Kelleci, hutbe metnini okumadan önce, "Bizi mabedimize kavuşturan, Cuma günü burada namaz kılmamızı sağlayan yüce Rabbimize sonsuz senalar olsun. Salat ve selam O’nun Resulü Muhammed (sas) Efendimiz’e, onun ashabına ve ona tabi olan müminlerin üzerine olsun." sözleriyle sevincini dile getirdi.

        Bayburt Din Görevlileri Dernek Başkanı Engin Yazıcıoğlu, yaptığı açıklamada şunları ifade etti: "Caminin altındaki nemin giderilmesi adına bir metre toprak alınıp drenaj yapılarak zeminde izolasyon yapıldı. Camiye alttan ısıtmalı sistem döşendi. Caminin içindeki bütün taşlar temizlendi. Caminin giriş kısımları tarihi dokuya uygun bir şekilde restore edildi. Çevre düzenlemesi yapıldı. Kapılar, pencereler değiştirildi. Kamera, ses sistemi, yangın alarm sistemi yapıldı. Minare restore edildi. Aydınlık camlar değiştirildi. Ön bahçede cenaze namazı kılınacak duruma geldi. Bayburt Ulu Camii'nin tekrar ibadete açılmasıyla şehir merkezinde Cuma günleri yaşanan yoğunluk da azalmış olacak."

        Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Selçuklu eseri Ulu Camii’nde yüzey temizlemesi yapılırken, cami kapılarının üzerindeki motifli kısımlar da temizlendi. İklimlendirme ve havalandırma tesisatının döşendiği camide, yerden ısıtma sistemi yapıldı. Merdivenler üzerinde taş döşemesi yapılan caminin üzerinde toprak yük açılarak üzerine ısı yalıtımı yapıldı ve cami çatısı rehabilite edildi. Caminin ayakta kalan tek yapısı olan minare de şerefe kısmına kadar tamamen yıkılarak, yeniden aslına uygun bir şekilde yapıldı.
Bayburt şehir merkezindeki iki camiden biri olan Bayburt Ulu Camii'nin tadilatı için yaklaşık 600 bin lira harcandı.

        Anadolu Selçuklu Sultanlarından II. Gıyasettin Mesut (1282-1298) zamanında yaptırıldığı kabul edilen cami, pek çok onarım geçirdi. 1967 yılında tümü ile ele alınıp ana plana uygun olarak yaptırılan caminin minaresi, mihrap önü kubbesine geçişi sağlayan mukarnaslı tromplardan bir kaçı ve asıl ibadet alanına açılan iki kapı orijinal yapıdan kaldığı belirtiliyor. Bu kapılardaki motifler tadilat sırasında yeniden gözden geçirildi.

        Caminin kuzey doğusunda bulunan minaresinin kaidesinde geçirdiği onarımı belgeleyen 1850 tarihli kitabe bulunuyor. Minare, 13 aylık tadilat sırasında da yeniden onarıldı. Kare kaideli minarenin sekiz yüzlü pabuçluğunda ve yuvarlak gövdesinde geometrik ve bitki motifli mozaik çiniler Anadolu Selçuklu çinilerinin ilginç özelliklerini sergiliyor.

        Ayrıca, caminin son cemaat yerinde beş kitabe mevcut olup, bu kitabelerden mihrabın iki yanında yer alanlar Osmanlıca iki ferman metni bulunuyor, bunlar kadınların çalışma düzeni ile ilgilidir. Mihrabın hemen üstündeki kitabe Arapça bir kümbet kitabesidir ve 619/1222 tarihlidir. Dış duvar üzerindeki kitabe ise bir medrese kitabesi olup 1293/1820 tarihine ait. Son cemaat yerinin batı duvarındaki kitabe tamamen henüz okunamamış.