Geçtiğimiz günlerde Bayburt’un en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Konursu’ya bir ziyaret gerçekleştiren Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, burada önemli açıklamalar yaptı.

Daha önce dile getirdiği İlbank’a ve Bayburt İl Özel İdaresine yönelik yapıcı eleştirilerini burada da dile getiren Vali Odabaş, " İl Özel İdaresine 270 tane köy hizmetlerinden işçi aktarılmış. Bugün bu sayı 170’e düşmüş. Kalifiye olanlar emekli olmuş, ayrılmış. İşe yaramayanlar özel idarede. Ve bunlar çalışmıyor, böyle bir sıkıntı içerisindeyiz. Ben geçen karayolları bölge şefi ile de görüştüm. Bunların bir kısmını kışın eğitime alalım dedim. Çünkü biz o işçileri köylerde dozerde, kepçede, kamyonda şoför olarak, operatör olarak kullanmak istiyoruz. Onlar diyorlar ki ‘bizim ehliyetimiz yok, benim tecrübem yok, ben bu kamyonu, dozeri kullanamam. Ne yaparsın? Ben bekçilik yaparım.’ Vasıfsız elaman. Bana 170 bekçi lazım değil. Bana dozer operatörü, kepçe operatörü lazım. Hiç kimse kamyon şoförlüğü yapmak istemiyor, herkes oturmak istiyor. O zaman da büyük bir sıkıntı. Biz şimdi kışın bunları eğitime alacağız "dedi.

Bir süre önce kamuoyuna duyurduğu İlbank noktasındaki açıklamalarını Konursu’da da sürdüren Vali Odabaş, " Özel İdarede bugün 200’ü aşkın memur var. Özel İdare’nin İller Bankası’ndan aldığı para ancak memurun, işçinin maaşına yetiyor. Belediyelere gelen para çalışanların maaşına yetmiyor. Burada bir çarpıklık var. Burada İller Bankasından verilen kredinin kriterlerinde bir yanlışlık var "diye konuştu.

KIŞIN EĞİTİME ALIP ONLARA DOZER OPERATÖRLÜĞÜ, GREYDER OPERATÖRLÜĞÜ VE ŞOFÖR EHLİYETİ ALDIRIP VERECEĞİZ

‘Özel idareye çok işçi ve memur alındığından biz köylere yatırım yapamaz duruma geldik’ diyen Vali Odabaş, " 270 tane köy hizmetlerinden işçi aktarılmış. Bugün bu sayı 170’e düşmüş. Kalifiye olanlar emekli olmuş ayrılmış. İşe yaramayanlar özel idarede. Ve bunlar çalışmıyor, böyle bir sıkıntı içerisindeyiz. Ben geçen karayolları bölge şefi ile de görüştüm. Bunların bir kısmını kışın eğitime alalım dedim. Çünkü biz o işçileri köylerde dozerde, kepçede, kamyonda şoför olarak, operatör olarak kullanmak istiyoruz. Onlar diyorlar ki ‘bizim ehliyetimiz yok, benim tecrübem yok, ben bu kamyonu, dozeri kullanamam. Ne yaparsın? Ben bekçilik yaparım. Vasıfsız elaman. Bana 170 bekçi lazım değil. Bana dozer operatörü, kepçe operatörü lazım. Hiç kimse kamyon şoförlüğü yapmak istemiyor, herkes oturmak istiyor. O zaman da büyük bir sıkıntı. Biz şimdi kışın bunları eğitime alacağız. Onlara dozer operatörlüğü, greyder operatörlüğü ve şoför ehliyeti aldırıp vereceğiz. Yazın bunların, dozerin, kepçenin, kamyonun başına gönderip köylere hizmete göndereceğiz. Göndermek zorundayız. Biz kişileri oturtup maaş veren bir kurum değiliz. Olmaması lazım "diye konuştu.

BİZ YENİDEN YAPILANACAĞIZ Kİ KÖYLERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYALIM

Yeniden yapılanma noktasındaki görüşlerini de paylaşan Vali Odabaş, " Biz yeniden yapılanacağız ki köylerin ihtiyaçlarını karşılayalım. Devlet KÖYDES diye bir yapılanma oluşturdu. O yapılanmayla bize her yıl 2-3 milyar para gönderiyor. O parayla biz köylerin asfaltlarını, içme sularını, köylerin yatırımlarını yapıyoruz. Köylere yatırımları bu kanaldan yapmaya başladık. Bu yetmez tabi. Özel idarenin de kaynaklarını köylerin ihtiyaçlarına doğru yönlendirmek lazım. Bunu hep beraber yapmamız lazım. Biz diyoruz ki emekliliği hak etmiş işçileri emekliliğe zorlayalım. Yerine yeni işçi almayalım. Çünkü her emekli olan işçinin, memurun aldığı maaş özel idarenin bütçesinde kalıyor. O kalan parayı ben köylerin içme suyuna, asfaltına, köy konağına, köy meydanının yapılmasına, kanalizasyonuna aktarabilme imkânım var. İşçinin ikramiyesi de fazla. Bunlar da özel idareden çıkıyor "şeklinde konuştu.