Girişimler Sonuç Verdi

 

Tarih boyunca birçok saldırı ve yağmalamaya rağmen ayakta kalmayı başarmış ve Bayburt’un en uğrak mekânlarından biri olan Bayburt Kalesi’nin temizlik ve işletme işinin Bayburt Belediyesi’ne verilmesi amacıyla Belediye Başkanı Hacı Ali Polat tarafından yapılan girişimler sonuç verdi.

 

Haziran ayı içerisinde Bayburt’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a Bayburt Kalesi’nin temizlik ve işletme işinin belediyeye verilmesi konusunda bir dosya sunan Belediye Başkanı Polat, yapılan girişimlerin hedefine ulaştığını söyledi.

 

Kalenin Anahtarı Başkan Polat’ta

 

Tarihte mor ve yeşil çinilerle süslü surları nedeniyle Çin-i Maçin Kalesi olarak da bilinen Bayburt Kalesi’nin devir işlemleri dolayısıyla Bayburt Defterdarı Orhan Mutluay ile kalede bir araya gelen Belediye Başkanım Hacı Ali Polat’a defterdar Mutluay tarafından kalenin sembolik anahtarı teslim edildi.

 

 

Tarihin derinliklerinden beri bütün ihtişamıyla Bayburt’u selamlayan Bayburt Kalesi’nin 2 bin yıllık tarihi ile varlığını devam ettirdiğini dile getiren Belediye Başkanı Polat, yaptığı açıklamada Bayburt’la özdeşleşen kalenin değişik medeniyetlere beşiklik ettiğini, stratejik varlığıyla da birçok medeniyet tarafından fethedilmek istendiğini söyledi.

 

Bayburt Kalesi, Savaşmadan Tarafımızdan Ele Geçirilen Bir Kale Oldu

 

Bayburt’un en önemli kültürel mirası olan Bayburt Kalesi’nin daha iyi korunması, bakımının daha iyi yapılması, temizliği ve güvenliğinin sağlanması, turizm adına tanıtımının daha iyi yapılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olan kalenin Bayburt Belediyesi’ne tahsis edilmesi konusunda talepte bulunduklarını ve girişimlerinin kısa sürede sonuç verdiğini dile getiren Belediye Başkanı Polat açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

 

“Bayburt Kalesi’ne gözümüz gibi bakacağız. Buranın restorasyonu konusunda bugüne kadar vermiş olduğumuz mücadeleyi bundan sonra daha da yoğun şekilde vermeye devam edeceğiz.  Belediyemizin imkânlarıyla buranın sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya gayret edeceğiz. Öncelikle buranın girişini kontrol altına almayı hedefliyoruz. Güvenliğini ve temizliğini belediyemiz bünyesine alacağız.  Buranın umumi wc gibi ihtiyaçlarını gidereceğiz. Hediyelik eşya satış büfeleri yapacağız. Öncelikli olarak istiyoruz ki kale kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir duruma gelsin. Güvenliğini, temizliğini yapacak olan elemanların giderini önce karşılasın sonra da Bayburt ticaretine olumlu katkı ve yön versin. 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde surların restorasyonu ve arkeolojik kazıları konusunda yapılması gerekenleri bugüne kadar takip ettiğimiz gibi bundan sonra da etmeye devam edeceğiz.  Kalesiyle iç içe olan kalesiyle bütünleşen bir şehir daha yoktur. Kalemize bundan sonraki süreçte de gözümüz gibi bakıp turizme kazandıracağız. İfade etmeliyim ki Bayburt kalesi savaşmadan bizim tarafımızdan ele geçirilen bir kale oldu. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ülkemize milletimize ve Bayburt’umuza hayırlı uğurlu olsun.”

 

Kalemiz Bayburt’a Ciddi Katkılar Sunacaktır

Bayburt İl Defterdarı Mutluay ise yaptığı açıklamada, 153 bin 170 metrekarelik yüz ölçümüne sahip olan Bayburt Kalesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli iken, bakanlığın 05 Şubat 2013 tarihli onayıyla restorasyonu yapılarak güvenceye alınması ve turizme kazandırılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na olan tahsisi kaldırılarak Bayburt Belediyesi’ne tahsis edildiğini söyledi. Defterdar Mutluay, “Bayburt Kalesi, Belediye başkanımızın gayretleri ile sosyal, kültürel, turizm ve istihdam anlamında Bayburt’a çok fazla değer katacak, kazanımlar sağlayacaktır. Bu gün itibariyle kalemiz tamamen Bayburt’a hizmet edecek şekilde ciddi katkılar sunacaktır. Bayburt’umuza ve belediyemize hayırlı olsun” diye konuştu.

Açıklamalarının ardından bir süre Bayburt Kalesi’nde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Polat ve İl Defterdarı Orhan Mutluay, daha sonra belediyeye geçerek burada devir işlem tutanaklarını imzaladılar.