YATIRIMLAR DEM EDİYOR

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hava kalitesi altyapı yatırımlarına hızla devam edildiğini belirtti. Hava kalitesinin daha etkin izlenmesi amacıyla bakanlığın bir yandan istasyon sayısını artırırken, öte yandan ülke genelinde 8 adet bölgesel temiz hava merkezi kurduğu belirtildi. Türkiye'de hava kalitesini izlemek amacıyla istasyon sayısının artırıldığı belirtilen açıklamada, bölgesel temiz hava merkezlerinin kurulması çalışmalarına da hız verildiği öne sürüldü. Açıklamada, "2007 yılında 112 olan istasyon sayısı, 2013 yılı itibari ile 165'ye çıkarıldı. 2013 yılı sonuna kadar bu sayının 190 olarak gerçekleşmesi hedefleniyor. 2017 yılına kadar ise istasyon sayısı en az 330 olacak ve en ücra ilçelere kadar hava kalitesi ölçüm istasyonları kurulacak. Ayrıca Bakanlık 2015 sonuna kadar ülke genelinde toplam 8 adet bölgesel temiz hava merkezini kuracak." denildi.

 

İSTANBUL'DA MASKEYLE DOLAŞILAN GÜNLER GERİDE KALDI

 

Hava kirliliğinin önlenmesi ile Sanayi sektörünün yoğun olduğu illerde yaşanan astım, kanser vakalarının geride kaldığı belirtilen bakanlık açıklamasında, "Dünya sağlık örgütünün Eylül-2013 raporunda açıklandığı üzere hava kirliliği sigaradan sonra akciğer kanserini tetikleyen en önemli etken. Who'ya bağlı çalışan Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC), kansere yol açan maddeler bakımından hava kirliliğini, tütün dumanı, UV radyasyonu ve plütonyum ile aynı kategoride sınıflandırıyor. IARC'a göre, dünya çapında her yıl akciğer kanseri sonucu 223 bin ölüm, hava kirliliğinden kaynaklanıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol şehirlerde yaşanan aşırı hava kirliliklerinin ciddi boyutlara ulaşmıştı. İstanbul'da 1994 yılında 145 olan kükürtdioksit değeri, 2013 yılında 7 µg/m3' e düştü. Böylece hava kalitesinde yaklaşık 20 kat iyileşme sağlandı." denildi.

 

21 İLİN KİRLİLİK POTANSİYELİ DÜŞÜK

 

Bakanlıkça yapılan çalışma kapsamında hava kirliliğine bağlı yaşanabilen sorunların azaldığı, Akciğer kanseri riskinin düşürülüp, tedavi için harcanan milyonların ülkemizde kaldığı beirtildi. Açıklamada, Türkiye'de bugün Avrupa Birliği ülkelerinin çoğundan daha etkin ölçüm ve izleme sistemi bulunduğu hatırlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2012 yılı hava kalitesi bültenine göre en düşük Partiküler Madde (PM10) ortalamasının Çanakkale istasyonunda, Kükürtdioksit (SO2) ortalaması ise Malatya istasyonunda ölçüldüğü belirtildi. Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Burdur, Erzincan, Giresun, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Rize, Sinop, Tunceli, Uşak, Yalova illerinde ise kirlilik potansiyelinin düşük olduğu tespit edildi.