yardımcı olmaları ve desteklemeleri gerekiyor. Ak Parti döneminde bu iş yapılabilir. Ak Partili olmayabilir bazı insanlar ama Bayburt’umuz bundan fayda sağlayacaklardır. Sizlerin fikirleri ve düşünceleri bizler için çok önemli. Bu konuda sizden destek istiyoruz. Mahalle muhtarlarımızdan bu konuda destek istiyoruz. 9 bin kişiden bu konuda destek istiyoruz."

 KİMSEYİ MAĞDUR ETMEDEN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

"Bir şey yapılırken bunun sıkıntısı bir şekil de yaşanıyor. Örneğin, Bayburt’ta % 95’in üzerinde doğalgaz kullanımına ulaştık. Doğalgazı bir mekana götürebilmek için kazılar yaptık. Kazı yapılırken vatandaşımız sıkıntıya düştü, sıkıntı çekmeden de bazı şeylerin olmadığını biliyoruz. Şimdi kentsel dönüşümde mutlaka 2-3 yıl sıkıntılar çekilecek. O evde yaşayan aile belki farklı bir evde kalmak zorunda kalacak ki, biz depo evlerde inşallah üreteceğiz. Başkanımın TOKİ ile yapmış olduğu anlaşmada yaklaşık 750 tane konutun inşallah yakında ihalesine çıkarsak, bunları da depo ev şeklinde kullanırsak kimseyi mağdur etmeden kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bayburt daha güzel olacak sizin desteklerinizle bizim de uğraşımızla. Ben tekrar katıldığınız için sizlere teşekkür ediyorum."