Ayrıca 12.04.2013 tarihinde de Bayburt Üniversitesi kampüsünde stant açılıp öğrencilere yönelik olarak bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır. İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Durulmuş Bayburt halkının ve sağlık çalışanlarının “Sağlık Haftasını” kutlayarak çeşitli açıklamalarda bulundu.

        DSÖ Sağlıklı olmanın sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, aynı zamanda kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden huzur ve mutluluk halinde olmasıdır dedi.

       Sağlık Haftasının amacı; toplumun ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmeleri, hastalanmadan gerekli tedbirlerin alınmasıdır.

          Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılı 7-13 Nisan Dünya Sağlık Günü için “hipertansiyon (yüksek kan basıncı)” konusunu tema olarak belirlemiştir. Hipertansiyon basit olarak yüksek kan basıncı demektir. Kan basıncı, kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan basınçtır. Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

         Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Durulmuş İnsan sağlığının sürekliliği için aşağıdaki önerilere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

        Öncelikle Hipertansiyondan korunmak için önlemler alınmalıdır: Tuz alımını azaltmak, dengeli bir diyetle beslenmek, alkolün zararlı kullanımından kaçınmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak ve tütün kullanımından kaçınmak hipertansiyon riskini azaltmaktadır. Sigara içilmemeli ve diğer tütün ürünleri kullanılmamalıdır: Sigara içmek en tehlikeli alışkanlıkların başında geliyor. Önlenebilir hastalıklara en çok sigara neden oluyor. Dünyadaki ölümlerin temel nedenleri arasında, sigara üst sıralarda yer alıyor.

          Düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir: Beslenmeyle doğrudan ilişkili hastalıklar var. Örneğin: Kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı (tansiyon), şeker hastalığı, yüksek kolesterol, şişmanlık, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri.Egzersiz yapılmalıdır: Egzersiz yapmak, yüksek kan basıncı (tansiyon), diyabet, osteoporoz, depresyon, olası bağırsak kanseri, felç ve sırt hasarlarını azaltmaya yardımcı oluyor dedi

        Daha sonra stantta gelen vatandaşların ücretsiz olarak kan şekerleri ve tansiyonları ölçülerek“Yeterli ve Dengeli Beslenme, Obezite, Diyabet,  Fiziksel Aktivite, Kanser” konuları hakkında bilgiler verilerek broşürlerin dağıtıldı.