Aspir, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen, kuraklığa dayanıklı, tek yıllık uzun gün yağ bitkisidir. Tohumlarında %30-45 arasında yağ bulunanaspir en başta yemeklik yağ sanayiinde kullanılmaktadır. Biodizel katkı maddesi olarakdeğerlendirilen aspirin küspesi hayvan yemi olarak, renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyası,yağı ise sabun, boya, vernik ve cila yapımında değerlendirilmektedir.

Bitkisel özellikleri açısından kazık kök sistemine sahip olup kökleri oldukça derine giderek derindeki sudan ve bitki besin elementlerinden azami derece faydalanabilmekte ve araziyi nadasa bırakma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır. Sulu şatlarda da ekilebilen aspir bitkisinin dekara verimi kuruda ortalama 120-200 kg suluda ortalama 200- 350 kg olmaktadır.

Bayburt iklim şartlarında yetişebilecek özellikte olan aspir;

 -Kurağa dayanıklı olması

 -Çok fazla toprak seçiciliğinin bulunmaması

            -Yapılacak bütün tarımsal işlemleri açısından hububat tarımında kullanılan alet ekipmanın aynı olması açısından birçok avantaja sahip olan bir bitkidir.

              İlimiz tarım alanlarının yaklaşık %25’i nadasa bırakıldığı düşünüldüğünde ve bitkinin kurağa dayanıklılığı göz önüne alındığında Bayburt iklim şartlarına çok elverişli olup verimsiz sayılabilecek arazilerin değerlendirilmesi açısından önem arzeden joker bitkidir ilimizde süregelen geleneksel buğday-nadas gibi hububat yetiştiriciliğine alternatif olarak aspir yetiştirilerek nadas alanlarının boş kalmasının önüne geçilecektir.

            Ekonomik açıdan bakıldığında yağ bitkisi olarak yetiştirilen aspir, yağ ve yem fabrikalarına hammadde girdisi sağlayarak ilimizde tarıma dayalı sanayi sektörünün gelişmesinede önemli katkıda bulunacaktır.Aspir bitkisinin ilimiz şartları açısından değerlendirilmesini ve çiftçinin hizmetine sunulmasını sağlamak amacıyla, İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından demonstrasyon çalışmaları sürdürülmektedir.