Sanatçı ve eğitmen Hüsamettin Koçan’ın 2010 yılında Bayburt’ta kurduğu Baksı Müzesi’nin, ödüle aday üç finalistten biri olduğu 22 Kasım Cuma günü açıklandı. Diğer adaylar, Letonya’dan “Žanis Lipke Memorial” ve İsveç’ten “Bildmuseet” oldu.

EMYA jürisi, Baksı’nın finale kalmasının gerekçesini şöyle açıkladı: “(Baksı Müzesi), kurucusu Hüsamettin Koçan’ın ve ona destek olan 160 çağdaş sanatçının, samimi bir gayeyle, yüksek kalitede sanat ve tasarımı Doğu Anadolu kırsalına götürmesi, bir yüreklilik örneği oluşturuyor. Bu proje, yerel halkın kültürel ve ekonomik olarak kendi toprağında kök salmasına destek olarak merkez ile periferi arasındaki uçurumun nasıl aşılabileceğine son derece ilham verici bir örnek olarak beliriyor.”

 

Doğu Karadeniz’de, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu Baksı Müzesi, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında bir araya getirerek özgün bir sanat anlayışını ortaya koyuyor, sanatı yaşamla buluşturuyor.

Mimarisi ve içeriği ile sıra dışı bir müze olan Baksı Müzesi, yeni bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı hedefliyor. Müze ayrıca Türkiye’nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt’a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırarak kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmayı misyon ediniyor.

 

Avrupa Konseyi desteğiyle 1977 yılında kurulan EMYA, Avrupa'daki müzelerin başarısını ödüllendirmeyi ve yaratıcı tarzları desteklemeyi amaçlıyor. Avrupa Konseyi'nin 47 üye ülkesinden müzelerin başvurabileceği yarışmada, müzelerin girişimcilik ve yenilikçilik üzerine göstermiş oldukları gelişimin ulusal veya uluslararası müzecilik alanında bir katkı sağlaması esas alınıyor.