Mevlana Değişim Programı kapsamında bilgi veren Prof. Dr. Sezgin Akbulut Mevlana Değişim Programı hakkında açıklama yaparak, şunları dile getirdi: “Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Konsorsiyumu Anlaşması programa dahil olan üniversitelerin hem öğretim elemanı hem de öğrenci değişimi programı. Kısacası bizim öğrencilerimiz gidip orada öğrenimlerinin bir kısmını devam ettirecek, bizim öğretim üyelerimiz gidip orada ders verebilecek, aynı şekilde onların öğretim üyeleri bizim buraya gelebilecek ve onların öğrencileri gelip burada ders alabilecek. Erasmus programının değişik bir versiyonu diyebiliriz. Daha çok Türk Cumhuriyetlerinin katıldığı bir proje. İsmide oradan geliyor zaten”.

Mevlana Değişim Programı kapsamında işbirliği anlaşması imzaladıkları üniversitelere de değinen Akbulut süreç hakkında bilgi verdi: “Biz bu toplantı sırasında hem KIITUNIVERSITY hem de UNİVERSİTİ PUTRA ile işbirliği protokolü hem de Mevlana Değişim Programı çerçevesinde bir protokol imzaladık. Altyapıyı tamamlamaya çalışıyoruz belki hemen değişim yapamayabiliriz ama ilerleyen yıllarda en kısasürede bu değişimi gerçekleştireceğiz. Birkaç üniversite daha var anlaşma imzalayacağımız onlarıda ilerleyen zamanlarda dahil edeceğiz”.

Hindistan da yapılan toplantıda konuşulan konulara ve anlaşmanın içeriğine de değinen Akbulut: “Hindistan’da ki toplantıda; bu program kapsamında ilişkilerin geliştirilmesi, diyaloğun daha sıkıtutulması, her şeyden önemlisi aktif rol alması yani değişimin sözde değildeöğrencilere, öğretim üyelerine teşvik edilmesi, öğrencilerimizin oralara gitmesini kolaylaştırmak, aynı şekilde buraya gelenlere de aynı imkanı sağlamak üzerinde duruldu. Bizim için ön plana çıkan birkaç tane anlaşma imzalayabilmemizdi. İki tane gerçekleştirdik.”

 

Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrencileri gönderecekleri üniversitelerin alt yapılarında dikkat çeken Akbulut; öğrencilerin herhangi bir problem yaşamaması için sıkı bir çalışma yaptıklarını belirterek şunları dile getirdi: “Talep olduğu zaman hemen öğrencilerimizi gönderebiliriz. Önümüzdeki dönem gönderme imkanımız var.  Öğrencilerin bu işi istemesi ve bizim onlardan önce giderek bir ön yoklama yapmamız gerekebilir. Öğrencileri gönderiyoruz ama nereye gönderiyoruz. Mesela Malezya’da ki anlaşma imzaladığımız üniversite nasıl bir üniversite, öğrencilerimizi emanet edeceğiz onlara her türlü imkanı sağlamamız lazım ki gözümüz arkada kalmasın. Her şeyin alt yapısını önce biz hazırlayacağız ondan sonra öğrencileri göndereceğiz. Gönderdiğimiz öğrencilerimizin kalma yerlerinden,imkanlarından, her birinden haberdar olacağız imkanları bize bildirilecek ondan sonra göndereceğiz. Buraya kabul ettiğimiz öğrencilerle de onlara gereken hizmeti sunacağımızı garanti ettikten sonra onlarda kabul edecek”

Bayburt Üniversitesi Mevlana Değişim Programı kapsamında, öğrencilerin ve akademisyenlerin istekleri doğrultusunda onları Hindistan ve Malezya’ya göndermeye hazır. Talep olduğu takdirde öğrenci ve akademisyenler 2014 itibari ile değişim programından yararlanabileceklerdir.