Bilindiği üzere Bayburt’taki dev yatırımlar arasında yer alan ve 1996 yılında yapımına başlanılan Demirözü Barajı inşaatı tamamlanarak su tutmaya başlamıştır. Baraj sulama sahasındaki sulama kanal inşaatları hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Kanal inşaatlarının tamamlanması ile birlikte 11.260 hektar tarım arazisi suya kavuşacaktır. Bunun dışında Orman ve Su İşleri Bakanımızın ilimizi ziyaretinde verdiği talimat doğrultusunda İlimizde 23 adet sulama amaçlı gölet yapımı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Demirözü barajı sulama sahası içerisinde 16 yerleşim birimini kapsayan 19 bin hektar alanda sulama alanlarının düzenlenmesi ve arazi toplulaştırma çalışmalarının ihalesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılarak yüklenici firmaya teslim edilmiştir. Masat Sulama sahası içerisinde yer alan ve 19 yerleşim birimini kapsayan toplam 12.200 hektar alanda toplulaştırma için etüd çalışmaları devam etmektedir. Toplulaştırma çalışma yapılan sahalarda sulamanın düzenlenmesi, kadastro altyapısının sayısal siteme göre yenilenmesi ve arazi içi yolların oluşturulması gibi birçok altyapı sorunu çözüme kavuşacaktır.

Kıraç arazilerin sulanmasıyla birlikte mevcut yetiştirilen ürünlere ilaveten mısır, ayçiçeği, sorgum sudan otu, tritikale, hayvan pancarı, yonca, silajlık mısır, şeker pancarı, patates ve fasulye gibi ürünler yüksek verimde ekonomik bir şekilde yetiştiriciliği yapılabilecektir.

Hayvancılık için çok önemli olan yem bitkileri üretiminde sulama önemli bir faktördür. Sulama; yem bitkilerinde birim alandan elde edilen verimi artacağından tarım ve hayvancılık işletmelerimizin önemli ekonomik katkılar sağlayacaktır.

Yapılan sulama yatırımları İlimiz hayvancılık sektörüne hemen etkisini göstermiş olup 2012 yılında Demirözü ilçemizde yaklaşık 7000 ton ticari amaçlı ambalajlı silaj üretimi yapılmıştır. Bayburt bölge illerine silaj pazarlayan bir il konumuna gelmiştir.

Çiftçilerimiz sulu şartlarda üretimde kuru şartlara göre Buğday, Arpa, Fiğ, Yonca ve Korunga’da 2-3 kat daha fazla gelir elde edeceklerdir. Bilindiği üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız aracılı ile tarla için basınçlı sulama sistemlerine % 75 hibe desteği sağlanmakta, ayrıca Ziraat Bankası aracılığı ile 0 faizli kredi desteği sağlanmaktadır. Bu desteklerle beraber çiftçilerimiz tarla sulamasında modern ekonomik ve düşük maliyetli sulama sistemleri kurarak, üretim maliyetlerini önemli ölçüde düşürme verim ve kalite artışına bağlı olarak yüksek gelir elde etme şansını yakalamış olacaklardır.